FANtv-nl-logo-mobile

Instructie laminaat leggen

Parket of laminaat leggen vergt een goede voorbereiding en nauwkeurigheid. Maar het is ook een klus die makkelijk zelf uit te voeren is. Met behulp van onderstaande leginstructie bereik je een professioneel resultaat. Lees hoe eenvoudig het is om een laminaat vloer te leggen.

 

laminaat

 


1. PREPAREREN VAN DE ONDERVLOER

De ondervloer moet voldoen aan de volgende voorwaarden:
- moet vlak zijn
- moet schoon zijn
- moet blijvend droog zijn
- moet vetvrij zijn als je parket vast aan de ondervloer gaat verlijmen
- moet goed dragend zijn (veren is uit den boze) als het parket op een houten ondervloer wordt gelegd

2A. BETONNEN ONDERGROND PREPAREREN
Verwijder alle hoogteverschillen en vul de gaten met een egaliseercement. Laat dit eerst goed drogen en uitharden.
Om eventuele vochtproblemen te voorkomen bij het leggen van een 'zwevende parketvloer' – de vloer wordt dus niet verlijmd op de ondervloer – is het verstandig altijd een vochtwerende folie over de betonnen ondergrond te leggen. Trek het folie door tot achter de plint, tegen de muur omhoog. Hierdoor wordt voorkomen dat muurvocht het parket kan aantasten. Plak de naden van de folie af  met vochtbestendige aluminium tape.

2B. HOUTEN ONDERGROND PREPAREREN
Losliggende vloerdelen vastschroeven
Controleer de vloer op uitstekende spijkers en schroeven
Schaaf de hoogteverschillen weg
Vlak een oneffen houten ondervloer uit met spaanplaten van 12 mm dikte. Leg de platen met een onderlinge tussenruimte van 5 mm.
Houd tussen de platen en de wanden een ruimte van ca. 10 mm vrij.
Schroef de spaanplaten met platte kopschroeven om de 30 cm vast. De schroeven moeten verzonken zijn en ca. 12 cm van de randen verwijderd zijn.

3. PLINTEN EN ONDERTAPIJT
Verwijder rondom de vloer de plinten
Bij een zwevende vloer – de vloer wordt dus niet verlijmd op de ondervloer – moet je:
A: op een betonnen ondervloer isolerende Thermopete zilver of Thermoflex Silence goud ondertapijt aanbrengen. Leg dit met de aluminium of gouden zijde naar boven
B: op een houten ondervloer de zachtboard platen gebruiken

Let op! Als je de parketvloer direct verlijmd op de houten ondervloer – bij betonnen vloer eerst spaanplaat aanbrengen – hoef je natuurlijk geen isolerend ondertapijt aan te brengen.

4. PARKET EN LAMINAAT LATEN ACCLIMATISEREN
Laat parket minimaal 48 uur, in de gesloten verpakking, in de te leggen ruimte liggen. Zo kan het parket zich aan zijn omgeving aanpassen.

5. LEGGEN VAN HET LAMINAAT

Zwevend leggen van lijm lamelparket
Dit parket wordt niet aan de ondervloer gelijmd, gespijkerd of geschroefd.
Start met het leggen in de hoek waar het meeste licht binnenvalt. Leg de parketdelen in de lengterichting van de kamer.
Leg het eerste paneel met de groefzijde richting de wand.
U dient de vloer rondom minimaal 10 mm zwelnaad te geven. Plaats iedere 40 cm een afstandsblokje. Leg de eerste baan, lijm de delen nog niet vast. Zaag het laatste paneel op de juiste lengte af. Controleer door middel van het spannen van een touwtje over de lengte van de vloer of de eerste baan kaarsrecht ligt.
Als je wand niet recht is, moet deze afwijking overgebracht worden op je parket. Dit vereist enig puzzelwerk. Het hoeft echter niet precies, aangezien je de rand afwerkt met een brede plint.
Verlijm de panelen nu onderling aan de kopse (smalle) kant.
De panelen moeten in halfsteensverband worden gelegd. Begin daarom de tweede baan met een reststuk van de eerste baan dat minimaal 30 cm lang is. Verlijm de tweede rij panelen over de lange en de korte groef zijde. Schuif deze in de zogenaamde 'veer' van de eerste rij panelen die al is gelegd. Sla met behulp van een speciaal parketslagblok de panelen in elkaar. Leg nu op dezelfde wijze de volgende banen.
Voor het inpassen van de laatste rij legt u de panelen met de toplaag naar beneden en de groef naar de wand. Dan aftekenen en zagen, houd wel rekening met de zwelnaad. De panelen kunnen vastgelegd worden met een trekijzer.

Het leggen van kliklaminaat
Ieder kliksysteem heeft een eigen manier van leggen. Wij raden je dus aan om de leginstructies van het laminaat dat je gekocht hebt  goed te lezen.

Let op! Laat parket minimaal 48 uur, in de gesloten verpakking, in de te leggen ruimte liggen. Zo kan het parket zich aan zijn omgeving aanpassen.

6. NA HET LEGGEN
Verwijder de afstandsklosjes
Breng de plinten aan:
Plakplinten worden op het parket of laminaat geplakt
Europlinten kunnen met behulp van een speciale strip op de wand worden bevestigd

   

Tags: vloerbedekking, laminaat