FANtv-nl-logo-mobile

Zuinig met verwarming met een Lage Temperatuur Verwarmingssysteem

De dagen worden korter, de temperatuur gaat richting vriespunt. Deze dagen hechten we dus aan een behaaglijke temperatuur in huis. Nu we midden in het stookseizoen zitten, verbruiken we daardoor meer energie.

Tijd om eens te kijken naar een manier om de kosten te drukken en het binnenhuisklimaat te verbeteren met een Lage Temperatuur Verwarmingssysteem.

 
In de winter brengen we onze tijd grotendeels binnen de vier muren van onze woning door en verbruiken we meer energie. We zitten dan ook midden in het stookseizoen. De dalende temperatuur, het vroege donker worden, het zorgt ervoor dat we ons het liefste terugtrekken in huis. En dan vinden we het natuurlijk wel belangrijk om behaaglijk in de warmte te zitten. Een haperende CV, slechte isolatie, tocht, die ongemakken komen nu pijnlijk aan de oppervlakte. Tijd om maatregelen te nemen om het klimaat in huis te veraangenamen. Deze week behandelen we het Lage Temperatuur Verwarmingssysteem, hieronder afgekort tot LTV.

Voordat je begint: isolatie!
Voordat je begint aan deze maatregelen, is het belangrijk om zeker te weten dat het huis optimaal geisoleerd is. Zonder een goede isolatie verdwijnt de warmte uit huis en dat is natuurlijk zonde. Tocht het door naden en kieren? Is je gevel of het dak wel voldoende geisoleerd? Dat hoeft heus niet zoveel te kosten. Met dakisolatie kun je bijvoorbeeld al binnen 2,5 jaar je investering terugverdienen.

Lage Temperatuur Systeem
Een gemiddeld huishouden verbruikt zo'n 1800 m3 gas per jaar. Dat kost je ongeveer 828 euro. Ruim driekwart van je gasverbruik komt voor rekening van de verwarming. Als je energie wilt besparen loont het de moeite om te kijken wat de mogelijkheden zijn om op deze kostenpost te besparen. Eén van de manieren om dat te doen is door te kiezen voor een Lage Temperatuur Verwarmingssysteem. Daarmee zit je lekker warm en het draagt bovendien bij aan een gezond binnenhuisklimaat.
Hoe werkt het?
Een normale CV installatie warmt het water op tussen de 70 en 90 graden. Een LTV, bijvoorbeeld een Hoge Rendements CV-ketel of een waterpomp, is zo afgesteld dat het water niet warmer wordt dan 55 graden. In combinatie met speciale lage temperatuur radiatoren en vloer- en wandverwarming is het rendement helemaal optimaal.

In het geval van vloer- en wandverwarming wordt de vloer / wand verwarmd via leidingen met warm water. Die leidingen zijn netjes weggewerkt in de vloer of de muur. De leidingen liggen aan één kant tegen het isolatiemateriaal aan. De andere zijde geeft warmte af aan de vloer of de muur. Met een thermostaat houd je de controle over de vloer / wand, zodat deze niet te warm wordt.

De maximum temperatuur aan de oppervlakte is 29 tot 35 graden Celsius. De wand mag een paar graden warmer worden dan de vloer. Door de vloer en de muur op een constante temperatuur te houden treden er geen grote temperatuurverschillen op, die je wel hebt met een gaskachel of een normale CV-installatie. En dat voelt heel behaaglijk en comfortabel aan.

Wat zijn de voordelen van Lage Temperatuur Verwarmingssystemen?

Allereerst het meest voor de hand liggende voordeel: energiebesparing. Dat is met name te danken aan de lagere temperatuur van het water dat in het systeem wordt rondgepompt.

Een LTV geeft een aangename stralingswarmte af. Met minder kans op tocht, mits je woning goed geisoleerd is natuurlijk. Daardoor kan de temperatuur lager ingesteld worden voor hetzelfde comfortabele gevoel.

De luchtkwaliteit is veel beter dan bij een reguliere CV-installatie. Het klimaat is optimaal als je een LTV gebruikt in combinatie met wand- en vloerverwarming. Met een LTV zweeft er minder stof door de ruimte en komt er minder stofschroei voor. Ook de huismijt – de oorzaak van veel allergieën – krijgt op een vloer met vloerverwarming nauwelijks kans, doordat de vloer als het ware drooggestookt wordt.

Ruimtebesparing: door het ontbreken van radiatoren win je aan ruimte in huis.

En de nadelen dan?
Nadelen zijn er nauwelijks. Veel mensen zullen even aan het systeem moeten wennen. Omdat de temperatuur van het water bij een LTV lager is en er meer water verwarmd moet worden, duurt het langer voordat de verwarming de gewenste temperatuur afgeeft. Het huis warmt langzamer op, maar koelt ook langzamer af. Het effect is niet meteen voelbaar als je 'm aan zet, dat kan tot een uur duren. 

Met een klokthermostaat kun je het aan- en afslaan van de verwarming automatisch regelen, zodat de opwarming van het huis eerder begint dan je opstaat. Zo kun je ook gerust de verwarming uitzetten, een uur voordat je naar bed gaat.

Tips
Als je nog niet toe bent aan zo'n investering wilt doen, kun je toch maatregelen nemen om het huis efficiënter te verwarmen.

  • Zet de thermostaat overdag één graad lager, bijvoorbeeld op 20 graden in plaats van 21, daar breng je het energieverbruik door verwarming (driekwart van het totale energieverbruik) al met 7% terug.
  • Verwarmen van een ruimte met een hoge luchtvochtigheid kost meer energie. Doe daarom de luchtroosters niet (helemaal) dicht. Via de luchtroosters wordt de vochtige lucht weggezogen en houd je de lucht in huis droog.
  • Een uur voordat je het huis verlaat of naar bed gaat kun je de thermostaat gerust terugzetten tot 13 of 15 graden. Het huis koelt dan niet teveel af en 's ochtends warm je het huis sneller op, zonder extra energie te verbruiken.
  • Soms kun je een zonneboiler aansluiten op de combiketel. Een zonneboiler zorgt voor extra energiebesparing bij de warmwatervoorziening. Het water wordt verwarmd in een zonnecollector op het dak, opgeslagen in een boiler en zonodig naverwarmd door de combiketel.

 

Vergelijkbare artikelen