FANtv-nl-logo-mobile

Maxaro - specialist in keukens, tegels en badkamers

Groen, groen, groen en nog eens groen

 • Ben-en-Lenie
 • Ben-en-Lenie's Profielfoto Onderwerp Auteur
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Meer
29 juli 2007 14:07 #1 door Ben-en-Lenie
Groen, groen, groen en nog eens groen was gemaakt door Ben-en-Lenie
Hoi iedereen,

vorig jaar kochten we een huis met een vijver er aan. Waar we in eerste instantie niet echt enthousiast waren over de vijver hebben we hem toch niet onmiddellijk dichtgegooid en nu zijn we er eigenlijk wel aan gehecht geraakt. Probleem is dat we hem een tijdje verwaarloos hebben, waardoor het water groener en groener werd.

Niet getreurd, boekje gekocht (dat bestaat nog), enkele sites geraadpleegd (waaronder deze) en enkele weken geleden enthousiast begonnen aan het reanimeren van mijn vijver. Mijn enthousiasme is ondertussen danig bekoeld, want het water is (opnieuw) zo groen als maar kan zijn, wat niet mooi is, niet gezond voor de vissen, voor de planten, ... Vandaar dat ik jullie hulp inroep.

Eerst enkele gegevens van de vijver zelf

Totaal volume: +/- 9.000 l


Diep gedeelte: 90 cm diep


Laag gedeelte: 70 cm diep


Pomp: Aquamax (nummer even kwijt, maar alleszins voldoende om voldoende op te pompen)


Filter: grote stenen kuip gevuld met vooral lavasteentjes en beetje vijversubstraat. De kuip loopt over in een beekje dat het water terug naar de vijver voert. Afstand tussen de pomp en de 'instroom' is zo'n 2,5 m. De pomp draait quasi onafgebroken.

Bewoners: een hele bende goudvissen en een soort die ik niet ken (zwart, zo'n 3 à 4 cm groot - zwemmen steeds in school)


De vorige eigenaar heeft de vijver volgens mij volgens de regels van de kunst aangelegd, in die zin dat de vijver in trapjes daalt (zodat planten voor niveau's 2 en 3 gemakkelijk langs de rand kunnen geplaats worden)

Mijn reanimatie-oefening (zo'n 2 weken geleden)
Eerst vijver zo goed als volledig leegepompt (ik schat nog zo'n 10% van het oorspronkelijke volume).

Dan alle bestaande planten er uit gehaald. Veel planten waren uit hun bakken gegroeid. De wortels van twee waterlelies waren ondertussen ware mastodonten geworden zodat ik hem in verschillende stukken moest breken om hem uit de vijver te kunnen tillen.

Nieuwe planten (vooral riet, maar ook lisse, ...) netjes in nieuwe bakken met vijvergrond geplant. Plantenbakken opgevuld met lavasteentjes.

Zuurstofplanten (beetje Brazilaans vederkruid en vooral glanzend fonteinkruid gepoot in "substraat voor zuurstofplanten". In totaal zo'n 70 zuurstofplantjes geplant, al zijn er ondertussen wel enkele losgekomen...
Aan de belletjes die ik op verschillende plaatsen naar boven zie komen (vooral in de late namiddag/vooravond) denk ik wel dat ze hun werk naar behoren doen.

Twee nieuwe waterlelies gepoot, maar de bladeren komen (nog?) niet aan het wateroppervlak. Waar vroeger zo'n 50% van het wateroppervlak bedekt was met leliebladeren, is dit nu 0%. Niet goed, ik weet het, maar in afwachting van het eerste bovenwater-blaadje zie ik niet echt een tussenoplossing.

Na alle aanplantingen heb ik de vijver terug gevuld met grondwater.

De lavasteentjes van de kuip heb ik allemaal uit de kuip gehaald, afgespoeld en terug in de kuip gegooid, vermengd met gevriesdroogde bacteriën en vijversubstraat. In de kuip heb ik riet, dotterbloem en lisdodde geplant.

Situatie nu
Twee weken nadien is het water terug zo groen als maar kan zijn. En dit terwijl de vijver na aanplanting voor 90% werd gevuld met kristalhelder water. Een meting van het water bracht een pH-waarde van 10 aan het licht (!). En dit terwijl de pH van het grondwater waarmee de vijver werd gevuld ongeveer 6 bedraagt. Ik heb ondertussen al pH-min toegevoegd (wat volgens mij niet meer of minder is dan gewoon zuur - mijn vissen zullen blij zijn - volgende keer voeg ik cola toe -> minder duur en wie weet vinden de vissen het nog lekker).

