FANtv-nl-logo-mobile

Verftips: Soorten rollers

Is een verfroller een verfroller? Ja, maar er zijn vele soorten verfrollers. Welke verfroller kun je het beste voor welke verfklus gebruiken? Hier lees je het.

verfroller

Soorten rollers
We maken een onderscheid in vachtrollers en lakrollers. De moderne roller wordt geproduceerd volgend het “losse draadjes systeem”. Deze rollers bevatten losse draden welke door de basis zijn geweven.

Voor een goed verfresultaat moet je een roller kiezen, die afgestemd is op de verf die je gebruikt en het schilderwerk dat je wilt verrichten.


Vachtroller
Voor muurverf kun je het beste een vachtroller gebruiken. Een grote vachtroller met een flexibele binnenkern is geschikt om een ruwe of gestructureerde muur mee te verven. Een vachtroller met een harde binnenkern geeft het beste resultaat op een gladdere ondergrond.

Het formaat van de vachtroller hangt samen met het formaat van het te beschilderen oppervlak. Voor het schilderen van plafonds is het handig om gebruikt te maken van een televerlengstok.

Bij de harde kern wordt door de druk die op de rol wordt uitgeoefend de verf als het ware weggeveegd, terwijl de flexibele kern veel regelmatiger het oppervlak vult. Bij een flexibele kern is een schuimplastic laag op de bus aangebracht met daaroverheen de vacht.

Ook de poolhoogte is van belang, zowel voor de verfopname als voor de te schilderen ondergrond. Langharige vachtrollers gebruik je bij ruwe oppervlakken en voor een gladde oppervlak is een kortharige vachtroller meer geschikt.

Lakroller
Een lakroller gebruik je voor verf op basis van oplosmiddelen. Daarnaast gebruik je deze roller voor een ondergrond van hout of metaal. Afhankelijk van het formaat van het te beschilderen oppervlak maak je gebruik van een grote of kleine roller.

Lakrollers zijn gemaakt van schuim. Hoe dichter de structuur van het schuim hoe mooier het resultaat van het schilderwerk. Lakrollers zijn uitermate geschikt voor hoog- en zijdeglansverf op een gladde ondergrond.Voor dekkende en transparante lakken, beitsen en acrylverf kies je een mohair rollers.

Afronding
De afsluiting van de kern kan bedekt zijn met vacht. Is de vacht omgeslagen, dan kan in de hoek worden doorgerold. De omgeslagen rol heeft ook als voordeel dat je door de rondere vorm van de rol minder kans op strepen hebt.

De afronding aan beide kanten is uitermate geschikt voor het aflakken van gladdere en grote oppervlakken, zoals een deur of een tafelblad. Door de afgeronding vindt er geen streepvorming plaats.

Voor een klein oppervlak kun je het beste de roller kiezen die afgerond is aan de beugelzijde. Met de rechte zijde kun je eenvoudig in de hoeken komen terwijl de ronde zijde ervoor zorgt dat je een glad resultaat krijgt.

Schilderen
Het gebruik van een verfbakje of rooster maakt het werk makkelijker. Vul het diepe gedeelte van het verfbakje met de verf, maar zorg ervoor dat het hogere, geribbelde gedeelte niet onder de verf komt te staan.

Het verfrooster hang je in een halfvolle pot of emmer met verf. Verzadig de roller voor gebruik altijd eerst helemaal goed met verf en rol dit dan uit langs het geribbelde gedeelte van het verfbakje of langs het verfrooster.

 

 

Vergelijkbare artikelen