FANtv-nl-logo-mobile

Workshop elektra

Bij het werken met elektra moet je de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Welke stappen moet je ondernemen bij het werken aan je elektra-installatie in huis?

Stroom komt via de elektriciteitscentrale je huis binnen en gaat via de meter naar de groepenkast. Via PVC-buizen gaat de stroom naar de centraaldoos, waar de stoppen zitten, en vandaar uit naar de schakelaars en stopcontacten.


  


Om lampen te laten branden en elektrische apparaten te laten werken heb je spanning nodig, dit wordt gemeten in volt. In Nederland is dit 220V. Stroomsterkte wordt aangegeven met ampere, in de meterkast is dit meestal 16A of 10A. Je eigen gebruik in Watt kun je makkelijk berekenen: 16A x 220V = 3520W. Dit is het maximum waarmee je een stop mag belasten, anders slaan de stopen door.


  


Hoe sluit je nu een stopcontact aan? Eerst de stoppen eruit halen of omzetten. Voor je gaat beginnen met aansluiten, eerst de draden strippen met een striptang.


  


De bruine draad in pool E stoppen, de blauwe draad in pool 0 en de geel groene (=aarde draad) op de randaarde aansluiten. Vervolgens het doosje vastschroeven aan de wand en dan de contactdoos erop.


  


Vergelijkbare artikelen