FANtv-nl-logo-mobile

Gezond klussen, met goede bescherming.

Klussen is niet altijd zonder gevaar voor je gezondheid. Goede bescherming is soms nodig.

Met name de ogen, oren, handen en voeten zijn kwetsbaar en moeten bij risicovolle klussen goed worden beschermd.

De longen en luchtwegen
Bij breek - en schuurwerk komt veel stof vrij en dat is slecht voor je longen. Gebruik bij dit soort klussen daarom altijd een fijnstofmasker. Gebruikt je bij het klussen schadelijke gassen, oplosmiddelen en brandbare vloeistoffen, zoals aceton en terpentine, dan heb je een masker nodig met een verwisselbaar filter. In deze situaties moet je bovendien de werkruimte goed ventileren!

De ogen
Een veiligheidsbril beschermt de ogen tegen ondermeer stof en splinters. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt beschermt een gewone bril lang niet voldoende. Voor brildragende klussers zijn er speciale veiligheidsbrillen verkrijgbaar die over de eigen bril passen.

De oren
Ook een te veel aan geluid kan je lichaam beschadigen. Draag daarom gehoorbescherming bij luidruchtige klussen. Gehoorbeschermers zijn verkrijgbaar als een soort hoofdtelefoon en als oorpluggen.

Een geluidsniveau van 80 dB(A) kan al schadelijk zijn voor je gehoor.  Een cirkelzaag produceert ongeveer 110 dB, boren 100 dB, een hogedrukspuit 105 dB en een slijptol 117 dB.

 

De voeten|
Stevige, goed afsluitbare kleding is vooral bij breek - of sloopwerk onmisbaar. Omdat gewone schoenen en sportschoenen geen bescherming bieden als er zware voorwerpen op je voet vallen, doet u er goed aan bij dit soort klussen veiligheidsschoenen te dragen die zijn voorzien van verstevigde neuzen.

De handen
Je hebt werkhandschoenen van leer, textiel en kunststof. Het type werkhandschoen dat je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van het werk dat u verricht en met welke stoffen je eventueel werkt.

Afhankelijk van de klus is ook de vingergevoeligheid van belang. En denk bij warme klussen ook aan de ventilatie-voorzieningen.

Op de website Veiligheid.nl vind je meer tips met de betrekking tot veilig klussen.

Vergelijkbare artikelen