FANtv-nl-logo-mobile

Maxaro - specialist in keukens, tegels en badkamers

Vloerbalken doorzagen, hoe de ophanging?

  • Tsambikos
  • Tsambikos's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Meer
22 mrt 2010 06:28 #1 door Tsambikos
Vloerbalken doorzagen, hoe de ophanging? was gemaakt door Tsambikos
Hier i.p.v. vloerforum omdat het om akoestische isolatie dan specifiek de vloer gaat.

Een paar maanden geleden hebben wij een huis gekocht dat gebouwd is in 1917. Nou hebben we de luxe dat we in ons huidige huis kunnen blijven zolang we willen en dat geeft ons dus de tijd om ons koophuis grondig te verbouwen.

Ik was al van plan om iets te doen aan burengeluid maar sinds vorige week ben ik helemaal vastbesloten het grondig aan te pakken. Ik kon de buurman en vrouw letterlijk verstaan toen ze stonden te praten in hun slaapkamer.

Korte samenvatting van het huis.

Twee onder één kap. Totale pand is 12 breed en 9 (excl. keuken) diep. Onze helft is dus 6 breed. De buitenmuren zijn steens (ongeveer 22 cm), geen spouw, en buitenmuren gepleisterd. De woningscheidende muur op de begane grond is steens. De woningscheidende op de eerste verdieping is halfsteens (dus 11 cm baksteen). Alle balken, begane, verdieping en dak lopen evenwijdig aan voorgevel en lopen ononderbroken door het hele pand (12 meter, heb er 3 op de tekening gezet als voorbeeld). Houten vloeren. Plat dak, bitumen bedekking, geen isolatie.Ik heb voor mezelf maar een stappenplan gemaakt. Eén van de eerste stappen is het ontkoppelen van de vloer en verdiepingsbalken. Op de begane grond was ik van plan 50 cm van de scheidingsmuur haaks op de vloerbalken een paar kleine poeren te storten een daarop een balk te leggen die dan de vloerbalken gaat dragen. Vervolgens de huidige balken doorzagen bij de scheidingsmuur.

Vraag 1: Wat is de handigste manier? Zelf dacht ik aan de nieuwe houten balk (groene lijn) vastmaken aan oude, (zodat ie als het ware boven de grond zweeft), 3 of 4 kleine gaten graven met een kleine bekisting vanaf grondniveau tot onderkant balk en dan storten. Laten drogen. Balken doorzagen.
Slecht idee of een makkelijker manier?

Vraag 2: De verdiepingsvloerbalken, die moeten of één of andere manier toch aan de muur vastgezet worden. Kan dit met balkdragers en chemische ankers in een steensmuur?
Op die manier kan ik de balken in ieder geval doorzagen bij de scheidingsmuur. Maar ze maken dan wel contact met de muur via de dragers.

Vraag 3: Kan (en heeft het zin) hier een glij of vaste oplegging (bijvoorbeeld een product van “de innovator in vilt”)tussen de balk en drager om contactgeluid overdracht te voorkomen?

En als laatste, de verdiepingsbalken rusten ook op de halfsteens binnenmuur tussen hal en woonkamer, omdat ze alleen de vloer dragen dus zal er weinig gewicht aan de kant van de woningscheidende wand op de dragers gaan rusten. Maar…omdat deze balken door het hele pand lopen, kan het zijn dat ze misschien nog een rol spelen in het “bij elkaar houden” van de buitenste zijmuren van het hele pand? (ik heb geen balkankers kunnen ontdekken dus ik neem aan dat ze alleen in de muur gemetseld zijn).


Willem
willyklus2010-03-22 09:32:26

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

 

 

Meer
23 mrt 2010 21:08 #2 door deliasik
Beantwoord door deliasik in topic Vloerbalken doorzagen, hoe de ophanging?
vraag 1. is een manier maar moet je niet die poeren stabiliseren/funderen?
Of is de woning op stabiel zand gebouwd? Dus geen palen van enkele meters.

