FANtv-nl-logo-mobile

Klushuis de Meern: week 8

Deze week wordt in de slaapkamer een hoogpolig tapijt gelegd, we hangen een verlaagd plafond op en voorzien de inloopkast van een laag grondverf. En kunnen we je het eindresultaat laten zien van alle inspanningen in de keuken!


Tijd voor 't tapijt
Het is hoog tijd om het tapijt te leggen in de slaapkamer. Hier is gekozen voor een hoogpolig tapijt. Voordat we daaraan beginnen, leggen we eerst een ondervloer. Met een ondervloer zorg je ervoor dat de ondergrond egaal is. Door een ondergrond te leggen slijt het tapijt ook nog eens minder snel door contact met de betonnen ondergrond.

De ondervloer maak je op maat met een haakmesje. Daarmee snijd je wel door het materiaal, maar raak je de betonvloer niet met de snijkant. Zou dit wel gebeuren dan wordt de snijkant snel bot. Voor de moeilijke hoekjes wordt een schaar gebruikt. Als de ondervloer eenmaal netjes ligt wordt het tapijt uitgerold. Door even met je hand over het tapijt te strijken weet je welke kant de vleug op staat. De vleug is de richting van de polen. De vleug moet naar je toe gericht zijn als je de kamer binnenkomt. Dan heb je het mooiste resultaat. Het tapijt wordt strak gesneden langs de plint. In een klein uurtje ziet de slaapkamer er ineens heel anders uit.

Verlaagd plafond
Deze week beginnen we met het ophangen van het verlaagd plafond. Dat is al helemaal in elkaar geschroefd en in de grondverf gezet. Zo hoef je niet de hele tijd boven je hoofd te werken. Om het verlaagd plafond op te hangen moeten de balken tegen het plafond bevestigd worden met slagpluggen. Een betonnen plafond is erg hard, daar kom je met een klopboor niet doorheen. Daarom gebruiken we in dit geval een boorhamer. Die heeft namelijk een grotere slagkracht.

Voordat het verlaagd plafond opgehangen wordt, worden eerst nog de gaten voor de inbouwspotjes uitgezaagd met een gatenzaag. Daarna monteren we de spotjes en de tl-balkjes en sluiten we de bedrading aan. Denk eraan: altijd eerst de hoofdschakelaar omzetten als je met elektriciteit aan de gang gaat! Als alles op z'n plaats zit kan het verlaagd plafond opgetild worden met alles erop en eraan. Vervolgens schroeven we het tegen de balken aan het plafond. De lampen worden aangesloten op de elektradraden die uit het plafond steken.

Laatste loodjes in de keuken
Ondertussen wordt in de keuken laminaat gelegd. Wil je meer over laminaat weten? Bezoek dan deze special!  


Nu loopt het werk in de keuken op z'n eind. Alleen de keukenbladen verdienen nog de aandacht. Deze krijgen een Wengé-look, net als de trap. De bladen worden nu echter niet bekleed, maar geschilderd. Dennis gaat daarvoor op bezoek bij Willem. Naast het standaard schilderwerk maakt hij ook meer decoratief werk, zoals marmeren- en houtstructuren. En met dat laatste gaan Dennis en Willem aan de slag. Houtstructuur schilderen doe je niet zomaar. Daar heb je aardig wat ervaring voor nodig. Bij het maken van de verf worden vreemde ingrediënten gebruikt, zoals aarde en melk. Zoiets moet je echt in de praktijk leren. Als de Wengéstructuur droog is, worden de keukenbladen afgelakt met een krasvaste en vuurvaste blanke lak. Dat is handig als er straks pannen en ander kookgerei op het aanrecht worden gezet.
Nu de keuken klaar is kunnen we je het eindresultaat laten zien:





Inloopkast in de grondverf
Er is de afgelopen tijd aan de inloopkast gezaagd, gelijmd, geschroefd, gespijkerd en geschuurd. Nu is het tijd geworden om te gronden. Hiervoor wordt MDF grondverf gebruikt. Deze grondverf zorgt ervoor dat de lakverf niet in de ondergrond trekt. De verf is ook licht vullend, dus kleine oneffenheden worden mooi opgevuld. Al is de grondverf maar een onderlaag, er moet wel voldoende van aangebracht worden. Het beste kun je twee lagen aanbrengen. Tussen de twee lagen moet je wel even schuren...


 


Vergelijkbare artikelen