FANtv-nl-logo-mobile

Een ruimte groter of kleiner laten lijken met kleur

Met kleur kun je veel effecten bereiken. Je kunt iets in een interieur benadrukken of iets juist verbergen. En met kleur kun je een ruimte groter of kleiner laten lijken.

Ideaal, want een verfje op de muur aanbrengen is heel wat minder werk dan een verbouwing. Hier enkele tips voor het gebruik van kleur in een interieur.

De foto's bij de tekst zijn van Flexa, de specialist in verf.

kamer kleiner door kleur

Een ruimte kleiner laten lijken
Warme kleuren lijken op je af te komen. Daardoor laten ze de kamer kleiner lijken. Warme kleuren worden vaak gebruikt om een lange smalle kamer wat minder diep te laten lijken. In het voorbeeld hierboven lijkt de gekleurde muur veel dichterbij dan deze in werkelijkheid is. De kamer biedt nog steeds evenveel ruimte voor de eettafel, maar hij toont veel minder ongezellig diep.

Een ruimte groter laten lijken
Maar de meeste mensen zullen een kamer (en daarmee hun huis) liever veel groter laten lijken. Gebruik daarvoor het tegenovergestelde van de bovenstaande tip namelijk lichte koude kleuren. Ook een matte kleur is op dit punt beter dan een glanzende lak. Overdrijf het koude echter niet want dan oogt de kamer kil. Met accessoires kun je natuurlijk ook weer veel opvrolijken.

kamer groter door kleur

In het voorbeeld hierboven zie je hoe een relatief kleine werkhoek veel dieper lijkt dan deze in werkelijkheid is.

Een ruimte hoger laten lijken
Wat je met de diepte kan kan je ook met hoogte. Een plafond kun je optisch verhogen door het plafond een lichte koele kleur te geven. Dit effect versterk je als je de muren juist weer wat donkerder houdt. Dat hoeft overigens niet heel donker te zijn, kijk maar naar de foto hieronder.

kamer hoger door kleur

Een ruimte lager laten lijken
Andersom laat je een plafond lager lijken door deze wat donkerder te maken. Op de foto van Flexa hieronder zie je dat ze voor nog meer effect dit donkere nog wat op de wand hebben laten doorlopen. Hierdoor lijkt het plafond iets naar beneden te komen.

kamer kleiner door kleur

Tags: Verven, kleur