En is een voorzetwand en isolatie met steenwol oid en de vloeren met
Rigidur Estrichelement platen afwerken niet makkelijker en effectiever?

Zo hou je de verbindingen en constructie intact. Zullen je buren misschien ook graag willen inverband met het feit dat de balken aan hun zijde niet met extra constructies gefixeerd zijn als je ze door zaagt.

Waar ook erg veel geluid door komt is via de gootgangen, Ik heb een huis uit 1938 en daar kwam het geluid vooral doordat boven de kozijnen hout zat met daar achter de ruimte tussen het dak en de goot. Je kon met een zaklamp de hele goot volgen. Dit heb ik voor 80% afgesloten met isolatie. (niet tegen het dakhout aan geisoleerd ivm vochtregulering). en dat scheelde al enorm.

Je kan ook rondom balken tegen de muur schroeven onder (het niveau van) je huidige balken en dan je vloer geheel los daar tussen in te leggen dus aan alle zijden los. Dat vierkant van draagbalken die met hoekijzers aan elkaar zitten fixeren meteen je binnenmuur.

Maar misschien kan je eerst een bouwkundigrapport laten opstellen met als doel te bepalen of wat je wilt bouwkundig wel mag/mogelijk is? Bij zo'n mega renovatie is die factuur penuts. En je buren kunnen dan niet de boel stilleggen omdat je volgens hun iets constuctief gevaarlijk doet [img]smileys/smiley2.gif

copykat2010-03-24 00:16:24

Als je iets vertrouwelijks kwijt bent, kijk eens op de glasplaat van een kopier.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

  • Tsambikos
  • Tsambikos's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Meer
28 mrt 2010 09:16 #3 door Tsambikos
Beantwoord door Tsambikos in topic Vloerbalken doorzagen, hoe de ophanging?
Woning is stabiel op zand gebouwd. dus geen palen. Fundering van het huis gaat tot 75cm onder het maaiveld. Lang leve de hoge veluwe.
Ik denk dat de vloer niet zo'n probleem zal zijn met wat poeren. Ik denk ook niet dat hier een risico voor het pand aan verbonden is.

De verdiepingsvloer is een ander verhaal. Ik ben te bang dat de verdiepingsbalken de buitenmuren bij elkaar houden. Al kan ik echt nergens ankers vinden bij de buitenmuur/balk verbinding. Volgens mij zijn ze alleen ingemetseld. Afijn...ik heb besloten om daar inderdaad eerst maar een bouwkundige bij te
halen.

De verdiepingsvloeren wil ik zowiezo zwevend maken. met Rigidur Estrichelement of fermacelplaten. En een voorzetwand moet er op de verdieping ook komen. Ik zat daarvoor te denken aan het IVI metaalsysteem.
Maar...je hoort vaak dat dit soort maatregelen soms zeer teleurstellende resultaten kunnen hebben.
Vandaar dat ik liever zoveel mogelijk zou willen ontkoppelen.
De hele tent ligt nu toch overhoop, dus het is een eenmalige kans.
Maar ja....het huis moet natuurlijk niet instorten [img]smileys/smiley1.gif

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
28 mrt 2010 12:04 #4 door deliasik
Beantwoord door deliasik in topic Vloerbalken doorzagen, hoe de ophanging?
Lekker goedkoop aanbouwen daar, bij ons kost een paalje 50 euro/meter a 21meter diep! en dan moet je fundering nog...[img]smileys/smiley5.gif
geluksvogel [img]smileys/smiley2.gif

Verstandig, zo'n bouwkundige kan vaak zeer goede adviezen geven over diverse verbouwings ideeën.

Had je al flink gegoogled voor je "zwevende vloeren"?
Dit kwam ik tegen op : vloer zwevend maken voor geluidsisolatie
Misschien staat er een oplossing in voor je verdiepingsvloer.

hier
en
hier

en dit: hier

succes

Als je iets vertrouwelijks kwijt bent, kijk eens op de glasplaat van een kopier.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

 

 

Tijd voor maken pagina: 0.271 seconden