FANtv-nl-logo-mobile

17 behangtips

Behangen is geen lastige klus. Tenminste niet als je weet hoe je het behangen aan moet pakken en als je je goed op deze klus voorbereid. Daarom hebben we hier een handig lijstje met 17 tips om netjes en succesvol te behangen. Volg deze tips en je verzekert je van een goed behang resultaat!

behangen-tips

 

1. Als je een wand gaat behangen waar een schouw in zit en het behang heeft een motief, plak dan de eerste baan precies in het midden boven de schouw. Het oogt rustiger wanneer het motief in het midden zit.
2. Kies behangrollen uit die allemaal zijn voorzien van hetzelfde kleurnummer. Doe je dat niet, dan kunnen er kleurverschillen optreden.
3. Wacht in een nieuwbouwhuis minstens een half jaar voordat je gaat behangen. Net gestukadoorde wanden en het zogenaamde bouwbehang scheiden een stof af dat je behang zou kunnen aantasten.
4. Merk geknipte banen behang met een klein potloodstreepje of nummer op de achterkant. Zo weet je zeker dat je de banen behang allemaal in dezelfde richting plakt. Gebruik voor het aftekenen altijd een zacht potlood, inkt van viltstiften en pennen drukken door het behang heen.
5.

Gebruik altijd een scherp mesje om behang te snijden. Een bot mesje veroorzaakt binnen de kortste keren scheuren.

6. Als je gaat behangen op een muur met pleisterwerk, doe je er verstandig aan de muur eerst te bekloppen. Als je een doffe klank hoort, zit het pleisterwerk plaatselijk los. Hak de slechte plekken voorzichtig weg en repareer de gaten met een vulmiddel.
7.

Wikkel anderhalve meter behang van iedere rol en leg de stroken half over elkaar heen. Kleurverschillen worden zo zichtbaar. Wijkt een rol te sterk af dan kun je deze meestal ruilen.

8.

Tijdens het drogen krimpt behang, waardoor het mooi strak trekt. Bij stotende naden kan het gebeuren dat de naad dan iets opentrekt. Een dergelijke naad kun je camoufleren door voor het behangen een streep latex muurverf op de wand te zetten (op de plek van de naden) in de kleur van het behang.

9. Behang moet altijd rustig drogen. Door te snel drogen kan behang gaan scheuren. Droog behang met de deuren en ramen dicht en de verwarming op een zachte temperatuur.
10.

Voor het wegwerken van blaasjes in het behang kun je het beste een injectiespuit gebruiken. Deze zijn te koop bij de apotheek (neem geen al te dunne naald). Spuit een beetje verdund plaksel in de blaas en druk het aan met een roller.

11. Laat het behang na het drogen op sommige plaatsen los, dan is dit eenvoudig op te lossen. Als je gruis ziet op de achterkant van het behang, dan zitten er losse delen op de muur. Behandel de muur met een voorstrijkmiddel en plak het losse stuk behang opnieuw. Als er geen gruis is, dan is de lijm er te dun opgesmeerd óf in de muur getrokken. Smeer nieuwe lijm op het behang en druk het aan.
12. Op grote vlakken komen kleuren indringender over dan op een klein staaltje. Kies bij het uitzoeken van behang dan ook een kleur die een tikje behoudender is dan de kleur die je in gedachten hebt.
13. Naast de gebruikelijke manier van behangen met lijm en een behangtafel is er ook een nieuw behangprocédé: vliesbehang. Bij deze methode wordt de lijm rechtstreeks op de muur aangebracht, waarna het behang er tegenaan wordt geplakt. Bijkomend voordeel is dat het behang weer van de muur kan worden verwijderd zonder stomen.
14. Ben je benauwd voor die lange banen behang? Gebruik dan twee kleuren behang, één kleur voor de onderkant van de muur en de andere kleur voor de bovenkant van de muur. De overgang tussen de twee kleuren werk je af met een sierrand. Zorg er wel voor dat de twee banen elkaar niet overlappen, want dat blijf je ook na het plakken van de sierrand terugzien.
15. De ideale temperatuur voor het verwerken van behang is achttien tot twintig graden Celsius.
16. Als je het behang van de kinderkamer regelmatig wil aanpassen aan de leeftijd van het kind, maar je hebt geen zin om iedere paar jaar te behangen, kies dan voor neutraal behang en pas alleen de behangrand regelmatig aan of kies voor overschilderbaar behang.
17. Het is altijd het beste om behangplaksel te gebruiken dat past bij het soort behang dat je gaat verwerken. Het kan niet echt kwaad om behangplaksel voor zwaar behang te gebruiken voor dun behang. Andersom is dit niet mogelijk.

 

 

Tags: behang, muurdecoratie