FANtv-nl-logo-mobile

Japans zagen met een trekzaag

De trekzaag – de naam zegt het al - werkt alleen bij trekbewegingen. Het is echter een zaag met vele mogelijkheden en voordelen.

Zagen zijn er in vele soorten en maten. In Europa werken we van origine met duwzagen. Bij het zagen wordt hout verspaand wanneer de zagen naar beneden gaan. Bij de opgaande slag wordt het verspaande hout, het zaagsel, verplaatst en uit de zaagsnede gewerkt.

Japanse zagen werken andersom: het zijn trekzagen. Die zagen wanneer je de zaag naar je toe trekt. De gedachte achter de trekzaag is te vergelijken met een stuk touw; als je een touw probeert te duwen, gaat deze geen kant op. Bij trekken gaat deze precies de kant op die jij wilt. Je hebt dus meer controle, waardoor je rechter kunt zagen.


De zaag heeft een dunner blad en een fijnere vertanding. Het resultaat is dan ook een fijne gladde zaagsnede. Door het dunne blad hoef je ook niet zoveel kracht te zetten. Een ander groot voordeel van het dunne blad is dat het flexibeler is en de tanden niet gezet zijn. Hierdoor kun je vlakzagen, bijvoorbeeld om een pvc-buis tot op de grond af te zagen. De tanden zijn gehard en het blad heeft een speciale lak, waardoor de zagen langer meegaan.

 

Vergelijkbare artikelen