FANtv-nl-logo-mobile

roken van wild, vlees en vis

  • GER.S
  • Onderwerp Auteur
  • Bezoeker
  • Bezoeker
27 okt 2007 14:51 #1 door GER.S
roken van wild, vlees en vis werd gestart door GER.S
wie doet er regelmatig wild , vlees of vis roken, en gebruikt er zo'n "rookdoos" voor; ik zelf ben zo af en toe ( meer af dan toe) aan het kl**ten met het roken van e.e.a. maar de rookton lukt mij niet echt goed.......wel de gezellgheid als je met zijn drieën aan het rommelen ermee bent.....maar daar heeft freddy meer mee te maken.....

het roken in een oude wok met deksel etc. op het fornuis gaat goed maar daar is de vrouw weer niet blij mee, ondanks de wasemkap staat het hele huis "blauw".........

nu schijnt er een soort "rookdoos"te zijn die niet zo walmt en dat de wasemkap het wel "bij kan houden"........

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
27 okt 2007 18:03 #2 door Jungle
Beantwoord door Jungle in topic roken van wild, vlees en vis
Zonder reklame te willen maken..... bij de Lidl zijn er af en toe rookkistjes in de aktie. Ik weet niet hoe ze werken,maar ik hoor er veel goeds over.

I'm trying to find myself.
If I should get back, before I return, please ask me to wait.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
27 okt 2007 20:14 #3 door harryk
Beantwoord door harryk in topic roken van wild, vlees en vis
Google eens op abu-røken, worden hier veel gebruikt voor warmroken (maar meestal wel buiten... )

Je hoeft niet aan een boom te hangen om een eikel te zijn.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
16 feb 2008 18:43 #4 door homerus
Beantwoord door homerus in topic roken van wild, vlees en vis
Aloha,
Je kunt ook op deze site eens kijken Deze mannen hebben er zeker verstand van.
Suc 6!
Romein.Ron3212008-02-17 09:06:40

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
14 mrt 2008 19:15 #5 door van-eekeleng
Beantwoord door van-eekeleng in topic roken van wild, vlees en vis
Wat is het probleem met de rookton? Dat vind ik juist de makkelijkste manier.

Maak je vuurtje van hout of briketten, wacht tot alle vlammen zijn gedooft en schuif de la in de oven om de vis te garen, vlees krijg je niet makkelijk gaar in de rookoven maar die maak je verder gaar in de gewone oven of op de bbq.
Na het garen van vis kijk je of het nog nodig is om verder te roken.
Als dat het geval is voeg je wat mot toe aan je gloeiende vuurtje zonder vlam.
Begin niet met gelijk teveel mot, maar met een kleine handje te gelijk.
Een klein handje mot toevoegen gaat goed, maar te sterk gerookt krijg je niet meer goed.
PieterR2008-03-14 22:16:49

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

  • GJC
  • Bezoeker
  • Bezoeker
15 mrt 2008 08:50 #6 door GJC
Beantwoord door GJC in topic roken van wild, vlees en vis
En wat is mot? Ik zie het me nog niet doen hoor, maar de techniek wil ik best weten.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
15 mrt 2008 10:01 #7 door Jungle
Beantwoord door Jungle in topic roken van wild, vlees en vis
je hebt 3 soorten mot.
1 = zo'n beessie met hele grote ballen.
2 = als je het zoekt, dan zeggen ze wel:"zoek je mot ofzo!!"
3 = krullen en zaagsel, liefst van eiken, dat gebruikt wordt bij het roken. Het smeult lekker, en geeft een hoop rook.

I'm trying to find myself.
If I should get back, before I return, please ask me to wait.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

  • GER.S
  • Onderwerp Auteur
  • Bezoeker
  • Bezoeker
15 mrt 2008 16:27 #8 door GER.S
Beantwoord door GER.S in topic roken van wild, vlees en vis
@ pieter; ik rook voornamelijk eenden en ganzenborstfilet's.
paling niet zo vaak....

mijn probleem is om de 70 á 80 graden in de rookoven te krijgen en te houden....dat rook produceren is de kunst niet, maar die temperatuur....

ik ben nu een oude snelkookpan aan het "misbruiken", deksel erop, zonder de drukklep(waardoor er geen druk opbouw is!!), daardoor heb je een "gerichte" rookkolom waar de wasemkap geen moeite mee heeft....

efin... ik probeer en kl**t rustig verder....

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
16 mrt 2008 10:22 #9 door van-eekeleng
Beantwoord door van-eekeleng in topic roken van wild, vlees en vis
@GJC; Met mot bedoelen wij Zaagsel of houtkrullen.

@GER.S; Vertel even waar je mee stookt, met houtsnippers of met haardhout?

Haardhout werkt vind ik het beste, je krijgt dan een heel rustig vuurtje.
wacht tot er geen vlammen meer van het vuur af komen (heb geduld).
Bovenste ontluchting open.
Begin dan temperatuur op te bouwen met een dichte lade.
Komt de temp. niet hoog genoeg open dan de lade een beetje.
Je zult zien dat de trek in je oven groter wordt en de temperatuur oploopt.
Komt de temp. te hoog dan schuif je de lade een klein beetje dicht niet te veel of te ver open en dicht ineens anders krijg je inderdaad geen constant vuur.

Als je eenmaal weet hoe de lade en de ontluchting moeten staan is het een fluitje van een cent om steeds de juiste temperatuur te benaderen.

Ik zeg speciaal benaderen, omdat ook de weersomstandigheden mee spelen maar dat gaat nu te ver probeer eerst een mooi rustig vuurtje te krijgen.

Mocht het nu met hout niet lukken, probeer het dan eens met houtskool of bricketten dan krijg je een heel rustig vuurtje, en dan is het ook eerst de vlammen weg en dan beginnen met opbouwen temp.

Tafelmodel rookoven werkt ook goed, maar gebruik niet teveel zaagsel 1 a 2 eetlepels is voldoende en dan is de afzuigkap ook voldoende en blijft moeders ook rustig.
Ook met deze modellen zijn hele goed resultaten te behalen, hieronder zet ik een link naar een recept van spareribs die ik gemaakt heb (als dat niet mag hoor ik het wel , sorry dan ).

www.smulweb.nl/1333856/koken/recepten/Oo...e-gerookte-spareribs


gr.

PieterRPieterR2008-03-16 13:34:42

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

  • GJC
  • Bezoeker
  • Bezoeker
16 mrt 2008 14:16 #10 door GJC
Beantwoord door GJC in topic roken van wild, vlees en vis
Natuurlijk mag dat! Bedankt voor de tip.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.226 seconden