FANtv-nl-logo-mobile

Comfortabel wonen begint met een EPA-advies

Een comfortabel huis vinden we natuurlijk allemaal erg prettig. Als je in een wat ouder huis woont kun je vaak nog dingen doen om je woning comfortabeler – en energiezuiniger - te maken. En als je slim bent, zorg je er ook voor dat de lucht in je woning schoner wordt. Een hoop voordelen dus, en een lagere energierekening!

  

Comfortabel en gezond wonen
Een comfortabel huis vinden we natuurlijk allemaal erg prettig. Behaaglijk wegkruipen op de bank, of lekker in de vensterbank, zonder dat je last krijgt van koude voeten of tocht in je nek. In de meeste nieuwbouwhuizen hebben we daar eigenlijk weinig last van omdat deze tegenwoordig zo goed geïsoleerd zijn. Als je in een wat ouder huis woont kun je vaak nog de nodige dingen doen om je woning comfortabeler – en daarmee ook energiezuiniger - te maken. En als je slim bent, kun je er ook voor zorgen dat tegelijkertijd de lucht in je woning – het binnenmilieu – schoner wordt. Een hoop voordelen dus, en niet in de laatste plaats een lagere energierekening!

Energiezuinig verbouwen
Een verbouwing is een ideaal moment om je woning energiezuiniger te maken. Omdat je opnieuw keuzes en overwegingen maakt voor materialen en (verwarmings- / ventilatie)systemen is de stap naar energiezuinige maatregelen minder groot en ingrijpend. Om je te helpen bij het maken van een keuze voor maatregelen, kun je een deskundig advies vragen van een EPA-(energieprestatieadvies) adviseur.

  

EPA-advies
Een deskundige adviseur komt bij je thuis en kijkt naar de isolatie, verwarming en ventilatie van je woning. Aan de hand daarvan stelt hij een energieadvies op, het EPA. Dit advies laat zien hoe je je energieverbruik kunt verlagen. Dit kan het isoleren van muren en / of vloeren zijn maar ook bijvoorbeeld het plaatsen van een Lage Temperatuur CV. Naarmate de energieprijzen stijgen, wordt het steeds lonender om te investeren in energiezuinige maatregelen. Dat is de laatste jaren precies het geval, kijk je rekeningen er maar eens op na. Wist je dat de gasprijs sinds 1999 met meer dan 50% is gestegen? Investeren betekent dus verdienen. Maar zoals altijd gaan de kosten voor de baten uit. Wat is op termijn je rendement in termen van geld en comfort? Het EPA-advies geeft daarop het antwoord. Voorop staat dat het ook zonder energiepremie (subsidies) lonend is om energie te besparen.

Het laten uitvoeren van een Energie Prestatie Advies is niet gratis. De adviseurs zijn vrij om hun prijs te bepalen. Daarom is het verstandig van tevoren een prijsopgave te vragen. Adressen van gecertificeerde Energie Prestatie Adviseurs kun je vinden op de website www.epa.nl.

Kosten en besparingen
Met behulp van de calculator van Milieu Centraal kun je berekenen hoe lang je erover doet om de verschillende maatregelen (dakisolatie, gevelisolatie, dubbel glas etc.) terug te verdienen.

Ventilatie en energiebesparing
Veel mensen denken dat de lucht binnenshuis gezonder is dan die buiten. Het tegendeel is echter waar. Doordat we tegenwoordig in zulke goed geïsoleerde woningen leven, is het gevaar groot dat onze huizen potdicht raken. Door voor een ventilatiesysteem te kiezen, dat de aan- en de afvoer van lucht met elkaar in balans brengt (gebalanceerde mechanische ventilatie), weten we zeker dat we genoeg frisse lucht krijgen. Wel zo belangrijk als je nagaat dat we dagelijks 10 liter vocht in huis produceren en de lucht in huis ook nog eens vervuild raakt door o.a. rook en materialen. Als je voor een systeem kiest met warmteterugwinning (HR-WTW), bespaar je ook nog eens veel energie. Hierbij wordt voorverwarmde – in plaats van koude - lucht de woning ingeblazen. Dit scheelt weer in de stookkosten!

Meer informatie
Kijk op www.milieucentraal.nl voor meer informatie over energiezuinige maatregelen en milieuvriendelijk klussen. 
Op www.itm.nl vind je meer informatie over de EPA en energiemanagement.

Vergelijkbare artikelen