FANtv-nl-logo-mobile

Klushuis Naarden - week 17

Deze week worden we helemaal in beslag genomen door de badkamer. Er moet nog veel gebeuren voordat deze ruimte ook echt op een badkamer lijkt. Zo moeten we de vloer verhogen, komt er een afvoer in de douche, maken we een scheidingswandje en installeren we het toilet.



Terugblik


De badkamer is (met beleid) gesloopt, de vloer is deels verwijderd, bestaande afvoerleidingen vervangen en de nieuwe waterleidingen zijn aangesloten. Nu dat allemaal achter de rug is, kan er een begin gemaakt worden met de verhoging in de vloer.


Badkamer: verhoging in de vloer


De vloerplaten worden op maat gemaakt met een cirkelzaag. Om recht te zagen heb je ook bij de cirkelzaag een geleider nodig. In dit geval voldoet een rechte lat. Deze klem je op de plaat met een paar lijmklemmen. Als je er tijdens het zagen nu voor zorgt dat de zool van de zaagmachine langs de mat geleidt, kan het niet meer mis gaan.


Het achterste deel van de vloer wordt 14 cm verhoogd. Daarvoor zijn eerst een paar balken van 7 cm hoog in de lengterichting op de bestaande vloer gelegd. Daar overheen worden dezelfde balken gemonteerd in de breedterichting, met een onderlinge afstand van 60 cm. Zo is het niet nodig om veel zware balken te gebruiken. Op de plek waar het bad komt wordt de vloer niet verhoogd. Zo krijgt het bad een lekker lage instap.


Ook in de badkamer schiet het al lekker op. De balkenvloer is klaar en de platen zijn op maat. De vloerplaten worden in twee lagen aangebracht. De bovenste laag overlapt de naden van de onderste laag. De vloer wordt hierdoor vlakker. En mocht er ooit een lekkage ontstaan – wat bijna onmogelijk is – dan is de kans dat het water naar de ondergelegen verdieping loopt nog kleiner. Lekkage is ook de reden dat er watervastverlijmd multiplex wordt gebuikt.


De bovenste platen worden geheel ingelijmd op de onderste platen geschroefd. Hierdoor ontstaat er één dikke vloerplaat. De multiplexplaten hoeven dan ook niet dikker dan 12 mm te zijn.


Badkamer: afvoer van de douche


Voor de afvoer van de douche is deze keer niet gekozen voor een standaard doucheputje. Een RVS-douchewaterafvoer die over de hele breedte van de douche loopt is in dit geval mooier. Deze wordt aangebracht met Powerfix, zodat 'ie in één keer vast zit en de aansluiting gelijk waterdicht is.


E-fix


Voordat er verder gebouwd kan worden, moet er eerst nog een elektrabuis vastgezet worden. Daar gebruiken we klemmetjes van fischer voor.


Badkamer: scheidingswandjes


Het is tijd geworden om de scheidingswandjes te maken. Eén komt er tussen het bad en de douche, de andere tussen de douche en de wasmachine. Zo ontstaat er vanzelf een douchecel.


Dit keer worden de wandjes niet van gipskartonplaten gemaakt, maar gebruiken we balken en multiplex. De wandjes kunnen maar op een paar plekken aan de muur en de vloer bevestigd worden. Een houten constructie is daarom in ons geval steviger.


Badkamer: installeren van het toilet


Voordat er betegeld kan worden, moeten alle constructies klaar zijn. Het toilet komt vrij van de vloer te hangen. Eerst wordt het inbouwreservoir geinstalleerd en dan komt daar de wc-pot aan te hangen. Om het inbouwreservoir wordt een wandje heen gebouwd. Dat wandje wordt een stuk breder dan het reservoir. Naast de wc komen namelijk de wastafels te hangen. Door ze aan het wandje te hangen kunnen de leidingen er mooi achter weggewerkt worden.


Het voorbereidende werk is nu bijna gedaan. De volgende keer zie je hoe er betegeld wordt. Daarmee begint de ruimte al echt op een badkamer te lijken.











Vergelijkbare artikelen