FANtv-nl-logo-mobile

Oude verflagen verwijderen

Een houten ondergrond is vaak overschilderbaar. Maar soms is de oude verflaag zo slecht dat deze eerst verwijderd moet worden om later niet in de problemen te komen.

Als een houten ondergrond nog goed intact is kun je deze gewoon overschilderen. Ontvetten en schuren is dan voldoende. Maar als de geverfde ondergrond slecht is, bijvoorbeeld bladdert, slecht hecht of barsten bevat is het sterk aan te raden de oude verflaag eerst in zijn geheel te verwijderen.

Je dient dan niet alleen de verf maar ook al het slechte hout te verwijderen. Bijvoorbeeld door het af te schuren tot je op het gezonde hout komt. Let daarbij op dat je in de richting van de houtnerf schuurt. Dit voorkomt beschadiging van het hout.

Gebruik je een verfkrabber, verdeel dan de druk goed. Anders kun je het hout beschadigen met krassen veroorzaakt door de punten van de krabber.

 

 

Afbijtmiddel
Je kunt oude verf verwijderen met een chemisch afbijtmiddel. Doe kleine stukken tegelijk en geeft het afbijtmiddel iedere keer de tijd om in te werken. De verf weekt dan los en is met een verfkrabber makkelijk weg te halen.

Neem de veiligheidsmaatregelen die op het blik genoemd worden in acht. Lees deze voor je het blik opent. Zorg dat je een veiligheidsbril en handschoenen klaar hebt liggen.

Als je een verfafbijtmiddel gebruikt, maak dan na afloop het hout goed schoon. Bijvoorbeeld met wasbenzine.

Afbranden
Afbranden is een andere manier. Verhit de verf tot deze begint op te krullen en verwijder deze dan met een scherpe verfkrabber. De vlam van de brander dien je breed in te stellen want een puntige vlam is veel te heet. Beweeg de vlam voortdurend over de te verwijdere verf. Doe dit met kleine stukken tegelijk.

Let op dat het hout niet begint te schroeien of verbrand. Schroeivlekjes dien je voor het verven te verwijderen.

Brandbare delen in de buurt, zoals vloerbedekking dien je af te dekken. Kijk ook uit met glazen ramen. Een emmer water klaarzetten is aan te raden.

Afbranden kan ook met een föhn. Dit is veiliger en voorkomt schroeivlekken. Bij het gebruik van een föhn spreekt men over hetelucht afstrippen in plaats van over afbranden.

Tags: Verven, Hout