FANtv-nl-logo-mobile

Tips om netjes te boren

Boren is een klus die vaak in huis plaatsvindt. het is geen moeilijke klus, maar toch kan het goed fout gaan. Daarom hier wat handige tips van boorfabrikant Bosch waarmee je bijvoorbeeld scheve of te grote boorgaten kunt voorkomen. 

boren-bosch

De ondergrond
Niet iedere boor en niet iedere boormachine is geschikt voor ieder materiaal. Gebruik een houtboor of een cementboor voor het daarvoor bedoelde materiaal. De boormachine is ook niet altijd geschikt. Met een standaard accuboormachine kun je de meeste boorwerkzaamheden wel uitvoeren, maar voor klassiek metselwerk heb je al snel een krachtigere klopboormachine nodig. Betonnen muren bewerk je met een boorhamer.

Veiligheid
Onderzoek voor je gaat boren of er elektriciteitskabels of waterleidingen lopen op de plek waar je wilt boren.

Ook een veiligheidsbril en handschoenen zijn aan te raden als je gaat boren.

Rechte gaten
Om geen  scheve gaten te krijgen zet je de boorpunt altijd verticaal t.o.v. materiaaloppervlak. Start dan pas de boormachine. Pas als de boor stevige houvast heeft, ga je uitoefenen.

Voorkom schade
Bij het boren in gladde of makkelijk te beschadigen oppervlakken zoals tegels is het aan te raden om een stukje crêpeplakband op de boorplek te plakken voor je gaat boren. Het ruwe oppervlak van de plakband voorkomt dat de boor wegglijdt.

Tags: boren