FANtv-nl-logo-mobile

Gebruik van een bovenfrees

De bovenfrees kun je gebruiken om strakke gleuven en mooie profielranden mee te maken, maar ook vrije vormen, houtverbindingen, cirkels, ronde gaten, noem maar op.

Het maken van houtverbindingen, het frezen van cirkels of het bewerken van meubelplaten gaat met een bovenfrees  een stuk sneller. De bovenfrees kun je voor verschillende houtsoorten gebruiken, voor multiplex, MDF, grenen, maar ook houtsoorten als kersen en eiken kun je goed bewerken met de bovenfrees.

 Frezen is op zich niet moeilijk, maar er is een aantal dingen die je moet weten. Zo heb je verschillende soorten freesjes in alle soorten en maten die je gemakkelijk kunt verwisselen, net zoals bij de boormachine. Ook is het belangrijk dat je de bovenfrees de goede kant op beweegt. Welke kant je hem op moet bewegen is afhankelijk van wat je gaat frezen. Bij het frezen aan één kant van het hout, moet je hem zo bewegen dat de duwrichting gelijk is aan de draairichting. Bij het frezen in het midden van het hout, een sleuf bijvoorbeeld, dan beweeg je de machine zo, dat de geleider tegen het hout wordt gedrukt.

De machine kan overbelast raken als je één keer heel diep freest. Frees daarom nooit in één keer dieper dan de helft van de diameter van het freesje, zo zal het freesje nooit verbranden. 

Tip: Kijk voor een goede bovenfrees voor weinig geld bij de beste winkels met gereedschap.

Tags: gereedschap, frezen, zagen