Soorten kwasten
Het gebruik van een kwast is afhankelijk van meerdere factoren. Uiteraard is het belangrijk dat de gebruiker de kwast voor hem of haar als een prettig stuk gereedschap ervaart.
Daarnaast is het van belang welk materiaal er met de betreffende kwast verwerkt moet worden, vernis, alkyd-, high solid- en twee componenten lakken of acrylaat verf.
Een derde, niet minder belangrijke factor, zijn de kosten. Het is niet per definitie noodzakelijk voor iedere opdracht een kostbaar, duurzaam en hoogwaardig kwaliteitsproduct te gebruiken. Er kunnen zich situaties voordoen waarbij een kwast al na enkele uren niet meer gebruikt hoeft te worden. Veel tijd besteden aan reinigen werkt dan alleen maar kostenverhogend.
In grote lijnen zijn er voor de verwerking van verf drie soorten kwasten te onderscheiden: Blokkwast, ronde kwast en ovale kwast. Met elk van de genoemde kwasten kunnen in principe alle verfsoorten verwerkt worden.
Voor de verwerking van sommige verven zijn aan bepaalde kwasten specifieke eigenschappen toegevoegd. Zo is het voor het verwerken van acrylaat (waterdragende verf) verf beter om een kwast met langer haar te gebruiken. High Solid verf kent in zijn samenstelling meer vaste deeltjes en is daardoor zwaarder en stugger in het verwerken, hiervoor is een kwast met korter haar meer geschikt. Beitsen gebeurt meestal met een platte kwast vanwege de grotere oppervlakken.
De keuze voor een bepaalde kwast hangt ook af van de oppervlakte en de verf. Voor dikkere verven kun je het beste een ronde kwast gebruiken. Voor de iets dunnere verfsoorten kun je weer het beste een ovale kwast gebruiken en voor de muurverf een blokkwast.
Blokkwast
De blokkwast wordt eigenlijk nu niet zo heel veel meer gebruikt. Deze is geschikt voor grote oppervlakken. Wanneer je een hele muur, een plafond of een vloer gaat schilderen is de blokkwast een uitkomst. Toch wordt er voor dit soort schilderwerk steeds vaker de roller gebruikt.
Ronde kwast
Met ronde kwasten kun je goed smalle oppervlakken schilderen. Voor kozijnen of zijkanten van ramen en deuren is deze kwast erg geschikt. In principe zijn ronde kwasten het meest geschikt voor smalle oppervlakken. Des te nauwkeuriger er gewerkt moet worden des te kleiner wordt de kwast die je daarvoor kiest. Een ronde kwast kun je gebruiken om glans of matte verf aan te brengen.
Ovale kwast
Ovale kwasten gebruik je voor het schilderen van grote oppervlakken met hoog- of zijdeglans verf. Ovale kwasten bieden je het voordeel van zowel de platte kwast (een breder strijkvlak) als van de ronde kwast (het maken van mooie rechte lijnen).
Naast de bovenstaande kwasten zijn er nog andere kwasten die geschikt zijn voor speciale klusjes.
Lyons penseel
Het lyons penseel kun je gebruiken voor kleine hoekjes en randjes waar je met een gewone kwast niet bij kunt komen.
Bokkenpoot
Voor de lastige plekken heb je de bokkenpoot. Dit is een kwast met een knik waardoor je ook de moeilijk bereikbare plekken kunt schilderen. Door de grootte van de borstel is het lastig om hiermee heel precies te werken.
Radiatorkwast
Speciaal voor de radiator heb je de radiatorkwast, deze heeft net zoals de bokkenpoot een knik om op de lastig bereikbare plekjes te kunnen schilderen.
Haren
Kwasten worden vaak gemaakt van dierenharen. Kwaliteitskwasten zijn vaak van varkenshaar gemaakt. Tegenwoordig worden de kwasten ook van kunstof gemaakt. Voor alkydverven zijn deze kwasten minder geschikt maar voor acrylverf daarentegen zeer geschikt.
Een kwaliteitskwast verliest vrijwel nooit haren. Wanneer je een kwast gaat kopen, let dan op de soepelheid van de haren. De kwast moet prettig in de hand liggen.
Een nieuwe kwast verliest altijd wel wat haren. Strijk voor dat je gaat verven met de kwast over grof schuurpapier of een ruwe muur, hierdoor raak je de losse haren kwijt.