FANtv-nl-logo-mobile

Brandmelders: een must in elk huis

Brand in je huis, daar moet je toch niet aan denken? Naast de materiele schade die het aanricht, kun je er ook nog jaren emotioneel last van houden.

Het gevaar kan overal op de loer liggen. Het is dan ook belangrijk om zo snel mogelijk preventieve actie te ondernemen en een brandmelder te installeren.

Een brandmelder is geen rookmelder
Een rookmelder reageert op rook en vuur. Dat betekent dat de melder ook af kan gaan als er veel sigaretten gerookt worden in huis of in de keuken. Vals alarm dus, en dat levert ongemak op als je telkens maar weer de rookmelder uit moet zetten. Een brandmelder daarentegen, reageert niet op rook, maar reageert op warmte. Als de temperatuur boven een bepaalde waarde komt, gaat deze melder af. Dat maakt hem erg geschikt voor gebruik in rokerige ruimtes en in de keuken. 

Waar monteren?
Een brandmelder kun je het beste tegen het plafond of hoog tegen de muur monteren. Monteer je de melder tegen de wand, houd dan in ieder geval 30 centimeter vrij tussen de melder en het plafond. Warme stijgende lucht stroomt namelijk niet door de hoek tussen het plafond en de muur. Je loopt dan het risico dat de brandmelder in geval van nood geen signaal geeft.

   

Montage en onderhoud
Het monteren zelf is een koud kunstje. Eerst schroef je de grondplaat met twee pluggen en schroeven tegen het plafond. Als de grondplaat eenmaal hangt, plaats je de batterij in de melder. Met de testknop controleer je of hij het doet. Veel mensen vergeten het, maar een brandmelder moet iedere week getest worden, en zeker als je de batterij vervangen hebt. Zo weet je zeker dat de brandmelder te allen tijde klaar is om je voor vervelende situaties te behoeden!

 

Tags: brand, alarm

Vergelijkbare artikelen