FANtv-nl-logo-mobile

Tapijt leggen

De eerstvolgende stap nadat je een geschikt tapijt hebt uitgezocht, is het leggen en dit is geen eenvoudige klus. De vloerbedekking moet goed aansluiten op plinten en moeilijke hoekjes rondom de verwarming.

Het beste kun je deze klus overlaten aan een vakman. Besluit je om zelf aan de slag te gaan, dan moet je rekening houden met de onderstaande legvoorschriften.

Acclimatiseren
Na het uitpakken van het tapijt moet je het laten wennen aan de kamertemperatuur en de vochtigheid in de woning. Op deze manier voorkom je dat het tapijt gaat rekken en/of krimpen.

tapijt-leggen

 

Vlakke ondergrond
De ondergrond waarop de vloerbedekking komt, moet vlak, droog, vormvast en glad zijn. Ga je het tapijt leggen op een houtenvloer dan moet er vaak nog een extra laag hardboard of spaanplaat onder. Bij een betonnen vloer is het noodzakelijk om gaten en scheuren weg te werken.

Ondertapijt
Als bij de PIT-informatie staat 'getest op ondertapijt' dan moet je het tapijt leggen op een ondertapijt. Ondertapijt zorgt ervoor dat het tapijt langer mooi blijft en je ziet minder snel oneffenheden.

In de volgende kolom kun je zien bij welke soort je wel of geen ondertapijt moet gebruiken:


Tapijt met textiele of latexrug


Blijvend elastisch ondertapijt


Tapijt met schuim- of foamrug


Geen ondertapijt


Tapijt geschikt voor zwenkwielen


Geen ondertapijt


Tapijt geschikt voor trap


Kan ondertapijt noodzakelijk zijn (zie pit-symbolen)


Tegeltapijt heeft meestal een bitumenrug en kan bijna altijd op los op de ondergrond worden gelegd. Als je vloerverwarming hebt, dan is het geen goed idee om hier ondertapijt over heen te leggen, dit houdt namelijk de warmtevoer tegen.

Legrichting
Tapijt ziet er tegen de vleug in (richting waarin het poolgaren ligt) voller uit van kleur. Let daarom op dat als je het tapijt gaat leggen de vleug bij alle banen in dezelfde richting ligt. Hier volgen enkele tips:

  • Richt de pool naar de inkom, dat is de plek waar je een kamer binnenkomt
  • Leg het tapijt in gangen bij voorkeur in de lengterichting
  • Haaks ten opzichte van de ramen
  • Vermijd naden aan de inkom
  • Begin met dessins midden in de ruimte, en laat het tapijt uitlopen naar de plinten.

Als je meerdere banen tapijt gaat leggen, moet je zorgen dat de naden goed op elkaar aansluiten. Dit doe je door ze te plakken of te lassen.


Plakken
Als je gaat plakken dan moet je het tapijt op ongeveer 40 centimeter van de naad vastzetten of verzwaren. Vervolgens sla je beide banen circa 30 cm terug en op de vloer leg je een strook pakpapier ter voorkoming van hechting op de ondervloer. Onder het midden van de naad leg je een strook nadenband van 8 à 10 cm breedte.

Vervolgens wordt op de achterzijde van het tapijt en het band een speciale neopreenkit aangebracht. Als de kit voldoende gedroogd is, wordt eerst de ene baan vastgeplakt. De andere baan wordt daarna nauwkeurig vastgeplakt. Tot slot sla je de banen vast met een rubberen hamer.

Lassen
Lassen van tapijtnaden doe je met het zogenaamde 'Heat-Bond' systeem. Hierbij wordt een van plakmiddel voorziene, strook papier onder de naad gelegd. Vervolgens verwarm je met een soort strijkijzer de strook, waardoor het plakmiddel wordt geactiveerd. Direct achter het strijkijzer wrijf je het tapijt goed op de strook en kun je het tapijt vastslaan met een rubberen hamer.


Snijden
Nu je de legrichting hebt bepaald, kun je beginnen met het echte werk: het snijden.
Als je het tapijt gaat snijden, moet je een reserve van minimaal 10 centimeter overhouden. Leg de banen in dezelfde richting naast elkaar. Controleer of alle banen dezelfde poolrichting hebben. Snij het tapijt af aan de rugzijde. Volg bij het snijden de kettingdraad, dit is de witte binddraad die duidelijk zichtbaar is op de rug. Vermijd dat je in de kettingdraad snijdt.


Lijmen , plakken met tape of spannen?
Voor het plakken van tapijt moet je speciale lijm gebruiken, waarin bij voorkeur geen oplosmiddelen zijn gebruikt.

Een tapijt met een foamrug kun je direct op een droge en gladde ondergrond plakken. Als je lijm gebruikt, kijk dan wel uit dat je niet op de bovenkant van het tapijt morst. Verder moet je er rekening mee houden dat je vastgelijmde vloerbedekking niet mee kunt nemen als je gaat verhuizen.

Tegeltapijt kun je vrijwel altijd los op de ondergrond leggen. In kleine ruimten tot ongeveer 16m2 hoef je het tapijt niet vast te maken. Wel moet je de randen met dubbelzijdig tape vastzetten. Bij oppervlakten groter dan 25m2 kun je het beste elke vierde tegel bevestigen met een stukje dubbelzijdig plakband van ongeveer 5cm lang.


Tapijt dat is voorzien van een rug van textiel of latex, is niet geschikt om rechtstreeks op de ondergrond te bevestigen. Doe je dit wel, dan is de kans groot dat er slijtage optreedt. De beste oplossing is om dit tapijt op een veerkrachtige ondertapijt te leggen en vervolgens op span- of spijkerlatten te spannen.


Je bevestigt latten op de vloer met de spijkerkanten omhoog op een halve centimeter afstand van de plinten. Vervolgens span je het tapijt van plint tot plint op de spijkertjes. Het voordeel van deze legmethode is dat je het tapijt eenvoudig los kunt maken en mee kunt nemen bij een verhuizing.

Vergelijkbare artikelen