FANtv-nl-logo-mobile

Bespaar energie met vloerverwarming

Vloerverwarming heeft een hoop voordelen. Het is niet alleen lekker warm en verlost je van die lelijke radiatoren, je bespaart ook nog eens veel energie.

Vloerverwarming wordt steeds vaker als hoofdverwarming gebruikt. Een van de redenen daarvoor is de hoeveelheid energie die je daarmee kunt besparen. Aangezien de warmte van de vloerverwarming van de grond komt (en niet van boven) kun je de thermostaat vaak al twee graden lager zetten. En omdat je geen radiatoren meer nodig hebt, houd je alle wanden vrij om er bijvoorbeeld meubels tegenaan te zetten.

Verdeler
Het centrale punt bij een vloerverwarmingssysteem is de verdeler. Hier worden alle leidingen aan gekoppeld. De verdeler krijgt heet water binnen van de cv-ketel en mengt dit met koud water om de door jou ingestelde temperatuur te bereiken.


  

Tackerplaten
Eerst worden er op de betonnen vloer tackerplaten gelegd. Deze platen zorgen voor warmte- en contactgeluidisolatie. Dat is nodig, want de betonnen vloer in het huis van Leslie en Ron is niet geïsoleerd. Op deze platen kunnen de buizen heel eenvoudig bevestigd worden. Om de vloer gelijkmatig te verwarmen moeten de buizen op een speciale manier worden gelegd.  Het raster op de tackerplaten maakt dat een stuk gemakkelijker.

Als het water door de buizen stroomt, geeft het zijn warmte af. Het afgekoelde water stroomt weer terug naar de verdeler, waarna het weer wordt opgewarmd en het proces zich herhaalt.


  


De buizen van vloerverwarming zijn van kunststof en geschikt voor hoge temperaturen van boven de 70 graden. Fabrikant REHAU maakt bij het monteren gebruik van een schuifhulssysteem waardoor de buizen gegarandeerd lekvrij zijn.


 

Vergelijkbare artikelen