FANtv-nl-logo-mobile

Snel of langzaam zagen?

Als je werkt met elektrische figuurzagen of decoupeerzagen is de zaagsnelheid vaak regelbaar. Hoe weet je bij welke snelheid je moet zagen? En wanneer gebruik je de pendelstand van een decoupeerzaag?

Eigenlijk heeft de snelheid van zagen elke keer te maken met het materiaal dat je gebruikt. Maar toch kun je en vuistregel opstellen. Des te harder het materiaal, des te lager de zaagsnelheid. Dit komt omdat harder materiaal moeilijker te zagen is. Hout kun je dus sneller zagen als metaal.

 

 

Kunststof
Toch zijn er uitzonderingen. Kunststof zou je volgens de vuistregel snel moeten kunnen zagen. Maar als je dit doet, ontstaat er veel warmte. Zoveel, dat het kunststof wel eens zou kunnen smelten. Zaag kunststof daarom altijd op een lage snelheid.

Pendelstand
In de pendelstand van een decoupeerzaag het zaagje niet alleen op en neer, maar ook naar voor en naar achter. Dit is bedoeld om het zagen van dikke materialen makkelijker te maken. Doordat er naar twee kanten gezaagd wordt, moet het zagen uiteindelijk sneller en gemakkelijker gaan. Het nadeel hiervan is dat er een brede zaagsnede gemaakt wordt. Daarom kun je de pendelstand beter niet gebruiken bij zaagwerk dat heel precies moet gebeuren.

Vergelijkbare artikelen