FANtv-nl-logo-mobile

Klushuis Naarden - week 14

Het meeste werk in de keuken van ons klushuis in Naarden is gedaan. Alleen nog even de apparatuur aansluiten... en dan kunnen we het eindresultaat al zien! Ondertussen wordt er een heel bijzonder bed gemaakt voor de kinderkamer.
Bekijk het eindresultaat van de keuken.





Terugblik


Vorige week zijn de acrylglasplaten voor de keuken op maat gezaagd. Om de platen te monteren zijn transparante dotten lijm aangebracht die het acrylglas niet aantasten. Het aanbrengen van de acrylglasplaten op het plafond ging iets moeilijker omdat het acrylglas flexibel is. Daarom is van een paar latten een frame gemaakt waar de acrylplaat opgeschoven kon worden. Zo kon de plaat met frame en al tegen het plafond gedrukt worden. Een paar lange latten tussen de vloer en het plafond deden dienst als stempels. Nu alle stempels zijn verwijderd kan de apparatuur aangesloten worden. Voordat dat kan gebeuren moet eerst gecheckt worden of alles wel past.


De keuken: snellader


De snellader die we gebruiken is drie keer zo snel als een normale lader. Een normale lader doet er één uur over om de accu te laden. De snellader doet er maar 20 minuten over. In de snellader kunnen bestaande accu's van 7,2 volt, 9,6 volt, 12 volt en 14,4 volt geladen worden. Er is dus geen speciale accu nodig. Als de accu vol is, schakelt de lader over op druppelladen. Door het druppelladen wordt de accu continu bijgevuld en loopt deze dus niet meer langzaam leeg.


De keukenapparatuur past, dus alles kan aangesloten worden. Het eindresultaat is hier te zien


Kinderkamer


De kleine slaapkamer begint al op een echte woonwagen te lijken. De planken zijn tegen de ronde spanten gemonteerd en er zijn verschillende kleuren banen geschilderd voor het circuseffect.


In de werkplaats zijn deuren met shutters gemaakt die dit keer gemonteerd worden. Deze dekken ook meteen de radiator af. Omdat het kozijn van het bestaande raam en de radiator beiden uitsteken, wordt eerst een frame gemaakt waarin de shutters worden gehangen. En natuurlijk geldt hier: meten is weten en opschrijven is onthouden. Het frame wordt gemaakt van multiplex stroken en zogenaamde 'twee bij drietjes'. Omdat hout nu eenmaal werkt, kan het zo zijn dat het materiaal niet helemaal recht is. Controleer dit altijd van tevoren. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan.


Aan het twee bij drietje komen later de shutters te hangen en de multiplex strook dient als afstandhouder zodat de shutters vrij kunnen draaien. Beide worden aan elkaar gelijmd met een constructielijm. Deze zet tijdens het drogen uit, zodat alle naden en kieren opgevuld worden. Nu nog een paar schroeven erin zodat de gelijmde delen goed op elkaar klemmen.


Aan de andere kant wordt een vurenhouten lat geschroefd. Deze wordt gebruikt om het frame direct met slagpluggen aan de muur te kunnen bevestigen. Eerst worden een paar gaten in de lat geboord, met dezelfde diameter als de slagplug. Door de zojuist geboorde gaten worden met een hamerboor de gaten in de muur geboord. Het is handig om zowel voor als na het bevestigen aan de muur even te controleren of het nog waterpas is. Als je er later achter komt dat iets niet recht opgehangen is, is dat natuurlijk niet prettig.


Nu kunnen de scharnieren bevestigd worden, te beginnen bij de shutters. Zorg er voor dat een scharnier altijd zo'n tien tot vijftien centimeter van de boven- en onderkant zit. Even de exacte plaats aftekenen en dan uithakken. Eerst worden twee schroeven dwars op de nerf geslagen. Deze voorkomen dat je per ongeluk teveel weghakt. Houd bij het uithakken de beitel zo schuin mogelijk en haal beetje bij beetje weg.


De scharnier kan nu vastgezet worden. Voorboren doe je niet alleen om splijten van het hout te voorkomen, maar ook om de schroef meer grip in het hout te geven. En dat is in dit geval wel prettig, want de shutters zijn erg zwaar.


Tijd voor de andere kant. De bovenkant van het frame wordt gebruikt als aanslag. De plaats van de scharnieren wordt op het frame afgetekend. Omdat de shutter wel vrij moet kunnen draaien, en dus ruimte nodig heeft aan de bovenkant, wordt de exacte plaats van het scharnier een paar millimeter lager op het frame afgetekend. Als de scharnieren zitten kan de shutter geplaatst worden. Nog even de pennen erin en de eerste hangt. Nog even een handgreepje erop en de shutters zijn klaar. Dit was een vrij grote klus, nu door naar een kleine.


Kinderkamer: raampjes in het kozijn


Ook in het kozijn in de lange wand van de kinderkamer moeten twee raampjes geplaatst worden. De zogenaamde lipverbindingen zijn al uitgehakt en de onderdelen kunnen nu in elkaar gezet worden.


Omdat het raam voor het kozijn komt, worden paumelle scharnieren gebruikt. Dit type scharnier wordt ook gebruikt bij zogenaamde opdekdeuren. De scharnieren hoeven niet ingehakt te worden, maar kunnen gewoon in het hout geschroefd worden. Je moet wel eerst even voorboren. Met een schroevendraaier als afstandhouder wordt de plaats van de scharnieren op de wand afgetekend. De ramen hangen. Wat er achter het raam komt, zie je de volgende keer.


Kinderkamer: maken kistenbed


In de werkplaats wordt een schatkistbed gemaakt. Het bed ziet eruit als een echte schatkist, maar als je het open klapt, kan het prima dienst doen als bed.


Eerst worden de poten aan het van MDF gemaakte hoofd- en voeteneinde gelijmd. Je hebt hier wel hulp van een andere persoon bij nodig. De zijkant van het bed wordt niet alleen in de kopse kant van het hoofdeinde vastgeschroefd, maar ook in de poot. Zo wordt het een stevig geheel.


Om de instap wat makkelijker te maken, wordt de voorkant van het bed zo gemaakt dat deze kan scharnieren. Hiervoor moet de voorkant nog wel even doormidden gezaagd worden. Met een zelfgemaakte zaaglineaal gaat dit kaarsrecht. Vergeet niet rekening te houden met de afstand van de zaag tot de rand van de zool.


Voor het deksel van de schatkist worden een aantal ribben gemaakt. De uiteinden hiervan worden onder een hoek afgezaagd om zo een mooi gevormde basis te krijgen. Als de ribben eenmaal klaar zijn worden de buitenste delen van het deksel er tegenaan geschroefd. En net zoals bij de schrootjes op de kinderkamer gebeurt dit met bolkopschroeven. Deze blijven gewoon in het zicht en geven een stoer uiterlijk aan de kist.


Nu kan het geheel in de grondverf gezet worden. Als de grondverf droog is kan de definitieve kleur worden aangebracht. Om in dezelfde stijl te blijven, krijgt het schatkistbed dezelfde kleur als de shutters: blauw en geel!











Vergelijkbare artikelen