- Berichten: 861
- Ontvangen bedankjes 0
- FANtv
- Forum
- KOOK
- Technieken
- Brood bakken
Brood bakken
- Bernardo
- Onderwerp Auteur
- Offline
- Platinum-lid
Minder
Lees meer
20 juni 2007 21:28 #1
door Bernardo
Ik ben niet goed maar ook niet gek
Brood bakken werd gestart door Bernardo
Mijn brood bak ik met een broodbakmachine. Het vreemde fenomeen doet zich nu voor dat de ene keer het een prachtig gerezen brood is en de volgende keer het brood 2x zo klein is: zeer compact. Ik gebruik altijd hetzelfde meel en programma. Ook als ik een nieuw pak meel gebruik krijg ik een niet volledig gerezen brood. De deksel sluit goed af. Wie weet hoe dit kan en wat kan ik er nog aan doen om altijd een normaal gerezen brood te krijgen ?
Wouter
Wouter
Ik ben niet goed maar ook niet gek
Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.
- playa
- Offline
- Platinum-lid
Minder
Lees meer
- Berichten: 425
- Ontvangen bedankjes 0
20 juni 2007 21:57 #2
door playa
Niemand is onbekwamer,
dan een timmerman zonder hamer.
Beantwoord door playa in topic Brood bakken
Wat grappig, ik bak ook mijn eigen brood met zo'n machine.
Als je het zout vergeet dan rijst het ook beter, of als je er teveel zout in doet dan rijst het minder.
Bij mij gaat het meestal wel goed, maar een enkele keer krijg ik ook zo'n compact broodje. Dan heb ik gewoon een verkeerd programma gekozen, omdat ik de kneedhaak vergeten was en het ding uit moest zetten om die er in te doen. En niet meer terug op het goede programma gezet.
Ze zeggen dat je de ingrediënten nauwkeurig moet afwegen, maar zelf doe ik dat nooit. Ik voel wel ff na het eerste kneden of het deeg niet te droog is of te nat.
Als je nauwkeurig afweegt en kan je ook wat dingen veranderen, 1 tegelijk, en uitvinden wat er dan gebeurt.
Als je het zout vergeet dan rijst het ook beter, of als je er teveel zout in doet dan rijst het minder.
Bij mij gaat het meestal wel goed, maar een enkele keer krijg ik ook zo'n compact broodje. Dan heb ik gewoon een verkeerd programma gekozen, omdat ik de kneedhaak vergeten was en het ding uit moest zetten om die er in te doen. En niet meer terug op het goede programma gezet.
Ze zeggen dat je de ingrediënten nauwkeurig moet afwegen, maar zelf doe ik dat nooit. Ik voel wel ff na het eerste kneden of het deeg niet te droog is of te nat.
Als je nauwkeurig afweegt en kan je ook wat dingen veranderen, 1 tegelijk, en uitvinden wat er dan gebeurt.
Niemand is onbekwamer,
dan een timmerman zonder hamer.
Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.
- Jungle
- Offline
- Platinum-lid
21 juni 2007 14:17 #3
door Jungle
I'm trying to find myself.
If I should get back, before I return, please ask me to wait.
Beantwoord door Jungle in topic Brood bakken
Wat ook wil helpen, is een pak meel,dat je hebt gekocht,oven doorroeren voor je 500 gram afweegt.Het gist dat door het meel zit,wil nog weleens naar de onderkant van de verpakking zakken. cobra2007-06-21 16:17:50
I'm trying to find myself.
If I should get back, before I return, please ask me to wait.
Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.
- The-Fox
- Offline
- Nieuw lid
Minder
Lees meer
- Berichten: 2
- Ontvangen bedankjes 0
21 juni 2007 18:53 #4
door The-Fox
Beantwoord door The-Fox in topic Brood bakken
wouter wouter hier spreekt de echte bakker ten eerste het lekkerste
brood haal je bij de bakker .maar goed je wil het zelf proberen
denk ten eerste aan de water temperatuur lauw water gebruiken
niet te kort kneden maar ook niet te lang deeg moet glad en soepel zijn.
deeg temperatuur is heel belangrijk!
ongeveer 27 graden.
succes gr willyboy
brood haal je bij de bakker .maar goed je wil het zelf proberen
denk ten eerste aan de water temperatuur lauw water gebruiken
niet te kort kneden maar ook niet te lang deeg moet glad en soepel zijn.
deeg temperatuur is heel belangrijk!
ongeveer 27 graden.
succes gr willyboy
Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.
- Cees-Schenkel
- Bezoeker
21 juni 2007 20:13 #5
door Cees-Schenkel
Beantwoord door Cees-Schenkel in topic Brood bakken
Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.
- Bernardo
- Onderwerp Auteur
- Offline
- Platinum-lid
Minder
Lees meer
- Berichten: 861
- Ontvangen bedankjes 0
22 juni 2007 19:56 #6
door Bernardo
Ik ben niet goed maar ook niet gek
Beantwoord door Bernardo in topic Brood bakken
Bak al ruim 4 jaar brood met deze machine en ging tot zo'n 3 maanden geleden prima. Weet wel hoe je brood moet bakken hoor, komt uit een bakkersfamilie. Nee ik zat in eerste instantie te denken aan de machine. Kan het zijn dat die na verloop van tijd minder goed gaat presteren ? Vind de suggestie van het omschudden van het meel een goede.
Ik ben niet goed maar ook niet gek
Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.
- Bernardo
- Onderwerp Auteur
- Offline
- Platinum-lid
Minder
Lees meer
- Berichten: 861
- Ontvangen bedankjes 0
14 sept 2007 20:46 #7
door Bernardo
Update: Ik denk dat ik er nu achter ben wat de reden is waarom de broden zo klein werden.
Voordat ik het water, meel en evt. overige ingredienten toevoegde maakte ik de deegvorm en deegkneder schoon met heet water.
Als ik dan de ingredienten in de vorm doe zal de gist al beginnen te werken door die hoge temperatuur van de deegvorm (stralingswarmte). Met name als ik het programma instel op bijv. 8 uur, zodat het brood de volgende ochtend klaar is, begint de gist vanaf het begin af al te werken voordat de daadwerkelijke broodbereiding start. Gistkracht is er dan dus al uit ...
De laatste weken spoel ik de vorm af met koud water en laat daarna het programma zijn werk doen. Resultaat: Mooie grote luchtige broden.
Oefening baat kunst
Wouter.Wouter2007-09-14 22:47:26
Ik ben niet goed maar ook niet gek
Beantwoord door Bernardo in topic Brood bakken
willyboy schreef : deeg temperatuur is heel belangrijk!
succes gr willyboy
Update: Ik denk dat ik er nu achter ben wat de reden is waarom de broden zo klein werden.
Voordat ik het water, meel en evt. overige ingredienten toevoegde maakte ik de deegvorm en deegkneder schoon met heet water.
Als ik dan de ingredienten in de vorm doe zal de gist al beginnen te werken door die hoge temperatuur van de deegvorm (stralingswarmte). Met name als ik het programma instel op bijv. 8 uur, zodat het brood de volgende ochtend klaar is, begint de gist vanaf het begin af al te werken voordat de daadwerkelijke broodbereiding start. Gistkracht is er dan dus al uit ...
De laatste weken spoel ik de vorm af met koud water en laat daarna het programma zijn werk doen. Resultaat: Mooie grote luchtige broden.
Oefening baat kunst
Wouter.Wouter2007-09-14 22:47:26
Ik ben niet goed maar ook niet gek
Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.
Tijd voor maken pagina: 0.199 seconden