- Berichten: 2
- Ontvangen bedankjes 0
Help foto's kwijt!
- claudia01
- Onderwerp Auteur
- Offline
- Nieuw lid
Minder
Lees meer
26 apr 2009 21:32 #1
door claudia01
Gientje
Help foto's kwijt! werd gestart door claudia01
Dit is onze laatste kans ws om onze foto's terug te krijgen.
Onze computer ging voor een nieuwe virusscan naar een "computerman" die hier in de buurt heel bekend en goed is. Hellaas zijn heeft hij onze hele map afbeeldingen weggegooid. Hij had heb geformateerd?? Een ander computerbedrijf heeft geprobeerd ze terug te vinden, ook niets.
Wat denken jullie, is er nog hoop?? We hebben nog wel het fotokaartje van onze camera, maar daar is natuurlijk ook al weer wat overheen genomen.
Oja, verkeerd gebrandt, dus ook geen cd-rom!!
Is een heel verhaal, maar ik hoop dat iemand ons kan helpen.
Onze computer ging voor een nieuwe virusscan naar een "computerman" die hier in de buurt heel bekend en goed is. Hellaas zijn heeft hij onze hele map afbeeldingen weggegooid. Hij had heb geformateerd?? Een ander computerbedrijf heeft geprobeerd ze terug te vinden, ook niets.
Wat denken jullie, is er nog hoop?? We hebben nog wel het fotokaartje van onze camera, maar daar is natuurlijk ook al weer wat overheen genomen.
Oja, verkeerd gebrandt, dus ook geen cd-rom!!
Is een heel verhaal, maar ik hoop dat iemand ons kan helpen.
Gientje
Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.
- Jungle
- Offline
- Platinum-lid
26 apr 2009 22:41 #2
door Jungle
I'm trying to find myself.
If I should get back, before I return, please ask me to wait.
Beantwoord door Jungle in topic Help foto's kwijt!
Met dank aan gathering.tweakers.net, en dan met name BalusC:
Hoe krijg ik verloren gegane data terug?
Wanneer de harddisk is beschadigd, plotseling verdwenen/leeg is geworden of wanneer je per ongeluk een belangrijk bestand volledig hebt gewist, dan heb je nog wel kans om de data te kunnen redden met datarecoverytooltjes. Deze zijn in veel verschillende smaken verkrijgbaar. De ervaring leert dat de ene programma in een bepaalde situatie wel werkt en de andere pas in een andere situatie. Het is dus ondoenlijk om te zeggen waarmee je het beste de data kunt redden. De kunst is dus om zélf zoveel mogelijk datarecoverytooltjes te verzamelen en ze allemaal uit te proberen. Enig voorwaarde is wel dat je niks naar de schijf schrijft, want dan bestaat de kans dat de verloren gewaande bestanden worden overschreven en dan valt er weinig te recoveren met de reguliere programmaatjes.
Google: hier heb je vast een paar inkoppertjes:
[*] [color=#000000>Googlen naar "data recovery"
[*] Googlen naar "partition recovery"[/color=#000000>Googlen naar "data recovery"
[*]
[*] [color=#000000>Googlen naar "freeware data recovery"
[*] Googlen naar "freeware partition recovery"[/color=#000000>Googlen naar "freeware data recovery"
[*]
[*] [color=#000000>Googlen naar "data recovery software"
[*] Googlen naar "partition recovery software"[/color=#000000>Googlen naar "data recovery software"
[*]
[*] [color=#000000>Googlen naar "undelete"[/url][/list][b]Tips:[/b] er zijn hier goede ervaringen gemeld met op alfabetische volgorde [url="www.ontrack.com/"]Easy Recovery[/color=#000000>Googlen naar "undelete"[/url][/list][b]Tips:[/b] er zijn hier goede ervaringen gemeld met op alfabetische volgorde [url][/url], [url="www.quetek.com/"][color=#000000>File Scavenger , GetDataBack[/color=#000000>File Scavenger , , [color=#000000>R-Studio , Stellar[/color=#000000>R-Studio , , [color=#000000>UFS Explorer en VirtualLab[/color=#000000>UFS Explorer en . Goede freeware datarecoveryprogrammaatjes zijn [color=#000000>FindNTFS , Restoration[/color=#000000>FindNTFS , en [color=#000000>Testdisk . Voor flashkaarten is Digital Image Recovery[/color=#000000>Testdisk . Voor flashkaarten is een uitkomst. Wanneer jouw OS zodanig is gecrasht dat je niet meer in je OS kunt komen en je geen andere PC voorhanden hebt om de schijf te overzetten, dan zou je [color=#000000>Knoppix kunnen proberen. Dat is een Linux-based besturingssysteem dat volledig vanuit de CD opereert. Er is ook een brandprogramma meegeleverd (K3M). Wanneer er redelijke haast bij is (HDD ligt op sterven, etc) en/of wanneer je zo snel nog geen andere harddisk hebt om ernaar te backuppen, dan kun je het beste met o.a. Ghost een image maken van de harddisk.
