FANtv-nl-logo-mobile

Freesmachines. Veel verschillen.

Een freesmachine is elektrisch gereedschap met vele mogelijkheden. Maar pas op, de ene freesmachine is de andere niet.

Een kantenfrees is namelijk een heel andere machine dan een muurfrees, een lakfrees of een lamellenfrees. Als je een freesmachine aanschaft dien je je dus heel goed af te vragen waarvoor je de frees wilt gaan gebruiken. Anders is een miskoop snel gedaan.

freesmachine

Kijk daarom voor je een freesmachine koopt eerst in het overzicht van freesmachines. Hier vind je alle goede freemachines met hun mogelijkheden. Zo vind je snel en makkelijk de juiste freesmachine voor je klussen.

Wat wil je doen met je freesmachine?

Een sleuf in de vloer of muur maken
Een muurfrees of sleuvenfrees is een freesmachine die je gebruikt voor het netjes wegwerken van kabels en leidingen in een muur of in de vloer. Let bij de aanschaf van een sleuvenfrees op de maximale freesdiepte en freesbreedte. Er is ook een verschil tussen freesmachines met een vaste freesbreedte en freesmachines die meerdere breedtes aankunnen.

Strakke gleuven en profielranden maken
Een bovenfrees kun je gebruiken om gleuven en profielranden te maken. Bijvoorbeeld bij meubels die je zelf maakt. Bij een bovenfrees zijn het vermogen en de maximale freesdiepte erg belangrijk. Let ook op de aanwezigheid van een parallelgeleider die ervoor zorgt dat je zeer precies kunt frezen.

bovenfrees

Randen afwerken
Als je zelf houtwerk maakt wil je de randen natuurlijk glad hebben. Daarvoor gebruik je een kantenfrees. Hiermee maak je ook mooie nette rondingen. Let op een voorziening voor een goede afvoer van het stof.

Blinde houtverbindingen
Met een lamellenfrees kun je hout zodanig frezen dat je ze zonder zichtbare schroef- of spijker-verbindingen kunt bevestigen. Bij goede lamellen-freesmachines kun je de freesdiepte heel nauwkeurig instellen zodat iedere verbinding dezelfde diepte krijgt. Let ook hier bij aanschaf op de stofafzuiging en let ook op de aanwezigheid van een verstekgeleider.

lamellenfrees

Verf verwijderen
Soms is een schuurmachine niet voldoende om meerdere lagen verf of lak van een schutting, deur of trap te verwijderen. Een lakfrees biedt dan redding. Bij een goede lakfrees kun je de freesdiepte heel nauwkeurig instellen zodat je niet meer wegfreest dan nodig.

Kijk voor al deze frezen en heel veel meer informatie bij de freesmachines of bij de beste winkels met gereedschap.

Tags: schuren, gereedschap, frezen, zagen