FANtv-nl-logo-mobile

Op weg naar het appartement van de toekomst

Het klusteam begint aan een appartement van 50m2 in hartje Amsterdam. Dit is niet alleen een grote klus, maar ook de lokatie is een erg grote uitdaging. Gelukkig krijgt het klusteam hulp!

 

 

Leuk bedacht een appartement verbouwen in het centrum van Amsterdam waar je geen parkeergelegenheid hebt en alleen maar ellende met de aan en afvoer van je materialen.


Leuk bedacht een appartement verbouwen in het centrum van Amsterdam waar je geen parkeergelegenheid hebt en alleen maar ellende met de aan en afvoer van je materialen. '

De bewoonster heeft een appartement gekocht van 50m2 midden in het centrum. Het wordt een hele uitdaging om de wensen te realiseren.Het plan 
In het appartement zit geen enkele steunmuur. Alle muren worden opengebroken om de hokkerige sfeer te laten verdwijnen. De woning wordt volledig gestript om daarna opnieuw te worden ingedeeld.

Het keukenblok dat van MDF wordt gemaakt heeft in de bovenkastjes een doordacht schuifsysteem waardoor je ook bij de bovenste planken kan komen. De koelkast wordt in een nis weggewerkt. Ook wordt er optimaal gebruik gemaakt van de erker waar een op maat gemaakte zithoek in gaat komen. Vanuit de woonkamer wordt er een doorgang gecreëerd naar de slaapkamer met daarnaast een inbouwkast.

Vanuit de slaapkamer kom je via een verhoging in de badkamer waar een zelfgemaakt bad, verzonken in de vloer een échte eyecatcher is. Naast het bad is er ruimte voor het toilet en een wastafel. De overige ruimte is voor de inloopkast. En zo is elke centimeter van het 50m2 appartement optimaal benut!

Week 1
Ambitieuze plannen en zeker geen doe-het-zelf klus, vandaar dat aannemersbedrijf TotalConceptBuilders deze klus gaat klaren. Voordat de opbouw kan starten, worden eerst enkele muren gestuukt.

Om het stucwerk mooi vlak en waterpas te krijgen worden er eerst stukprofielen aangebracht met wat klodders sneldrogende specie. Deze worden waterpas gesteld. Omdat de specie binnen een paar minuten droog is, kan de stukadoor er zometeen al met de rei langs. Voordat de muren gestuukt kunnen worden, strijkt Ernst ze eerst voor, voor een goede hechting van de stuklaag. Daarna kan de stukadoor aan de slag.


   


Week 2
Na het strippen van het gehele appartement kon de opbouw beginnen. De wanden zijn doormiddel van voorzetwanden geïsoleerd en voorzien van elektraleidingen. Nu dat gedaan is kunnen de waterleidingen worden aangelegd.

Koperen buizen buigen en snijden en koppelingen solderen behoren tot het verleden. Tegenwoordig wordt alles uitgevoerd in hoogwaardige kunststof buizen met speciale koppelstukken die heel snel aangebracht kunnen worden. Dat is wel een klus voor een professional.

Met een speciaal apparaat wordt het uiteinde van de leiding verwijd. Daar past het koppelstuk precies in. Met een ander apparaat wordt er een huls over de leiding en het koppelstuk getrokken, waardoor er een waterdichte aansluiting ontstaat. Doordat de leidingen van kunststof zijn kunnen ze eenvoudig op maat geknipt worden. Buigen gaat ook heel gemakkelijk. De leidingen kunnen voor cv-, drinkwater- en gasinstallaties gebruikt worden.

Als de waterleidingen eenmaal zijn geïnstalleerd kan de vloerverwarming worden aangelegd. Als de kabels liggen kan de afwerkvloer gestort worden. Vanwege de vloerverwarming wordt er een cementgebonden mortel met kunststof vezels gebruikt. Eerder is de betonvloer al voorbehandeld met een epoxyprimer met kwartszand voor een goede hechting. De specie wordt met een pomp vanaf de straat naar binnen gepomp. Zo hoeft alle apparatuur niet in de woning geplaatst te worden. Met een laser wordt er in de gaten gehouden dat de vloer ook echt vlak en waterpas wordt.

Week 3
Vorige week zijn de muren gestuukt en de wanden in de keuken en badkamer betegeld. Ook de zithoek in de erker is gemaakt. Nu kan er begonnen worden met de afwerking.


   


De bank, de deur en het kozijn kunnen geschilderd worden. Maar daar gaat eerst nog wat aan vooraf. Om een mooi eindresultaat te krijgen moet er eerst geschuurd en geplamuurd worden. De bank is van mdf gemaakt. Voor het vullen van de schroefgaten en oneffenheden kun je het beste mdf-vuller gebruiken. Deze heeft als hij droog is, dezelfde kleur en eigenschappen als mdf.

Voor het plamuren van het kozijn wordt een supersterke plamuur gebruikt. Als de plamuur droog is kan hij vlak geschuurd worden. Voor grote vlakken kun je het beste een excenterschuurmachine gebruiken, voor de randen een driehoekschuurmachine.

Vóór het schilderen moet het materiaal ook nog stof- en vetvrij gemaakt worden. Voor mdf zijn daar speciale doekjes voor. Voor gewoon hout gebruik je weer een andere reiniger. En natuurlijk moet er vóór de definitieve lak een grondverf aangebracht worden. Deze heft de zuigende werking van het mdf of hout op. Zou je dit niet doen, dan trekt de lak in de ondergrond en ontstaat er een vlekkerig resultaat. De grondverf heeft ook een licht vullend vermogen. Kleine oneffenheden worden zo alsnog opgevuld.


   


Fred is alvast begonnen met de zijwanden van het bad. Door de druk van het water komt er straks heel veel kracht op te staan. Daarom worden de wanden opgebouwd uit watervast verlijmd multiplex en verstevigd met een aantal ribben. Deze worden verlijmd met constructielijm die waterbestendig en zeer sterk is.

Week 4
Vorige week heb je kunnen zien hoe de zithoek is geschilderd, het toilet is geplaatst en hoe het bad is gemaakt. De laatste klussen kunnen nu nog worden gedaan. Onder andere wordt het sanitair en het keukenblok geplaatst. Daarna wordt de gietvloer aangebracht. En als alle spullen zijn geshopt, is het appartement eindelijk klaar!

Vergelijkbare artikelen