Broken RAID Arrays, terwijl de schijven in orde zijn: deze kun je meestal nog wel herstellen door nogmaals exact dezelfde RAID array in de BIOS van de controller te instellen. Verder zijn er (freeware) tooltjes beschikbaar wanneer je serieuze Broken RAID Array problemen hebt. Kijk eens op de Highpoint RAID Controller FAQ[/color=#000000>Knoppix kunnen proberen. Dat is een Linux-based besturingssysteem dat volledig vanuit de CD opereert. Er is ook een brandprogramma meegeleverd (K3M). Wanneer er redelijke haast bij is (HDD ligt op sterven, etc) en/of wanneer je zo snel nog geen andere harddisk hebt om ernaar te backuppen, dan kun je het beste met o.a. Ghost een image maken van de harddisk.
Broken RAID Arrays, terwijl de schijven in orde zijn: deze kun je meestal nog wel herstellen door nogmaals exact dezelfde RAID array in de BIOS van de controller te instellen. Verder zijn er (freeware) tooltjes beschikbaar wanneer je serieuze Broken RAID Array problemen hebt. Kijk eens op de van Sudhian.com. Een groot deel van deze tips werken ook met de andere merken RAID controllers. De datarecoverytooltjes [color=#000000>R-Studio en UFS Explorer[/color=#000000>R-Studio en kunnen trouwens ook met broken RAID arrays werken. Met het [color=#000000>RAID Reconstructor tooltje kun je een image maken van een broken RAID array, waarna je GetDataBack[/color=#000000>RAID Reconstructor tooltje kun je een image maken van een broken RAID array, waarna je erop los kan laten.
Recovery na een format: bedenk wel dat je de data niet zonder meer kunt recoveren wanneer je een Low Level Format hebt gedaan (gespecialiseerde bedrijven kunnen dat wel, maar dat kost honderden zo niet duizenden euro's, zie ook Google). Bij een Quick / Full Format kun je de data makkelijker recoveren, aangezien hierbij alleen de partitietabellen en bestandstabellen zijn weggegooid; er rest dan een hoopje onsamenhangende data op je schijf. Datarecoverytooltjes zoeken de schijf dan af naar bestanden en maken op basis daarvan opnieuw de bestandstabellen, waardoor de bestanden weer zichtbaar voor de gebruiker zijn.
Plotseling lege schijven/partities: je zou eerst kunnen proberen om de MBR (Master Boot Record) te herstellen. Met een beschadigde MBR kan een schijf zich als leeg voordoen. Oplossing voor 9X/Me: start op met de setupfloppy en voer de commando fdisk /mbr in. Oplossing voor NT/2K/XP: duik via de SetupCD de Recovery Console in en voer de fixmbr commando in. Bij een kapotte bootmenu in NT/2K/XP waardoor je Windows niet meer kunt opstarten: duik via de SetupCD de Recovery Console in en voer de fixboot commando in. Een NTFS partitie kan zich ook als leeg voordoen of ontoegankelijk zijn met een beschadigde MFT (Master File Table). Deze kun je herstellen met CHKDSK X: /F (waarbij X: voor de schijfletter staat). Datzelfde doe je bij FAT32 met Scandisk. Mocht dat allemaal op niks uitlopen, dan zou je [color=#000000>Testdisk kunnen proberen. Als dit tooltje de partities terugvindt, dan hoef je enkel op "save" te drukken en rebooten. Met MBRWork[/color=#000000>Testdisk kunnen proberen. Als dit tooltje de partities terugvindt, dan hoef je enkel op "save" te drukken en rebooten. Met en ptedit (zit in het PartitionMagic pakket) kun je de partitie-instellingen handmatig aanpassen en dat kan handig zijn wanneer de datarecoverytooltjes niks met de partitie kunnen doen.
Dynamische volumes: wanneer je een [color=#000000>dynamische volume uit de ene 2K/XP systeem in een andere 2K/XP systeem hangt, dan wil het weleens voordoen dat de schijf niet zonder meer volledig benaderd kan worden (afwijkend/foreign/unreadable). Dat kan zich ook voordoen wanneer je meerdere dynamische volumes op één schijf hebt en Win2K/XP herinstalleert. De oplossing is simpel: je dient de volume opnieuw te importeren via de schijfbeheer.
Mocht dat allemaal toch niet lukken, dan moet je even datarecoverytooltjes die ook dynamische volumes ondersteunen uitproberen. Hier vallen o.a. File Scavenger, R-Studio, Restoration en Stellar onder. Linkjes staan hierboven bij "Tips".
Grote schijven: wanneer de schijf groter is dan 128GB en je Windows opnieuw hebt herinstalleerd, hou dan rekening ermee dat je minimaal SP3 voor Win2K of SP1 voor WinXP nodig hebt om schijven/volumes van groter dan 128GB correct te herkennen. Dit allemaal geldt trouwens ook voor SoftwareRAID arrays op dynamische volumes, waarvan een of meer schijven uit de array is "verdwenen".
