FANtv-nl-logo-mobile

Klustips: Houtrot verhelpen

Houtrot kan een sluipmoordenaar voor je huis zijn. Ook als alles keurig in de verf staat kan er onder de verflaag sprake van houtrot zijn. Hout aan de buitenkant van het huis moet iedere twee tot vijf jaar vervangen worden om houtrot te voorkomen.

Maar wat te doen als het te laat is en houtrot de kop opsteekt? Volg dan het volgende stappenplan:

Houtrot spoor je op door met je duim of met een schroevendraaier stevig op het hout te drukken. Druk je het hout in? Dan is het rot en zal je het hout op die plek moeten herstellen.

houtrot

Je begint dan met de voorbereidingen. Eventuele planten op de grond of in de vensterbank kun je met folie afdekken. Daarna ga je het vuil verwijderen. Met een borstel en een verfkrabber verwijder je losse verf en vuil. Slechte verf moet verwijderd worden. Dat kan door met een kwast afbijtmiddel op de slechte plek te smeren en deze vervolgens schoon te krabben met een verfkrabber.

Met een beitel hak je vervolgens het rotte hout weg. Ga hiermee door tot je alleen schoon en droog hout overhoudt. De uitgehakte plek behandel je hierna met houtrotstop. Daarna schuur je het hele kozijn.

Hierna maak je de houtrotvuller klaar voor gebruik. Maak nooit meer aan dan je in 20 minuten kunt verwerken want dat is de tijd dat houtrotvuller bruikbaar blijft. Daarna is het te hard.

De houtvuller breng je met een plastic spatel aan. Duw deze stevig in de openingen en werk het glad af. Gebruik voor grote gaten meerdere lagen.

Nu ga je het kozijn verven. Maak deze eerst goed schoon. Alle bewerkte plekken, waar blank hout zichtbaar is, worden daarna met grondverf behandeld. Slechte stopverf wordt verwijderd (ook als het alleen gebarsten is) en van een laag grondverf voorzien voordat er nieuwe stopverf opgaat.

Eventuele oneffenheden worden nu met plamuur gedicht en daarna kun je voorlakken en aflakken.

Tags: Hout