Het groen water is volgens mij een resultaat van zweefalgen, dus daar heb ik ook al een product voor in de vijver gegooid. Ondertussen begint mijn vijver al meer te lijken op een chemisch vat dan op een gezond vijvertje...

Er is dus duidelijk iets mis, maar ik weet helaas niet wat. Zijn er enkele bereidwillige kenners die raad weten?

Alle tips zijn welkom.

Bedankt !Jeekepeeke2007-07-29 18:39:31

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

 

 

Meer
29 juli 2007 21:06 #2 door blogbot
Beantwoord door blogbot in topic Groen, groen, groen en nog eens groen
Geduld, geduld, geduld en absoluut geen middeltjes gebruiken om het water helder te laten krijgen. Laat het rusten en de natuur doet de rest. De Waterlelie zou ik de naam moeten weten, want ze hebben alle een bepaalde voorkeur van diepte. Verder dien je zuurstofplanten te planten, want dit komt de helderheid van het water ten goede. O.a. Waterpest, Gedoornd hoornblad, Moerassrerrekroos, Puntkroos enz. Kijk bv eens op google naar zuurstofplanten voor in de vijver en je kunt de mooiste zelf kiezen. Zorg dat niet alles is beplant, want licht en zon zijn belangrijk. Let dus op dat er een spiegeling in de vijver aanwezig is. Algen kun je met een stok door rond te draaien verwijderen.

Echt Jeekepeeke, geduld is wat je nodig hebt. Succes.

Mee kijken op de site van Plantadvies, klik dan hier.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

 • Ben-en-Lenie
 • Ben-en-Lenie's Profielfoto Onderwerp Auteur
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Meer
31 juli 2007 20:32 #3 door Ben-en-Lenie
Beantwoord door Ben-en-Lenie in topic Groen, groen, groen en nog eens groen
All right. Ik ben al blij dat je niet echt dingen aangeeft die ik duidelijk fout heb gedaan.

Soort waterlelie weet ik helaas niet meer en ik heb ook het kaartje niet bijgehouden. Ondertussen komt er al 1 blaadje aan het wateroppervlak piepen, dus ik denk wel dat de diepte in orde is. Denk ik. Hoop ik.

Zuurstofplantjes zijn ook reeds aangeplant (vnl. glanzend fonteinkruid en beetje Braziliaans vederkruid) en doen volgens mij netjes hun werk, getuige de luchtbelletjes die ik af en toe naar boven zie komen.

Geduld oefenen lijkt dus aangewezen, al lees ik links en rechts wel dat de bijzonder hoge pH-waardes die ik in mijn vijver heb (10!) toch wel schadelijk kunnen zijn voor de vissen. Anderzijds is het zo dat ze nog steeds vlot hun eten komen happen en dat er eigenlijk bijna geen sterfgevallen te noteren zijn.

Bedankt voor de hulp !

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
02 aug 2007 20:18 #4 door blogbot
Beantwoord door blogbot in topic Groen, groen, groen en nog eens groen
Graag gedaan.

Mee kijken op de site van Plantadvies, klik dan hier.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

 

 

Meer
06 sept 2007 09:28 #5 door Brinkweg
Beantwoord door Brinkweg in topic Groen, groen, groen en nog eens groen
ik zelf heb een Koivijver en natuurvijver de natuurvijver is helder tot de bodem en de koivijver is echt zuiver helder. ik bestrijdt dit gewoon door niet te overvoeden teveel voer wat blijft drijven is gunstig voor alg ten tweede filter met uvc lamp erin pompt de vijver 1 keer in de 2 uur rondt heb voer dat makkelijk verteerbaar is en dus weinig rotzooi achterlaat.

groei van alg komt vaak voor door rotzooi en voer dat blijft liggen dat de vis niet op eet en natuurlijk zon. als jij mij je gegevens van je pomp en filter zou kunnen geven kan ik kijkne of je de juiste materialen hebt en ik heb geen planten in de koivijver wel in de natuurvijver maar toch kan ik de bodem zien duidelijk dus zelf persoonlijk vindt ik de planten nooit belangrijk bij het schoonhouden van de vijver (ze moeten echter wel zuurstof hebben of van het filter of van de planten) en ik ververs elke week de normale 10% van mijn vijver.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
01 mei 2008 19:20 #6 door k.hendriks
Beantwoord door k.hendriks in topic Groen, groen, groen en nog eens groen
als je last hebt van alg (groen water)kun je watervlooien in je vijver zetten,wel veel want watervlooien eten alg en vissen eten watervlooien.
watervlooien kun je kopen of zelf scheppen in de sloot.
goudvissen zijn het eerste jaar zwart dus zou het kunnen dat het jonge goudvissen zijn. als je de mogelijkheid hebt om waterplanten in je beek te zetten zou ik dat doen,waterplanten halen voeding uit het water.
veel sucses henk