Fysieke problemen: verder zijn er nog een aantal dingen die je kunt proberen als je harddisk echt fysieke problemen heeft. Het proberen hiervan is wel geheel op eigen risico en kan alleen helpen om een schijf nog eenmaal op te starten om de data ervan af te halen.
[*]Probeer om de schijf alleen aan 1 kabel te hangen op primary/secondary
Hiermee voorkom je dat master/slave problemen nog invloed kunnen hebben. Als er iets niet goed is met de firmware op de harddisk kan dit soms werken. Ook kun je op deze manier vaak nog de data van ontregelde RAID1 arrays (mirrors) redden.
[*]Probeer de schijf in verschillende posities
Het klinkt wederom misschien wat vreemd, maar ook dat kan nog wel eens helpen. Bijvoorbeeld bij slechte contacten op de printplaat, waarbij een andere positie voor een goede verbinding zorgt. En ook kan het weer invloed hebben op het opspinnen.
[*]Probeer de schijf handmatig in de BIOS in te stellen
Dat wil nog weleens helpen wanneer de schijf niet (correct) meer wordt herkend in de BIOS. Duik hiertoe de BIOS in, ga naar de "Standard CMOS menu" en zet de schijf op "user" en stel handmatig de cylinders, sectors en heads in. De juiste waarden kun je over het algemeen op het labeltje van de schijf terugvinden of anders natuurlijk op de website van de harddiskfabrikant. Vergewis jezelf er wel van dat je de exacte gegevens hebt. Als je het niet goed doet, dan kun je de service-area van de HDD ernstig beschadigen, waardoor de schijf alleen nog gerecoverd kan worden door een specialist. Sommige moederborden zullen namelijk proberen dit te overschrijven. Hiervoor geldt helaas wel dat dit afhankelijk is van je HDD in combinatie met je mobo.
[*]Probeer het printplaatje te vervangen
Als alleen het printplaatje kapot is (door kortsluiting etc), dan heb je dikke kans dat je de data terug kan halen door slechts het printplaatje te vervangen. Kijk hiervoor eens rond op bijvoorbeeld Tweakers.net Vraag&Aanbod, Marktplaats.nl, PC Dumps en/of de lokale PC boer. Let er wel op dat het afkomstig is van dezelfde merk/type harddisk. De schijfgrootte van de donor doet in principe niet veel toe, maar er zijn gevallen bekend dat het niet wil lukken wanneer het printplaatje afkomstig is van een donorschijf dat kleiner is dan je schijf. Die van de identieke of de grotere schijven werken over het algemeen wel.
[*][anchor=-hdddatadiepvries][/anchor]Probeer de diepvries methode
Soms wil het nog wel eens helpen om een HDD die niet meer op wil spinnen een nachtje in de diepvries te laten liggen. Verpak de hdd dan wel in plastic tegen de ijsvorming en condens. Door de lagere temperatuur zal het metaal iets krimpen waardoor je kans hebt dat de schijf alsnog weer op zal spinnen. Maar de kans bestaat altijd dat de HDD wederom crasht wanneer deze een tijdje uit de vriezer is gehaald om aan de PC te koppelen. Terw_Dan[/color=#000000>dynamische volume uit de ene 2K/XP systeem in een andere 2K/XP systeem hangt, dan wil het weleens voordoen dat de schijf niet zonder meer volledig benaderd kan worden (afwijkend/foreign/unreadable). Dat kan zich ook voordoen wanneer je meerdere dynamische volumes op één schijf hebt en Win2K/XP herinstalleert. De oplossing is simpel: je dient de volume opnieuw te importeren via de schijfbeheer.
Mocht dat allemaal toch niet lukken, dan moet je even datarecoverytooltjes die ook dynamische volumes ondersteunen uitproberen. Hier vallen o.a. File Scavenger, R-Studio, Restoration en Stellar onder. Linkjes staan hierboven bij "Tips".
Grote schijven: wanneer de schijf groter is dan 128GB en je Windows opnieuw hebt herinstalleerd, hou dan rekening ermee dat je minimaal SP3 voor Win2K of SP1 voor WinXP nodig hebt om schijven/volumes van groter dan 128GB correct te herkennen. Dit allemaal geldt trouwens ook voor SoftwareRAID arrays op dynamische volumes, waarvan een of meer schijven uit de array is "verdwenen".
Fysieke problemen: verder zijn er nog een aantal dingen die je kunt proberen als je harddisk echt fysieke problemen heeft. Het proberen hiervan is wel geheel op eigen risico en kan alleen helpen om een schijf nog eenmaal op te starten om de data ervan af te halen.
[*]Probeer om de schijf alleen aan 1 kabel te hangen op primary/secondary
Hiermee voorkom je dat master/slave problemen nog invloed kunnen hebben. Als er iets niet goed is met de firmware op de harddisk kan dit soms werken. Ook kun je op deze manier vaak nog de data van ontregelde RAID1 arrays (mirrors) redden.
