FANtv-nl-logo-mobile

roken van wild, vlees en vis

  • GER.S
  • Onderwerp Auteur
  • Bezoeker
  • Bezoeker
05 apr 2008 14:04 #11 door GER.S
Beantwoord door GER.S in topic roken van wild, vlees en vis
mijn tafelmodel van 30x30x100 cm heeft een lade van 30cmx10x10cm...en werkte niet echt goed.....
ik heb van alles erin gestookt van hout naar kolen naar houtskool tot uiteindelijk een gasbrander de temperatuur goed regelde, maar dat is klo**n in de marge, leuker is het echte werk....

ik zoek nu eigenlijk alleen een grote (losse) brander waar ik de snelkookpan mee kan verwarmen.....en transportabel genoeg voor mee in de caravan.....

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
05 apr 2008 18:20 #12 door lior52
Beantwoord door lior52 in topic roken van wild, vlees en vis
Ik heb een oude braadpan van de kringloop winkel op een petroleumstelletje. Dat werkt perfect! Temperatuur regelbaar van 80 tot 150 graden. Superzuinig met brandstof en het rook als een schoorsteen.

Onder in de pan de mot (gewoon met de cirkelzaag wat restje eikenparket gezaagd!) dan twee rekjes van een oude BBQ. Op de onderste een bakje van alufolie om de sappen van vlees of vis te vangen en op het bovenste rekje gaat het te roken product.

Kosten van het geheel... nog geen 15 euro.

Waarom morgen als het ook vandaag kan.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
05 apr 2008 18:25 #13 door van-eekeleng
Beantwoord door van-eekeleng in topic roken van wild, vlees en vis
@GER.S
Jouw "tafelmodel" is al een staandmodel en de lade is groot genoeg om een goed vuurtje te onderhouden.
Ik vermoed dat je de zelfde fout maakt als ik in het begin deed, en dat was dat ik te ongeduldig was en dacht als ik de lade iets verder opende of sloot dan ook gelijk resultaat had op de temperatuur, maar dat heeft even zijn tijd nodig en kan wel een paar minuten duren.
Nu weet ik als geen ander dat als je er op zit te wachten het altijd te lang duurt en je het liefst net als bij het gasfornuis het gas hoger en lager draait.
Mijn advies...blijf het proberen met hout tot dat het lukt...je zult ook in de smaak van je gerookte product niet teleur gesteld worden.

gr.

PieterR

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
05 apr 2008 18:43 #14 door van-eekeleng
Beantwoord door van-eekeleng in topic roken van wild, vlees en vis
@JAN47

Jan je hebt al geweldig op jouw rookoventje bespaart maar drijf het niet te ver door.
Je rookmot (zaagsel) zelf maken van wat eikenparket is misschien niet het beste idee.
Eiken parket is over het algemeen behandeld om rotten en schimmels tegen te gaan als het uit de fabriek komt.
Dit behandelde hout willen wij liever niet in onze rookoven want dat kan de gezondheid behoorlijk schaden.
Overtuig je er van dat het schoon hout is zonder chemische behandeling.
Bij de dierenspeciaalzaak hebben ze zakken van 5 kilo die gebruikt worden als bodembedekker in kooien van knaagdieren voor nog geen €5,00 en wij doen er jaren mee.

't is maar een tip

gr.

PieterR

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
07 apr 2008 11:18 #15 door lior52
Beantwoord door lior52 in topic roken van wild, vlees en vis
Hmm, behandeld tegen rot & schimmel, dat zou jammer zijn. Ik ga maar het zaagsel van het haardhout opvangen. Die bomen heb ik nog levend gezien, daar is zeker niets mis mee. Ik was alleen nog niet aan het zagen daarvan toe gekomen.

Zaagsel als bodembedekking heb ik in een baal van 30 kilo staan (voor het kippenhok). Je weet alleen niet welk hout het is en hoe schoon dat is. Vandaar mij keus voor die eikenplanken.

