Ventileren voor een beter binnenhuisklimaat
Isoleren van je huis is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Daarnaast blijft de warme lucht binnenshuis. Hartstikke mooi, maar vergeet niet te ventileren.
Isolatie maakt dat de luchtdoorstroming in je huis minder wordt. Vroeger hadden we daar geen last van. De kieren en naden in huis zorgden wel voor die doorstroming. Tegenwoordig zit alles potdicht in goed geisoleerde woningen. Lekker warm misschien, maar een gezond leefklimaat levert dit niet op. Het is dan ook van het grootste belang om voorzieningen te treffen die luchtverversing mogelijk maken.
Wat doet vocht met je huis?
Dagelijks produceren we zo'n 10 liter vocht met douchen, afwassen, koken, ademen etc. Dit vocht blijft in huis hangen als er geen deugdelijk ventilatiesysteem aanwezig is. In een vochtige en warme kamer zijn de omstandigheden ideaal voor schimmels en huisstofmijten. Deze zijn ervoor verantwoordelijk dat 10 tot 15% van de bevolking last krijgt van allergische reacties. Vocht tast ook nog eens de fundamenten van je woning aan, denk bijvoorbeeld aan houtrot in vloeren, balken en kozijnen. Met als gevolg dat je extra kosten kwijt bent aan het vervangen of repareren daarvan. Alle reden dus om voor een goede afvoer van vochtige en aanvoer van droge lucht te zorgen.
Waterdamp in huis beperken
Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om de luchtvochtigheid terug te dringen. Bijvoorbeeld door minder water te gebruiken bij het schoonmaken, met de deksels op de pannen te koken en de was buiten te drogen als het mooi weer is. Deze laatste twee maatregelen zij bovendien energiebesparend.
Ventileren
Ventileren is een must als het gaat om terugdringen van het vochtgehalte. We verstaan daaronder dat er voortdurend frisse lucht het huis in kan komen, en dat tegelijkertijd lucht wordt afgevoerd. Aan- en afvoeren van lucht gebeurt op de volgende manieren:
Roosters
De roosters, moeten die nu open of dicht? Je denkt misschien dat het openhouden van de roosters energieverspilling is. Er gaat wel wat warmte verloren, maar de vochtige lucht wordt er wel mee afgevoerd. De roosters zorgen voor een constante aanvoer van verse en droge lucht. Droge lucht is makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht. Je hoeft met goede ventilatie minder te stoken om het behaaglijk te houden.
Wat nu als je last hebt van tocht? Ook voor dat probleem is een oplossing. Zelfregulerende roosters gaan dicht als de wind er op staat. Als het windstil is, blijven de roosters geopend en zorgen ze voor een aanvoer van verse lucht.
Mechanisch afzuigsysteem
Verse lucht wordt bij een mechanisch ventilatiesysteem aangevoerd met behulp van een speciale ventilator. Op de ventilator zijn luchtkanalen aangesloten, waardoor lucht wordt afgezogen uit keuken, badkamer en toilet. Dat gebeurt via de afzuigventielen, die meestal te vinden zijn in het plafond. Hoeveel lucht wordt afgezogen regel je met de standenschakelaar.
Afzuigventielen
Zowel de roosters als de afzuigventielen moeten regelmatig schoongemaakt worden met een sopje. Dit is van belang om de zuigkracht maximaal te houden. Let er bij het schoonmaken wel op dat je de stand niet per ongeluk veranderd en dat je de ventielen niet met elkaar verwisselt.
Ventilatorunit
Ventilatoren maken soms veel geluid. Daarom zetten mensen ze standaard op standje 1, de laagstand. De ventilator hoort echter niet zoveel geluid te maken dat het opvalt. Dit duidt op vervuiling van het systeem. Dit probleem kan opgelost worden door de ventialtorunit aan een regelmatige schoonmaakbeurt te onderwerpen. Sluit daarom voor de ventilatorunit een onderhoudscontract af. Dit kun je gelijk op laten gaan met het onderhoud van je CV-ketel en moet eens per jaar gebeuren. Als je nalaat schoon te maken zul je na een paar jaar merken dat het systeem nog maar voor de helft zijn werk doet.
Afzuigkap
De verleiding is groot om in de keuken een motorisch aangedreven afzuigkap te plaatsen. Hoe meer zuigkracht, hoe beter toch? Nou nee, een afzuigkap met een motor is niet aan te raden, deze zit de bestaande centrale afzuiging in de weg. Als elke ruimte in huis apart geventileerd wordt hoeft dit geen problemen op te leveren.
Luchten
Het is niet alleen belangrijk om te ventileren, ook het luchten van je woning draagt bij aan een beter leefklimaat. Vooral in het voor- en najaar als het buiten vochtig is maar de verwarming nog niet zo hoog staat is dit van belang. En uiteraard ook als je geverfd hebt of als je een feestje hebt gehad. Het effect van luchten houdt enkele uren aan, het blijft dus zaak om te ventileren.
Zet dus af en toe de ramen en deuren een kwartiertje helemaal open. Zo houd je jezelf en de woning gezond!
Tags: ventilator, vochtproblemen, luchten, afzuigkap