[*]Probeer de schijf in verschillende posities
Het klinkt wederom misschien wat vreemd, maar ook dat kan nog wel eens helpen. Bijvoorbeeld bij slechte contacten op de printplaat, waarbij een andere positie voor een goede verbinding zorgt. En ook kan het weer invloed hebben op het opspinnen.
[*]Probeer de schijf handmatig in de BIOS in te stellen
Dat wil nog weleens helpen wanneer de schijf niet (correct) meer wordt herkend in de BIOS. Duik hiertoe de BIOS in, ga naar de "Standard CMOS menu" en zet de schijf op "user" en stel handmatig de cylinders, sectors en heads in. De juiste waarden kun je over het algemeen op het labeltje van de schijf terugvinden of anders natuurlijk op de website van de harddiskfabrikant. Vergewis jezelf er wel van dat je de exacte gegevens hebt. Als je het niet goed doet, dan kun je de service-area van de HDD ernstig beschadigen, waardoor de schijf alleen nog gerecoverd kan worden door een specialist. Sommige moederborden zullen namelijk proberen dit te overschrijven. Hiervoor geldt helaas wel dat dit afhankelijk is van je HDD in combinatie met je mobo.
[*]Probeer het printplaatje te vervangen
Als alleen het printplaatje kapot is (door kortsluiting etc), dan heb je dikke kans dat je de data terug kan halen door slechts het printplaatje te vervangen. Kijk hiervoor eens rond op bijvoorbeeld Tweakers.net Vraag&Aanbod, Marktplaats.nl, PC Dumps en/of de lokale PC boer. Let er wel op dat het afkomstig is van dezelfde merk/type harddisk. De schijfgrootte van de donor doet in principe niet veel toe, maar er zijn gevallen bekend dat het niet wil lukken wanneer het printplaatje afkomstig is van een donorschijf dat kleiner is dan je schijf. Die van de identieke of de grotere schijven werken over het algemeen wel.
[*][anchor=-hdddatadiepvries][/anchor]Probeer de diepvries methode
Soms wil het nog wel eens helpen om een HDD die niet meer op wil spinnen een nachtje in de diepvries te laten liggen. Verpak de hdd dan wel in plastic tegen de ijsvorming en condens. Door de lagere temperatuur zal het metaal iets krimpen waardoor je kans hebt dat de schijf alsnog weer op zal spinnen. Maar de kans bestaat altijd dat de HDD wederom crasht wanneer deze een tijdje uit de vriezer is gehaald om aan de PC te koppelen. heeft hier een oplossing voor bedacht met behulp van een IDE-USB convertertje: [color=#000000>Use some cryogenic technology to recover those important ones and zeros .
Disclaimer: dit wordt ten zeerste afgeraden door de gespecialiseerde datarecovery bedrijven. Hier volgt een quote van RSE data recovery[/color=#000000>Use some cryogenic technology to recover those important ones and zeros .
Disclaimer: dit wordt ten zeerste afgeraden door de gespecialiseerde datarecovery bedrijven. Hier volgt een quote van : Nooit doen! Een harde schijf is nooit vacuüm, dus er zit lucht (en dus vocht) in. Door hem in te vriezen, zal er condensvorming ontstaan in de schijf zelf, wat dodelijk is voor de leeskop. Dat er mensen zijn die dit proberen, en waarbij het goed gaat, is puur toeval. Daarnaast beschadigt het invriesproces de beschermende laag van de platters zelf (kristal-vorming) bij meerdere merken (WD, Maxtor). Iets boven het vriespunt is dus geen probleem, invriezen wel. Het invriezen van een schijf om hem weer te laten draaien, is echt een mythe. Zowel bij OnTrack als bij RSE is dit geprobeerd (Mythbuster-style), en bij beide bedrijven is gebleken dat dit niets uithaalt.[/list]Die-hard recovery: tot slot kun je meer (geavanceerde) tips en achtergrondinformatie met betrekking tot beschadigde harddisks en het redden van de data ervan in dit uiterst interessante topic van WildJim terugvinden: Harde Schijven: Preventief Onderhoud, Reviven, en Reanimatie .
Ten einde raad: mocht alles werkelijk op niks uitlopen je wilt écht je data terug, dan kun je overwegen om een paar honderd à duizend euro te neerleggen voor een datarecovery bij gespecialiseerde bedrijven. De analysekosten zullen om en nabij de 100 euro liggen, hierna kan overgelegd worden over de verdere aanpak. Deze bedrijven zijn te vinden met de eerder genoemde Google-linkjes.
Hoe krijg ik verloren gegane data terug?
Wanneer de harddisk is beschadigd, plotseling verdwenen/leeg is geworden of wanneer je per ongeluk een belangrijk bestand volledig hebt gewist, dan heb je nog wel kans om de data te kunnen redden met datarecoverytooltjes. Deze zijn in veel verschillende smaken verkrijgbaar. De ervaring leert dat de ene programma in een bepaalde situatie wel werkt en de andere pas in een andere situatie. Het is dus ondoenlijk om te zeggen waarmee je het beste de data kunt redden. De kunst is dus om zélf zoveel mogelijk datarecoverytooltjes te verzamelen en ze allemaal uit te proberen. Enig voorwaarde is wel dat je niks naar de schijf schrijft, want dan bestaat de kans dat de verloren gewaande bestanden worden overschreven en dan valt er weinig te recoveren met de reguliere programmaatjes.
