FANtv-nl-logo-mobile

Mijn wijnbladeren / Mijn dolmakes

  • Bernardo
  • Bernardo's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Platinum-lid
  • Platinum-lid
Lees meer
12 aug 2006 16:10 #1 door Bernardo
Mijn wijnbladeren / Mijn dolmakes werd gestart door Bernardo
Heb hier al eens eerder naar gezocht op world wide web maar zie uiteenlopende meningen vandaar mijn vragen hieronder:


1)Zijn mijn wijnbladeren geschikt om mijn eigen dolma's te maken ?


2)Wanneer (maand) kan ik ze het beste plukken ook mbt druiven ?


3)Hoeveel bladeren mag ik van mijn druif af halen ?


4)Heeft iemand nog goede recept resp bewaartips voor het bereiden van de wijnbladeren en de dolma's resp. wijnbladeren als ik ze niet allemaal meteen wil gebruiken om dolma's te maken maar enkele maanden later ?


5)Moet ik de bladeren meteen bereiden na het plukken ?


Alvast bedankt voor de moeite,


Wouter.






Wouter38941.7577430556

Ik ben niet goed maar ook niet gek

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

  • Bob-the-builder
  • Bezoeker
  • Bezoeker
12 aug 2006 16:33 #2 door Bob-the-builder
Beantwoord door Bob-the-builder in topic Mijn wijnbladeren / Mijn dolmakes
1. Lijkt mij wel, tenzij ze aangetast zijn door galmijten of iets dergelijks.
Mijn vorige buren hebben geregeld bladeren van onze druif geplukt om op te eten.
2. Wanneer ze een volwassen afmeting hebben en nog niet aan het verkleuren zijn.
3. Heel veel, dit is zelfs beter om je druiven te laten rijpen.
4. Weet ik zo niet. Hier kan Google misschien uitkomst bieden.
5. Lijkt mij voor de versheid wel lekkerder.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

  • H@NS
  • Bezoeker
  • Bezoeker
13 aug 2006 19:47 #3 door H@NS
Beantwoord door H@NS in topic Mijn wijnbladeren / Mijn dolmakes
Gevonden!!


Geweldig dat dit forum er nu is, ik heb even op me laten wachten en zal ook de komende twee weken niet erg actief zijn maar dat maak ik vast wel weer goed.


Over die wijnbladeren:


je plukt doorgaans de meest gave, wat jonge bladeren en doet dat het best in de periode voor dat de druiven gaan rijpen (anders zijn de bladen niet meer zo lekker)


Voor je ze kunt gaan gebruiken leg je eerst een tijdje in de olie, olijf bij voorkeur maar druivenpit zou natuurlijk ook leuk zijn.


Na een poos zijn de bladen soepel en niet meer zo taai, hiervoor is moeilijk een exacte tijd te geven, je doet een beetje op gevoel.


Je kunt nu ook nog wel bladen plukken maar neem dan verse aanwas.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

  • Bernardo
  • Bernardo's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Platinum-lid
  • Platinum-lid
Lees meer
13 aug 2006 23:01 #4 door Bernardo
Beantwoord door Bernardo in topic Mijn wijnbladeren / Mijn dolmakes
Dus het is niet zo dat als je nu de bladeren plukt, zegt maar aan het eind van een loot dat dat van invloed is op het groeien en rijpen van de druiven zoals Bob ook al vertelde. Die bladeren zitten er toch niet voor niets, of is het juist nu zo dat als je bladeren plukt juist de energie die daar naar zouden gaan dan tenvolle worden gebruikt voor de druif. Dat zal het wel zijn he. ?


En Hans weet je me nog iets te vertellen over het bewaren van wijnbladeren (die reeds in de druivepitolie hebben gelegen) als ik die niet meteen wil gebruiken voor het bereiden van de dolmakes ? Ik kan me nl. voorstellen dat als je ze een lange tijd in de olie bewaard ze niet meer mooi stevig voor gebruik zullen zijn ??


Wouter.

Ik ben niet goed maar ook niet gek

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

  • Bob-the-builder
  • Bezoeker
  • Bezoeker
13 aug 2006 23:07 #5 door Bob-the-builder
Beantwoord door Bob-the-builder in topic Mijn wijnbladeren / Mijn dolmakes
Hoi Wouter, ik weet niet of ik je wel eens op dit artikel heb gewezen.
Zo ja, sorry voor de herhaling.
Zo nee, er staat onder andere in dat snoei (dus weghalen van blad) de rijping gunstig kan beïnvloeden.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

  • Bernardo
  • Bernardo's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Platinum-lid
  • Platinum-lid
Lees meer
14 aug 2006 00:07 #6 door Bernardo
Beantwoord door Bernardo in topic Mijn wijnbladeren / Mijn dolmakes
Bob,


Zo nee dus. Ik heb al heel wat snoeisites gelezen en deze moet er bij komen. Heel duidelijk met name over de zomersnoei. Heb ik dus niet gedaan maar volgend jaar dus wel. Krijg ik nog meer trossen en het gaat al zo goed, ik weet niet wat ik zie aan mijn druivelaar, zoveel vruchten ! Leuk woord. [img]smileys/smiley4.gif[/img] Ik moet nu oppassen dat deze topic straks weer naar het tuinforum moet gaan verkassen. [img]smileys/smiley2.gif[/img] Soms overlapt het elkaar nu eenmaal he.


Wouter
Wouter38943.0900925926

Ik ben niet goed maar ook niet gek

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
06 okt 2009 18:24 #7 door de-Wijsma's
Beantwoord door de-Wijsma's in topic Mijn wijnbladeren / Mijn dolmakes
een tijd geleden heb ik ook gevulde druivenbladeren gemaakt : )
gewoon met verse bladeren uit de tuin, kies de soepele en mooie groene bladeren uit. De nerven mogen niet te dik zijn anders zal bij het oprollen het blad scheuren.

Rijst vulling maken, de bladeren vullen, deksel erboven op leggen, groenten bouillon erbij en half uur koken. Smullen!!

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.267 seconden