FANtv-nl-logo-mobile

Handige boortips

Wij hebben hier een reeks tips voor je voor een mooi en goed boorresultaat.

boren tips

Boren in metaal
Boren in metaal is lastig omdat de boor kan wegglijden. Om dit te voorkomen kun met een harde scherpe punt (bijvoorbeeld van een flinke spijker) een putje slaan op de plek waar je moet boren. Kies voor het boren zelf voor een HSS (High Speed Steel) boor of titaniumboor.

Boren in tegels
Ook bij tegels kun je wegglijden. Gebruik in dit geval afplaktape, en teken daarop het te boren gat af.

Boren in een holle wand
Bij een holle wand (dus twee wanden achterelkaar met een ruimte daartussen) dien je eerst te meten op welke afstand de tweede muur zich bevindt. Boor hiervoor eerst een klein gaatje in de voorste muur en steek hierdoor een harde rechte draad (bijvoorbeeld een elektrische draad doorheen) tot deze de tweede muur raakt. Teken dat punt af en je weet meteen hoe ver je in de tweede muur moet boren om de gewenste diepte te halen.

Op de juiste diepte boren
Teken op de boor de diepte af die je wilt boren. Bijvoorbeeld met een permanent marker. Boor voorzichtig dan kun je heel precies de juiste diepte boren.

Waterpas boren
Koop een goedkope waterpas, haal de libel er af (het gedeelte met water) en plak deze recht bovenop de boormachine. Nu heb je een boormachine en waterpas in één.

Een overhitte boor voorkomen
Om overhitting te voorkomen kun je het beste de boor af en toe even terugtrekken als je wat langer na elkaar boort. Wacht even met boren, of koel de boor af in een potje met water. Een andere oplossing is boorolie gebruiken.

Voorkom breken van de boor
Lange dunne boren willen nogal eens breken. Begin daarom een diep gat te boren met een kortere boor, en verwissel die halverwege pas voor de lange boor.

De juiste boor gebruiken
Gebruik nooit een houtboor voor metaal. Dat kost je je boor. Andersom is niet erg.

Gebruik de juiste boorsnelheid
Hoe harder het materiaal, hoe lager de ideale boorsnelheid. Maar hoe dunner het boordje, hoe sneller.

Schuren met een boormachine
Voor boormachines zijn er hulpstukken te koop waarmee je mooie ronde en gladde bochten kunt schuren.

Veilig boren
Een leidingzoeker is een goede investering. Want in een waterleiding, gasleiding of elektriciteitskabel boren is geen pretje.

Boren zonder stof
Moet je in het plafond boren? Dan wil je geen stof in je ogen. Knip een oude tennisbal doormidden en schuif een helft over de boor heen met de open kant naar voren. je hebt nu een bakje dat de stof opvangt.

Een goede boormachine
Gebruik een goede boormachine. Kijk bij het gereedschap voor goede boren voor weinig geld.

Tags: gereedschap, boren