FANtv-nl-logo-mobile

Elektrische schuurmachines. Alle modellen

Een schuurmachine is voor iedere klusser onontbeerlijk. Je kunt immers niet alles met een schuurpapiertje schuren. Misschien heb je zelfs wel meerdere schuurmachines. Want er zijn vele soorten schuurmachines voor verschillende klussen.

schuurmachine soorten

Het schuren van een houten vloer vraagt om een ander soort schuurmachine dan het schuren van meubels of een klein voorwerp. Daarom kijken we hier naar de verschillende soorten schuurmachines en hun toepassingen.

Bandschuurmachine
Een bandschuurmachine gebruik je voor de enorme schuurklussen. Bij een bandschuurmachine wordt het schuurpapier als een soort rupsband om de zool van de schuurmachine geplaatst. Deze "rupsband" draait rond en zo schuur je makkelijk grote oppervlakken. Veel druk hoef je hierbij niet uit te oefenen dankzij het gewicht van de bandschuurmachine. Een bandschuurmachine gebruik je voor klussen als het schuren van een houten vloer.

Vlakschuurmachine
Ook de vlakschuurmachine gebruik je voor het schuren van grote opervlakken zonder al te veel hoeken en andere details. Maar vlakschuurmachines zijn minder zwaar en makkelijker te hanteren dan bandschuurmachines. De voet van een vlakschuurmachine is rechthoekig en daardoor niet geschikt voor kleine hoekjes. Hiervoor kun je een deltaschuurmachine gebruiken.

vlakschuurmachine

Deltaschuurmachine / Driehoeksschuurmachine
Een deltaschuurmachine is een lichte compacte schuurmachine met een zool in de vorm van een driehoek. Daarom wordt een deltaschuurmachine ook wel driekhoesschuurmachine genoemd. Met een deltaschuurmachine kun je heel makkelijk in hoekjes schuren. Je gebruikt deze schuurmachine voor klussen als het schuren van kozijnen, plinten en meubels met relief. Je kunt met de deltaschuurmachine ook grote oppervlakken schuren maar dit kost veel tijd.

Excentrische schuurmachine
De excentrische schuurmachine is een schuurmachine voor het ruwe schuurwerk. Subtiel schuren in hoekjes en gaatjes is met deze dommekracht niet mogelijk. Excentrische schuurmachines worden gekenmerkt door een trillende ronde voet die snel ronddraait. Vaak kun je met een excentrische schuurmachine ook polijsten door er een polijstschijf op te zetten.

schuurmachine bosch

Precisie-schuurmachine
Het tegenovergestelde van de excentrische schuurmachine is de mini- of precisie-schuurmachine. Hiermee schuur je de kleinste hoekjes en gaatjes. Een bekende precisie-schuurmachine is de Dremel met een schuurkop.

Multischuurmachine
Betekent dit alles dat je voor iedere klus een aparte schuurmachine nodig hebt? Dat geeft wel het beste resultaat, maar voor de gemiddelde thuisklusser is dat wel heel prijzig. Daarom zijn er multischuurmachines die geschikt zijn voor vele uiteenlopende schuurklussen. Daarvoor beschikken deze allrounders over een verwisselbare zool. Per klus kun je de zool verwisselen.

Overzicht alle schuurmachines
Wil je een schuurmachine kopen, of gewoon weten wat er aan schuurmachines te koop is en wat deze kosten? Kijk dan in het overzicht gereedschap"_blank" rel="nofollow">schuurmachines.

Tags: schuren, gereedschap