FANtv-nl-logo-mobile

Laminaat: Het nut van de ondervloer

Een goede ondergrond verstevigt de basis waarop je later het laminaat gaat klikken of lijmen. Het is altijd aan te raden een ondervloer of ondertapijt te gebruiken.

Als je tenminste waarde hecht aan een egale vloer, optrekkend vocht geen kans wilt geven en geen geluidsoverlast wilt veroorzaken bij de buren.

Optrekkend vocht
Één van de voorwaarden voor het leggen van laminaat is dat de basis waarop je het legt vrij is van vocht. Vooral in net opgeleverde nieuwbouwwoningen is nog wel eens sprake van een (te) hoog vochtpercentage. Om te bepalen hoe hoog het vochtpercentage is, kun je een vochtmeting (laten) uitvoeren. Dit is vooral van belang als je een houten of parketvloer gaat leggen. Maar ook bij gelijmde vloeren heeft het nut. Leg je een laminaten vloer op een betonnen ondergrond, dan is het aan te bevelen om dampwerende folie te gebruiken.

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het leggen van laminaat bedraagt 40 a 65%. Het vochtgehalte in de vloer is te meten met speciale apparatuur: vochtmeters. Als de luchtvochtigheid te hoog is, kun je beter wachten met het plaatsen van laminaat totdat je huis aan de eisen voldoet.

laminaat

Foto: Quickstep laminaat

Egale ondervloer
De ondervloer moet egaal zijn. Oneffenheden hoger dan 2 mm moeten worden afgevlakt, gaten worden opgevuld. De laminaatvloer wordt een kopie van de ondervloer, dus is het van belang dat de ondergrond egaal is om onregelmatigheden in de vloer te voorkomen.

Combineren met vloerverwarming?
Laminaatvloeren kunnen in combinatie met een vloerverwarming gebruikt worden, maar er moet wel rekening worden gehouden met de isolerende werking van hout. Daardoor wordt het effect van een vloerverwarming minder en zul je mogelijk toch radiatoren moeten plaatsen. Je kunt de vloerverwarming niet in alle gevallen als hoofdverwarming gebruiken. Als het echt koud wordt is de vloerverwarming misschien niet toereikend. Laat je hierover goed informeren door een specialist!

Zorg er bij het leggen voor dat de verwarming uit staat. Ook het werken van hout moet in dit geval in overweging genomen worden. Houtachtige materialen, dus ook laminaat, zetten uit of krimpen naar gelang de temperatuur. Als een parket krimpt kan naadvorming optreden.

Bij gebruik in combinatie met een vloerverwarming gelden speciale leginstructies. Vraag hiernaar bij de bouwmarkt waar je het materiaal gekocht hebt.

Gebruik in appartementen
Laminaat mag in principe in appartementen worden gebruikt. Waar wel rekening mee gehouden moet worden is de contactgeluidsreductie. Volgens de wet moet voldaan worden aan een reductie van minimaal 10 dB. Hiervoor zijn speciaal ontwikkelde ondervloeren beschikbaar met geluidswerende eigenschappen. Let daarom op de producteigenschappen van de vloer. Die zijn te vinden op de verpakking.

 

 

Ondervloer
Net zoals bij laminaat is er op het gebied van ondervloeren van alles te krijgen. Er zijn vele soorten, maten en dikten. Laat je vooraf goed voorlichten in de winkel om een ondervloer te kiezen die aan je eisen voldoet.

Houd bij het uitkiezen van een ondervloer rekening met de volgende vragen:

- Moet je de ondergrond uitvlakken?
- Is de ondervloer vochtwerend?
- Heeft de ondervloer isolerende eigenschappen?
- Zorgt de ondervloer voor een goede demping van geluid?

Als je je vooraf bovenstaande vragen stelt, heb je een goed beeld waaraan een ondervloer voor jou moet voldoen.

Tags: vloerbedekking, laminaat