FANtv-nl-logo-mobile

Workmates. Handige inklapbare klustafels.

Een workmate (of in beter Nederlands, een werktafel) is een speciale tafel om aan te klussen, Omdat je vaak staand aan zo'n werktafel werkt is deze vrij hoog en bovendien meestal in hoogte verstelbaar.

De workmate heeft een werkblad dat slijtvast en stootvast is. Meestal is hij van hout met een metalen onderstel. Ook heeft hij vaak een trede waar je met je voet op kunt steunen. De workmate kun je ook als kruk gebruiken om hoge oppervlakten te bereiken. Een goede workmate kun je inklappen tot een dun pakket dat je makkelijk kunt wegbergen.

Een workmate is veelzijdig. Je kunt hem als tafel gebruiken, als kruk, als bankschroef (dankzij verstelbare schroefdraad stangen met een handgreep).

Workmates en andere handige werktafels koop je bij de gereedschap.

De naam workmate is eigenlijk een productnaam van Black & Decker. Deze werktafels werden echter zo populair dat de benaming workmate synoniem werd aan een inklapbare werktafel.

workmate

Bedacht door een sportwagenontwerper
Uitvinder van de workmate was de in Zuid Afrika geboren ontwerper Ron Hickman. Hickman maakte naam als ontwerper van Lotus sportwagens (de eerste Lotus Europa was van zijn hand) en bedacht in zijn vrije tijd de workmate.

Omdat geen enkele fabrikant interesse had in het werkbankje maakte hij zelf de eerste workmates en verkocht deze op beurzen. Daar wist hij Black & Decker alsnog te overtuigen en in 1973 zag de eerse Black & Decker Workmate het levenslicht en het werd een groot succes. Inmiddels zijn er meer dan 30 miljoen workmates gemaakt en verkocht. De fabrikanten die het ontwerp eerst afwezen probeerde later zelf ook workmates uit te brengen, maar het idee is goed beschermd door patenten.

Tags: gereedschap