520312468

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
02 mei 2008 20:05 #7 door gerard-37
Beantwoord door gerard-37 in topic Groen, groen, groen en nog eens groen
Probeer het eens met filterkool in je filter (wel meerdere zakken denk ik). Daarnaast is het wel een tip om de volgende keer niet zoveel water eruit te halen. Het beste is om maximaal een derde eruit te halen, en dit gewoon aan te vullen met of regenwater of gewoon leidingwater. Grondwater is 9 van de 10 keer niet geschikt vanwege de nitraten en het ijzer dat het kan bevatten. Verder vergt dit gewoon tijd. Ik ben het eens met mijn voorganger dat je vooral niet teveel aan het water moet doen, dit om de "goede" bacterien de tijd te geven zich te vermeerderen, maar tegen groen water aankijken is ook geen optie!!
Succes!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

 • Ben-en-Lenie
 • Ben-en-Lenie's Profielfoto Onderwerp Auteur
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Meer
03 mei 2008 06:16 #8 door Ben-en-Lenie
Beantwoord door Ben-en-Lenie in topic Groen, groen, groen en nog eens groen
Bedankt voor de bijkomende informatie.
Misschien even korte update. Vorig jaar hadden (zomer 2007) we vooral last van zweefalgen. De nieuwe plantjes die ik er in heb geplaatst waren ofwel nog net groot genoeg, ofwel heb ik ze simpelweg te laat op het seizoen geplant. In elk geval bleef mijn vijverwater zo groen als wat. Ten einde raad heb ik een UV-lamp gekocht. Op twee à drie weken zag ik terug de bodem. Probleem opgelost, iedereen tevreden. Dacht ik...

Want tijdens de winter moet je de UV-lamp er tussenuit halen, want die kan niet tegen de vorst. Tegen het einde van de winter begon ik links en rechts kleine algjes te zien. Geen zweefalgen, maar draadalgen. Geen probleem dacht ik, want zodra het lente is zet ik mijn UV-lamp er weer tussen en alle algjes dood. Niet dus.

De zweefalgen passeerden immers de filter en de UV-lamp, maar de draadalgen bleven netjes waar ze waren, dwz flink vastgegroeid aan de rand van de vijver, aan de plantenbakken, ... Het water bleef kristalhelder, maar die vieze groene draden is echt geen zicht.

Eens het zonnetje een beetje kracht kreeg begonnen de draadalgen ongelooflijk te woekeren. Regelmatig de vijver rondgaan en alle algen proberen los te trekken, was een hopeloos gevecht.

Gelukkig beginnen mijn vijverplanten (ook de zuurstofplantjes) ondertussen te bloeien en ik heb de indruk dat ze het gevecht voor mij aan het winnen zijn. De draadalgen beginnen langzaam vanuit de puntjes zwart te worden, dus ik heb goede hoop dat ik binnen een paar weken weer een algenvrije vijver heb.

Alleszins bedankt voor de recente bijkomende reacties.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
12 aug 2009 15:57 #9 door Allround-Bouw
Beantwoord door Allround-Bouw in topic Groen, groen, groen en nog eens groen
Ik lees veel over filters voor vijvers,
helpen die echt ?

Wat voor een soort filter ?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
08 sept 2009 14:24 #10 door maryghre
Beantwoord door maryghre in topic Groen, groen, groen en nog eens groen
Hallo allemaal nog een goeie tip tegen groene vijver zelf uitgeprobeerd!!ik had het zelfde groene probleem,maar dankzij een kennis die in de branche zit ,(het is wel een publiek geheim)strooi ik langs de randen van de vijver (daar waar hij vettig word :werd;en dan groen)gewoon keuken zout met het strooivaatje eens in de maand ,volgens die kennis mag je zelfs tot 1kg per 1000l water gaan zonder probs voor vis en plant .eerst was er bij mij ook het ongeloof ,maar omdat ik toch geen uitweg zag heb ik het geprobeerd en yes eindelijk al 2maand een kraakheldere vijver!grts

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.404 seconden