Waarom morgen als het ook vandaag kan.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
07 apr 2008 12:10 #16 door lior52
Beantwoord door lior52 in topic roken van wild, vlees en vis
Ik heb nog ff wat zitten zoeken op die hout behandeling:

Er is iets als ISMP 15

“International Standards for Phytosanitary Measures” een wereldstandaard waarin een aantal gestandaardiseerde behandelingen ( HT of MB) zijn opgenomen die kunnen worden toegepast op houten verpakkingen ter voorkoming van verspreiding van levend ongedierte.

[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]Eigenlijk kun je wel stellen dat alle import (van buiten EU) hout een behandeling heeft ondergaan of met verhitting of met gas (methylbromide).[/font]

Merktekens:


Waarom morgen als het ook vandaag kan.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
07 apr 2008 16:47 #17 door van-eekeleng
Beantwoord door van-eekeleng in topic roken van wild, vlees en vis
@JAN47

De zakken die ik bedoel zijn over het algemeen beuk maar er zullen zeker ook andere zijn te krijgen.

gr.

PieterR

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

  • GER.S
  • Onderwerp Auteur
  • Bezoeker
  • Bezoeker
09 apr 2008 18:32 #18 door GER.S
Beantwoord door GER.S in topic roken van wild, vlees en vis
de zakken die je bij de vissportartikelen speciaalzaken kunt kopen zijn "schone" snippertje's.......je kunt wel vuren houtmot gebruiken , maar dat levert een scherpe smaak op....
beuken is "zachter" van smaak..
eiken is ook wel weer scherp van smaak maar smaakt meer naar wisky/cognac....... ( ook eiken houten vaten)

Het probleem met eikenhouten planken die je versnipperd/verzaagd is dat je niet weet of het ooit behandeld is geweest met beits, wax, verf of wat dan ook......en dat zijn spullen die niet zo goed zijn voor je.....

veel wijsheid.....

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
09 apr 2008 18:48 #19 door lior52
Beantwoord door lior52 in topic roken van wild, vlees en vis
Het blijft lastig om te vertrouwen op schoon. Je moet zo'n waarmerk maar vertrouwen. Ik het geen idee of het gecontroleerd wordt. Hoeveel mistanden hoor niet over scharrelvlees of eieren, die wel redelijk streng worden gecontroleerd











Even wat snoeihout halen bij de boomgaard of waar in de buurt ook gerooid word en je weet heel zeker dat het niet behandel is. Even zagen en je bent klaar. Je hebt maar een of twee eetlepels nodig om een forse maaltijd te roken.

De mot moet wel goed droog zijn, maar dat is een kwestie van geduld.

Waarom morgen als het ook vandaag kan.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
13 juli 2008 17:11 #20 door Linkerhand
Beantwoord door Linkerhand in topic roken van wild, vlees en vis
Ik heb jaren zo'n rookoventje gebruikt toen ik nog gas had en ooit gekocht in een viswinkel in België en een paar zakken mot hier in nederland bij een dierenspeciaalzaak en aangezien je weinig mot nodig hebt, doe je daar heel lang mee.
Het oventje was destijds 80 gulden compleet met spiritusbrandertjes en een rooster enzo.
Nu ik inmiddels inductie kook heb ik het ding weggegeven, maar vooral gehaktbrood en kipfilet waren een succes.
Ik had een boekje gevonden die daarover gaat, ik weet niet of ik het nog heb want ik heb tijdens de verhuizingen veel opgeruimd.
Ook veel gebruikt op de skottelbrai buiten op de camping. Die rooksmaak was altijd heerlijk.

Satellite P300 TOSHIBA, Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU     T5550 @ 1.83GHz, 1828 MHz, ATI Radeon Graphics Processor (0x95C4), High Definition Audio-apparaatConexant High Definition SmartAudio 221,

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.385 seconden