FANtv-nl-logo-mobile

Waarvoor gebruik je de cirkelzaag?

Tijdens het klussen krijg je met een hoop zagen te maken. De overbekende handzaag, de ijzerzaag en natuurlijk de cirkelzaag. Maar wat is het en wat kun je precies met zo'n cirkelzaag?

De naam zegt het al, de cirkelzaag is een ronde zaag. Door hem erg snel rond te laten bewegen kun je er harde voorwerpen zoals hout, buizen en steen goed mee zagen. Met een cirkelzaag kun je niet handmatig zagen. Je moet werken met een accu of met netstroom. Hierdoor is het mogelijk om een erg hoog toerental te bereiken. Voor de veiligheid wordt de zaag daarom vaak gemonteerd in een zaagtafel.

 

 

Zaagtafel
Het te zagen voorwerp leg je op de zaagtafel. Zo kun je nauwkeurig bepalen waar er gezaagd moet worden. Een cirkelzaag gebruik je vooral om lange planken te zagen of platen in de lengte te zagen. Voorwerpen mogen zo'n 25 centimeter dik zijn, maar er kunnen per zaag uitzonderingen zijn.

 

Materiaalafhankelijk
Voor elk materiaal is er een speciale cirkelzaag ontwikkeld. Voor hout gebruik je bijvoorbeeld een andere cirkelzaag dan voor metaal of steen. Als je de zaag puur gebruikt om stukken hout korter te maken, wordt het ook wel een afkortzaag genoemd.

 

 

Koeling met water
Heb je wel eens aan het zaagblad van een handzaag gevoeld na het zagen? Hij is erg warm. Dan kun je jezelf wel voorstellen dat een draaiende cirkelzaag nog warmer wordt. Omdat metaal en steen erg moeilijk te zagen materialen zijn, komt er tijdens deze werkzaamheden extra veel warmte vrij. Daarom worden de cirkelzagen ook vaak gekoeld door er constant water over te laten lopen. En wist je dat bij een steencirkelzaag gebruik wordt gemaakt van diamant? Dat moet wel, want steen is een erg sterk en moeilijk door te zagen. Diamant is nog sterker dan steen.

Vergelijkbare artikelen