Google: hier heb je vast een paar inkoppertjes:
[*] [color=#000000>Googlen naar "data recovery"
[*] Googlen naar "partition recovery"[/color=#000000>Googlen naar "data recovery"
[*]
[*] [color=#000000>Googlen naar "freeware data recovery"
[*] Googlen naar "freeware partition recovery"[/color=#000000>Googlen naar "freeware data recovery"
[*]
[*] [color=#000000>Googlen naar "data recovery software"
[*] Googlen naar "partition recovery software"[/color=#000000>Googlen naar "data recovery software"
[*]
[*] [color=#000000>Googlen naar "undelete"[/url][/list][b]Tips:[/b] er zijn hier goede ervaringen gemeld met op alfabetische volgorde [url="www.ontrack.com/"]Easy Recovery[/color=#000000>Googlen naar "undelete"[/url][/list][b]Tips:[/b] er zijn hier goede ervaringen gemeld met op alfabetische volgorde [url][/url], [url="www.quetek.com/"][color=#000000>File Scavenger , GetDataBack[/color=#000000>File Scavenger , , [color=#000000>R-Studio , Stellar[/color=#000000>R-Studio , , [color=#000000>UFS Explorer en VirtualLab[/color=#000000>UFS Explorer en . Goede freeware datarecoveryprogrammaatjes zijn [color=#000000>FindNTFS , Restoration[/color=#000000>FindNTFS , en [color=#000000>Testdisk . Voor flashkaarten is Digital Image Recovery[/color=#000000>Testdisk . Voor flashkaarten is een uitkomst. Wanneer jouw OS zodanig is gecrasht dat je niet meer in je OS kunt komen en je geen andere PC voorhanden hebt om de schijf te overzetten, dan zou je [color=#000000>Knoppix kunnen proberen. Dat is een Linux-based besturingssysteem dat volledig vanuit de CD opereert. Er is ook een brandprogramma meegeleverd (K3M). Wanneer er redelijke haast bij is (HDD ligt op sterven, etc) en/of wanneer je zo snel nog geen andere harddisk hebt om ernaar te backuppen, dan kun je het beste met o.a. Ghost een image maken van de harddisk.
Broken RAID Arrays, terwijl de schijven in orde zijn: deze kun je meestal nog wel herstellen door nogmaals exact dezelfde RAID array in de BIOS van de controller te instellen. Verder zijn er (freeware) tooltjes beschikbaar wanneer je serieuze Broken RAID Array problemen hebt. Kijk eens op de Highpoint RAID Controller FAQ[/color=#000000>Knoppix kunnen proberen. Dat is een Linux-based besturingssysteem dat volledig vanuit de CD opereert. Er is ook een brandprogramma meegeleverd (K3M). Wanneer er redelijke haast bij is (HDD ligt op sterven, etc) en/of wanneer je zo snel nog geen andere harddisk hebt om ernaar te backuppen, dan kun je het beste met o.a. Ghost een image maken van de harddisk.
Broken RAID Arrays, terwijl de schijven in orde zijn: deze kun je meestal nog wel herstellen door nogmaals exact dezelfde RAID array in de BIOS van de controller te instellen. Verder zijn er (freeware) tooltjes beschikbaar wanneer je serieuze Broken RAID Array problemen hebt. Kijk eens op de van Sudhian.com. Een groot deel van deze tips werken ook met de andere merken RAID controllers. De datarecoverytooltjes [color=#000000>R-Studio en UFS Explorer[/color=#000000>R-Studio en kunnen trouwens ook met broken RAID arrays werken. Met het [color=#000000>RAID Reconstructor tooltje kun je een image maken van een broken RAID array, waarna je GetDataBack[/color=#000000>RAID Reconstructor tooltje kun je een image maken van een broken RAID array, waarna je erop los kan laten.
Recovery na een format: bedenk wel dat je de data niet zonder meer kunt recoveren wanneer je een Low Level Format hebt gedaan (gespecialiseerde bedrijven kunnen dat wel, maar dat kost honderden zo niet duizenden euro's, zie ook Google). Bij een Quick / Full Format kun je de data makkelijker recoveren, aangezien hierbij alleen de partitietabellen en bestandstabellen zijn weggegooid; er rest dan een hoopje onsamenhangende data op je schijf. Datarecoverytooltjes zoeken de schijf dan af naar bestanden en maken op basis daarvan opnieuw de bestandstabellen, waardoor de bestanden weer zichtbaar voor de gebruiker zijn.
