FANtv-nl-logo-mobile

Oude stoel in een nieuw jasje

Heb jij ook een oude stoel in je huis staan die je graag een nieuw stofje wilt geven? Stapje voor stapje leggen we je uit, hoe je te werk moet gaan!Deze klassieke, bruine fauteuil ziet er op het eerste gezicht nog goed uit. Zonde, om een nieuwe stoel aan te schaffen. Een nieuwe stof kan een heel andere uitstraling geven. Wel is het binnenwerk in slechte staat en dat moet dus worden opgeknapt.


 


Eerst wordt de fauteuil volledig gestript. De stoffering, de katoenen onderlaag en het binnenwerk worden verwijderd. Nu is er alleen het houten skelet overgebleven. Het hout blijkt in een slechte staat te zijn. De restaurateur begint aan de restauratie van het beuken frame.


 


De verbindingen aan de bovenrand van de rugleuning zijn losgeraakt, de voorpoten zijn gescheurd en een aantal pennen is gebroken. De onderdelen worden uit elkaar gehaald voor de reparatie.De verschillende onderdelen worden gerepareerd en stevig in elkaar gezet met pinnen en lijm.


 


Als het skelet weer in elkaar is gezet, begin je aan de bekleding. Om de zitting maak je de singels vast. Dit zijn jute lappen de gekruist op elkaar worden bevestigd. Hierop bevestig je de springveren. De veren worden onderling aan elkaar gemaakt met hennep koppeltouwen. Zo stel je de veren op de juiste lengte.


De zitting wordt bedekt met een stoffering gevuld met paardenhaar. Hier overheen komt nog een stof die wordt gevuld tot een goede recht gevulde zitting ontstaat. De oude wielen onder de poten worden vervangen door nieuwe wielen van messing en koper. Hiervoor moeten de poten op maat worden gemaakt. 


 


De zitting, de rug en de armleuningen worden opgemeten voordat de stof voor de bekleding wordt geknipt. Eerst worden de rug en de zitting bekleed met grijs watten en wit katoen. Hierover heen komt de meubelstof. Dit alles wordt met stoffeernaalden vastgezet. De buiten rug en armen worden met naald en naaitouw dichtgenaaid en aan de onderkant vastgeniet.


 


De stoel is af. Hij ziet er weer zo goed als nieuw uit en er kan weer jarenlang met plezier op gezeten worden.
 

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl