FANtv-nl-logo-mobile

Soorten verf, hun voordelen en nadelen

Wij kijken hier naar verschillende soorten verf, hun voordelen en hun nadelen.

Er zijn vele verschillende soorten verf: natuurverf, alkydverf, latexverf en acrylverf. De laatste jaren hebben verffabrikanten nieuwe minder milieubelastende verfsoorten ontwikkeld. Naast de traditionele soorten kun je nu ook kiezen voor high solidverf, hybrideverf, waterige alkydverf en waterverdunbare natuurverf.

soorten verf

Alkydverf
Professionele schilders gebruiken vaak alkydverf. Deze verf heeft een duurzaam resultaat, maar het schildert minder makkelijk. Houtwerk dat je met deze verf behandelt, kan naderhand goed schoongehouden worden. Alkydverf is zeer goed te gebruiken voor raam- en deurschilderwerk.

Voor het milieu en je gezondheid zijn de traditionele alkydverven niet de beste keus. De meest schadelijke stoffen in de verf zijn de organische oplosmiddelen. Deze verdampen bij het schilderen en zijn verantwoordelijk voor de typische verflucht.

Muurverf en latex
Latexverf is geschikt voor grotere, ruwe oppervlakken die weinig te lijden hebben zoals muren en plafonds. Er zijn muurverven voor binnen- en buitengebruik. Ook zijn er verven die goed watervast zijn en bestendig zijn tegen vervuiling. Deze zijn goed schoon te maken. De specifieke binnenverf is goedkoper en beperkt reinigbaar.

Acrylverf
Acrylverf is een waterverdunnende verf. Deze verf is ideaal voor binnen. Het droogt vrij snel en ruikt minder sterk. Deze verf heeft wel een beperking en dat is dat je beneden de 8 en boven de 25 graden niet mee kunt schilderen.

Natuurverven zijn van natuurlijke, grotendeels plantaardige grondstoffen gemaakt. Als oplosmiddel wordt voornamelijk terpentijn gebruikt. Dit wordt gewonnen uit pijnbomen. Bij de productie van terpentijn wordt minder energie verbruikt en komen minder verzurende stoffen vrij vergeleken bij de produktie van andere verfsoorten.

High Solidverven
High solidverven lijken qua samenstelling op de traditionele alkydverven, maar bevatten minder organische oplosmiddelen. De high solidverven worden vooral aangeraden voor buitenschilderwerk.

Enkele jaren terug kwamen de waterverdunbare alkydverven en hybrideverven. Deze soorten bevatten zeer weinig oplosmiddelen. Waterverdunbare verf bevat minder organische oplosmiddelen dan traditionele alkydverf. Wel zit er een schadelijk conserveermiddel in dat zorgt dat de verf in het blik niet bederft. Voor binnenschilderwerk kun je het beste een verf op waterbasis kiezen.

Lakken en beitsen
Van oudsher dienen deze producten om hout te conserveren en te kleuren. Er is water- en wasbeits voor binnengebruik en transparante, impregneer en tuinbeits voor buiten. De meeste binnenbeitsen zijn watergedragen (acrylaat) en de meeste buitenbeitsen zijn alkyd, high solid of op oliebasis. Blanke lakken kunnen het beste alleen binnen worden gebruikt.

Beitsen en lakken kun je direct over kaal hout aanbrengen waarbij twee lagen meestal voldoende zijn. Let wel op dat de meeste beitsen vochtregulerend zijn. Als je de binnenzijde van een raam beitst en de buitenzijde met een alkydverf doet, dan gaat het woonvocht-transport wel door de beits, maar hoopt zich op achter de alkydverf. Deze kan na verloop van tijd afbladderen.

Glanssoorten 

Verf is verkrijgbaar in diverse glanssoorten die aangeven hoe de verf eruit ziet als het droog is.

Matte verf
Matte verf heeft bijna geen glans. Het is een verf die rustig op mensen overkomt dus deze wordt veel gebruikt voor wanden en plafonds. Matte verf heeft bijna geen directe lichtreflectie en kan kleine onvolkomenheden van de ondergrond verbergen.

Zijdeglansverf 
Zijdeglansverf geeft een zachte glans en ziet er helderder uit wat betreft de kleur dan matte verf. Ook is het goed afwasbaar. Deze verf kun je goed gebruiken voor wanden die meer te lijden hebben en die je daardoor ook vaker moet schoonmaken.

Glansverf
Glansverf geeft veel glans en is beter afwasbaar dan zijdeglansverf. Ruimtes waarvoor je deze verf prima kunt gebruiken zijn de badkamer, de keuken en de kinderkamer.

Hoogglansverf
Hoogglansverf droogt tot een hard, bijna spiegelend oppervlak dat goed bestand is tegen grondig schoonmaken. Deze verf kan goed gebruikt worden voor houtwerk en meubels die veel te voorduren hebben. Een nadeel is dat de kleinste onvolkomenheden in de ondergrond snel opvallen.

Verf online kopen

Kijk bij de verf voor online winkels waar je goedkoop verf kunt kopen.

Tags: Verven, verf