Plotseling lege schijven/partities: je zou eerst kunnen proberen om de MBR (Master Boot Record) te herstellen. Met een beschadigde MBR kan een schijf zich als leeg voordoen. Oplossing voor 9X/Me: start op met de setupfloppy en voer de commando fdisk /mbr in. Oplossing voor NT/2K/XP: duik via de SetupCD de Recovery Console in en voer de fixmbr commando in. Bij een kapotte bootmenu in NT/2K/XP waardoor je Windows niet meer kunt opstarten: duik via de SetupCD de Recovery Console in en voer de fixboot commando in. Een NTFS partitie kan zich ook als leeg voordoen of ontoegankelijk zijn met een beschadigde MFT (Master File Table). Deze kun je herstellen met CHKDSK X: /F (waarbij X: voor de schijfletter staat). Datzelfde doe je bij FAT32 met Scandisk. Mocht dat allemaal op niks uitlopen, dan zou je [color=#000000>Testdisk kunnen proberen. Als dit tooltje de partities terugvindt, dan hoef je enkel op "save" te drukken en rebooten. Met MBRWork[/color=#000000>Testdisk kunnen proberen. Als dit tooltje de partities terugvindt, dan hoef je enkel op "save" te drukken en rebooten. Met en ptedit (zit in het PartitionMagic pakket) kun je de partitie-instellingen handmatig aanpassen en dat kan handig zijn wanneer de datarecoverytooltjes niks met de partitie kunnen doen.
Dynamische volumes: wanneer je een [color=#000000>dynamische volume uit de ene 2K/XP systeem in een andere 2K/XP systeem hangt, dan wil het weleens voordoen dat de schijf niet zonder meer volledig benaderd kan worden (afwijkend/foreign/unreadable). Dat kan zich ook voordoen wanneer je meerdere dynamische volumes op één schijf hebt en Win2K/XP herinstalleert. De oplossing is simpel: je dient de volume opnieuw te importeren via de schijfbeheer.
Mocht dat allemaal toch niet lukken, dan moet je even datarecoverytooltjes die ook dynamische volumes ondersteunen uitproberen. Hier vallen o.a. File Scavenger, R-Studio, Restoration en Stellar onder. Linkjes staan hierboven bij "Tips".
Grote schijven: wanneer de schijf groter is dan 128GB en je Windows opnieuw hebt herinstalleerd, hou dan rekening ermee dat je minimaal SP3 voor Win2K of SP1 voor WinXP nodig hebt om schijven/volumes van groter dan 128GB correct te herkennen. Dit allemaal geldt trouwens ook voor SoftwareRAID arrays op dynamische volumes, waarvan een of meer schijven uit de array is "verdwenen".
Fysieke problemen: verder zijn er nog een aantal dingen die je kunt proberen als je harddisk echt fysieke problemen heeft. Het proberen hiervan is wel geheel op eigen risico en kan alleen helpen om een schijf nog eenmaal op te starten om de data ervan af te halen.
[*]Probeer om de schijf alleen aan 1 kabel te hangen op primary/secondary
Hiermee voorkom je dat master/slave problemen nog invloed kunnen hebben. Als er iets niet goed is met de firmware op de harddisk kan dit soms werken. Ook kun je op deze manier vaak nog de data van ontregelde RAID1 arrays (mirrors) redden.
[*]Probeer de schijf in verschillende posities
Het klinkt wederom misschien wat vreemd, maar ook dat kan nog wel eens helpen. Bijvoorbeeld bij slechte contacten op de printplaat, waarbij een andere positie voor een goede verbinding zorgt. En ook kan het weer invloed hebben op het opspinnen.
[*]Probeer de schijf handmatig in de BIOS in te stellen
Dat wil nog weleens helpen wanneer de schijf niet (correct) meer wordt herkend in de BIOS. Duik hiertoe de BIOS in, ga naar de "Standard CMOS menu" en zet de schijf op "user" en stel handmatig de cylinders, sectors en heads in. De juiste waarden kun je over het algemeen op het labeltje van de schijf terugvinden of anders natuurlijk op de website van de harddiskfabrikant. Vergewis jezelf er wel van dat je de exacte gegevens hebt. Als je het niet goed doet, dan kun je de service-area van de HDD ernstig beschadigen, waardoor de schijf alleen nog gerecoverd kan worden door een specialist. Sommige moederborden zullen namelijk proberen dit te overschrijven. Hiervoor geldt helaas wel dat dit afhankelijk is van je HDD in combinatie met je mobo.
[*]Probeer het printplaatje te vervangen
Als alleen het printplaatje kapot is (door kortsluiting etc), dan heb je dikke kans dat je de data terug kan halen door slechts het printplaatje te vervangen. Kijk hiervoor eens rond op bijvoorbeeld Tweakers.net Vraag&Aanbod, Marktplaats.nl, PC Dumps en/of de lokale PC boer. Let er wel op dat het afkomstig is van dezelfde merk/type harddisk. De schijfgrootte van de donor doet in principe niet veel toe, maar er zijn gevallen bekend dat het niet wil lukken wanneer het printplaatje afkomstig is van een donorschijf dat kleiner is dan je schijf. Die van de identieke of de grotere schijven werken over het algemeen wel.
