FANtv-nl-logo-mobile

Alles over kitten

Naden en scheuren die constant in beweging zijn, kan je niet vullen met een vuller of plamuur. Hiervoor gebruik je kit. Er zijn verschillende soorten. Welke gebruik je nu wanneer?

Siliconenkitten
Siliconenkitten zijn ongevoelig voor schimmel. Dit maakt ze uitermate geschikt voor vochtige ruimtes. Sanitairkit hecht onder andere op porselein, emaille, geglazuurde tegels en keramiek. Naden tussen tegels, wastafel of vloer en toilet dicht je hier dus perfect mee.

siliconen-kit

Maar je ziet steeds vaker kunststof baden en douchebakken. Hiervoor is er de Sanitairkit Special, speciaal voor acrylbaden en douchebakken.

Voor voegen tussen steen, hout, PVC, metaal, glas enz., dus eigenlijk alle gangbare bouwmaterialen is er de Bouwkit. Deze kun je binnen en buiten toepassen.

Siliconenkitten zijn niet overschilderbaar, maar dat wordt ondervangen doordat ze in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. De Sanitairkitten zijn er in wit, transparant, grijs en camee/pergamon/beige, afgestemd op het sanitair. Bouwkit komt in de kleuren, bruin, grijs, wit en transparant.

Acrylaatkitten
In je woonkamer, slaapkamer, hal enz. komen ook naden en scheuren voor. Bijvoorbeeld tussen kozijn en muur of plafond en muur. En deze wil je ook afdichten, maar dan wel het liefst in dezelfde kleur als je muren. Dan heb je een Acrylaat Schilderskit nodig. Acrylaatkitten zijn namelijk overschilderbaar en de Acrylaat Schilderskit zelfs al na vijf minuten. Met deze kit krijg je eenvoudig een strak en glad resultaat.

Heb je nu een wand en plafond met structuur, dan is zo'n gladde naad niet zo mooi. De Acrylaatkit Scheur heeft een korrelstructuur. Dicht hiermee de scheur tussen je structuurwand en plafond en je ziet er niets meer van.

Voorheen konden acrylaatkitten alleen binnen toegepast worden. Maar de Acrylaat Regenvast is speciaal ontwikkeld om ook buiten een kitnaad aan te brengen die overschilderd kan worden.

Lekkagekit
Ook op het dak komen voegen en scheuren voor, zoals bij goten, luchtkanalen, dakkoepels en schoorstenen en die moeten zeker afgedicht worden. De Lekkagekit is op basis van rubber endus uitermate geschikt voor dit soort klusjes. De Lekkagekit verkrijgbaar in transparant en zwart. De transparante gebruik je bijvoorbeeld voor PVC of zinken goten. De zwarte bijvoorbeeld voor bitumen (dakleer).

Tochtkit
Tussen de muur en het kozijn van een buitendeur of raam zitten naden. Maar ook tussen de muur en de vloer. Daar komt een hinderlijke tocht door. Deze dicht je af met de Tochtkit. Deze kit is wind-, stof- en waterdicht. De Tochtkit is er in de kleuren wit, grijs en bruin. Maar hij is ook overschilderbaar.

Hoe breng je kit aan?
Zorg altijd voor een schone, droge en vetvrije ondergrond. Breng de kit aan in de voeg en verwijder de overtollige kit met het kitlepeltje. Strijk de kitrand glad met de achterkant van het kitlepeltje. Dit gaat het gemakkelijkst door het lepeltje eerst te dopen in een oplossing van water en zeep. Om te voorkomen dat de kitrand te breed wordt, kan je de voeg ook afplakken. Plak een stuk schilderstape een paar millimeter uit de voeg tegen de muur en op bijvoorbeeld de wastafel. Breng de kit aan in de voeg en verwijder de overtollige kit met het kitlepeltje. Verwijder de tape en strijk de kitrand glad met de achterkant van het kitlepeltje.

Tags: kitten, kieren, naden, scheuren

Vergelijkbare artikelen