[*][anchor=-hdddatadiepvries][/anchor]Probeer de diepvries methode
Soms wil het nog wel eens helpen om een HDD die niet meer op wil spinnen een nachtje in de diepvries te laten liggen. Verpak de hdd dan wel in plastic tegen de ijsvorming en condens. Door de lagere temperatuur zal het metaal iets krimpen waardoor je kans hebt dat de schijf alsnog weer op zal spinnen. Maar de kans bestaat altijd dat de HDD wederom crasht wanneer deze een tijdje uit de vriezer is gehaald om aan de PC te koppelen. Terw_Dan[/color=#000000>dynamische volume uit de ene 2K/XP systeem in een andere 2K/XP systeem hangt, dan wil het weleens voordoen dat de schijf niet zonder meer volledig benaderd kan worden (afwijkend/foreign/unreadable). Dat kan zich ook voordoen wanneer je meerdere dynamische volumes op één schijf hebt en Win2K/XP herinstalleert. De oplossing is simpel: je dient de volume opnieuw te importeren via de schijfbeheer.
Mocht dat allemaal toch niet lukken, dan moet je even datarecoverytooltjes die ook dynamische volumes ondersteunen uitproberen. Hier vallen o.a. File Scavenger, R-Studio, Restoration en Stellar onder. Linkjes staan hierboven bij "Tips".
Grote schijven: wanneer de schijf groter is dan 128GB en je Windows opnieuw hebt herinstalleerd, hou dan rekening ermee dat je minimaal SP3 voor Win2K of SP1 voor WinXP nodig hebt om schijven/volumes van groter dan 128GB correct te herkennen. Dit allemaal geldt trouwens ook voor SoftwareRAID arrays op dynamische volumes, waarvan een of meer schijven uit de array is "verdwenen".
Fysieke problemen: verder zijn er nog een aantal dingen die je kunt proberen als je harddisk echt fysieke problemen heeft. Het proberen hiervan is wel geheel op eigen risico en kan alleen helpen om een schijf nog eenmaal op te starten om de data ervan af te halen.
[*]Probeer om de schijf alleen aan 1 kabel te hangen op primary/secondary
Hiermee voorkom je dat master/slave problemen nog invloed kunnen hebben. Als er iets niet goed is met de firmware op de harddisk kan dit soms werken. Ook kun je op deze manier vaak nog de data van ontregelde RAID1 arrays (mirrors) redden.
[*]Probeer de schijf in verschillende posities
Het klinkt wederom misschien wat vreemd, maar ook dat kan nog wel eens helpen. Bijvoorbeeld bij slechte contacten op de printplaat, waarbij een andere positie voor een goede verbinding zorgt. En ook kan het weer invloed hebben op het opspinnen.
[*]Probeer de schijf handmatig in de BIOS in te stellen
Dat wil nog weleens helpen wanneer de schijf niet (correct) meer wordt herkend in de BIOS. Duik hiertoe de BIOS in, ga naar de "Standard CMOS menu" en zet de schijf op "user" en stel handmatig de cylinders, sectors en heads in. De juiste waarden kun je over het algemeen op het labeltje van de schijf terugvinden of anders natuurlijk op de website van de harddiskfabrikant. Vergewis jezelf er wel van dat je de exacte gegevens hebt. Als je het niet goed doet, dan kun je de service-area van de HDD ernstig beschadigen, waardoor de schijf alleen nog gerecoverd kan worden door een specialist. Sommige moederborden zullen namelijk proberen dit te overschrijven. Hiervoor geldt helaas wel dat dit afhankelijk is van je HDD in combinatie met je mobo.
[*]Probeer het printplaatje te vervangen
Als alleen het printplaatje kapot is (door kortsluiting etc), dan heb je dikke kans dat je de data terug kan halen door slechts het printplaatje te vervangen. Kijk hiervoor eens rond op bijvoorbeeld Tweakers.net Vraag&Aanbod, Marktplaats.nl, PC Dumps en/of de lokale PC boer. Let er wel op dat het afkomstig is van dezelfde merk/type harddisk. De schijfgrootte van de donor doet in principe niet veel toe, maar er zijn gevallen bekend dat het niet wil lukken wanneer het printplaatje afkomstig is van een donorschijf dat kleiner is dan je schijf. Die van de identieke of de grotere schijven werken over het algemeen wel.
[*][anchor=-hdddatadiepvries][/anchor]Probeer de diepvries methode
Soms wil het nog wel eens helpen om een HDD die niet meer op wil spinnen een nachtje in de diepvries te laten liggen. Verpak de hdd dan wel in plastic tegen de ijsvorming en condens. Door de lagere temperatuur zal het metaal iets krimpen waardoor je kans hebt dat de schijf alsnog weer op zal spinnen. Maar de kans bestaat altijd dat de HDD wederom crasht wanneer deze een tijdje uit de vriezer is gehaald om aan de PC te koppelen. heeft hier een oplossing voor bedacht met behulp van een IDE-USB convertertje: [color=#000000>Use some cryogenic technology to recover those important ones and zeros .
Disclaimer: dit wordt ten zeerste afgeraden door de gespecialiseerde datarecovery bedrijven. Hier volgt een quote van RSE data recovery[/color=#000000>Use some cryogenic technology to recover those important ones and zeros .
Disclaimer: dit wordt ten zeerste afgeraden door de gespecialiseerde datarecovery bedrijven. Hier volgt een quote van : Nooit doen! Een harde schijf is nooit vacuüm, dus er zit lucht (en dus vocht) in. Door hem in te vriezen, zal er condensvorming ontstaan in de schijf zelf, wat dodelijk is voor de leeskop. Dat er mensen zijn die dit proberen, en waarbij het goed gaat, is puur toeval. Daarnaast beschadigt het invriesproces de beschermende laag van de platters zelf (kristal-vorming) bij meerdere merken (WD, Maxtor). Iets boven het vriespunt is dus geen probleem, invriezen wel. Het invriezen van een schijf om hem weer te laten draaien, is echt een mythe. Zowel bij OnTrack als bij RSE is dit geprobeerd (Mythbuster-style), en bij beide bedrijven is gebleken dat dit niets uithaalt.[/list]Die-hard recovery: tot slot kun je meer (geavanceerde) tips en achtergrondinformatie met betrekking tot beschadigde harddisks en het redden van de data ervan in dit uiterst interessante topic van WildJim terugvinden: Harde Schijven: Preventief Onderhoud, Reviven, en Reanimatie .
Ten einde raad: mocht alles werkelijk op niks uitlopen je wilt écht je data terug, dan kun je overwegen om een paar honderd à duizend euro te neerleggen voor een datarecovery bij gespecialiseerde bedrijven. De analysekosten zullen om en nabij de 100 euro liggen, hierna kan overgelegd worden over de verdere aanpak. Deze bedrijven zijn te vinden met de eerder genoemde Google-linkjes.
I'm trying to find myself.
If I should get back, before I return, please ask me to wait.
Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.
- M.Wetters
- Offline
- Platinum-lid
Minder
Lees meer
- Berichten: 3098
- Ontvangen bedankjes 0
27 apr 2009 20:36 #3
door M.Wetters
An error has occurred. Hit any user to continue.
Beantwoord door M.Wetters in topic Help foto's kwijt!
Alles goed en wel, maar een harddisk die geformatteerd én daaroverheen opnieuw het systeem geïnstalleerd is, daar geef ik je 0,01% kans op nog een foto terughalen.
Je kunt evt. de probeerversie van Ontrack EasyRecovery Pro proberen om te kijken of die er nog iets van kan bakken want dat is een hele goeie. Als die nog iets kan vinden, dan kun je zelf de afweging maken of het je de aanschaf waard is.
Als je die poging alsnog wilt wagen, dan raad ik je wel sterk af deze schijf nog te gebruiken. Haal 'm uit de pc en plaats 'm als 2e schijf in een andere pc waarop je EasyRecovery Pro hebt geïnstalleerd.
P.S. zó goed vind ik die computerman dan ook weer niet.
Niet eens je data veiliggesteld ... [img]smileys/smiley5.gif[/img]
Je kunt evt. de probeerversie van Ontrack EasyRecovery Pro proberen om te kijken of die er nog iets van kan bakken want dat is een hele goeie. Als die nog iets kan vinden, dan kun je zelf de afweging maken of het je de aanschaf waard is.
Als je die poging alsnog wilt wagen, dan raad ik je wel sterk af deze schijf nog te gebruiken. Haal 'm uit de pc en plaats 'm als 2e schijf in een andere pc waarop je EasyRecovery Pro hebt geïnstalleerd.
P.S. zó goed vind ik die computerman dan ook weer niet.
Niet eens je data veiliggesteld ... [img]smileys/smiley5.gif[/img]
An error has occurred. Hit any user to continue.
Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.
- claudia01
- Onderwerp Auteur
- Offline
- Nieuw lid
Minder
Lees meer
- Berichten: 2
- Ontvangen bedankjes 0
07 mei 2009 08:39 #4
door claudia01
Gientje
Beantwoord door claudia01 in topic Help foto's kwijt!
Bedankt voor de reacties, helaas dan maar.
Ik ga nu nog proberen om met het fotokaartje bij de fotograaf nog wat te proberen terug te vinden.
gr Gientje
Ik ga nu nog proberen om met het fotokaartje bij de fotograaf nog wat te proberen terug te vinden.
gr Gientje
Gientje
Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.
- Sillie
- Offline
- Nieuw lid
Minder
Lees meer
- Berichten: 1
- Ontvangen bedankjes 0
06 nov 2009 05:47 #5
door Sillie
Beantwoord door Sillie in topic Help foto's kwijt!
Je kunt evt. de probeerversie van
Advanced File Recovery
Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.
Tijd voor maken pagina: 0.264 seconden