FANtv-nl-logo-mobile

Milieubewuste klustips

Bij milieubewust klussen en verbouwen denken veel mensen aan het gebruik van milieuvriendelijke materialen, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Wij kijken hier naar andere manieren om met aandacht voor het milieu te klussen.

klussen

Ga zorgvuldig om met afval
Bouw- en sloopafval bestaat vaak uit een hoop afvalstoffen. Probeer het afval zoveel mogelijk te scheiden en breng ze naar de gemeentelijke milieustraat. Bij grotere hoeveelheden is het handiger om een afvalzak bij een doe-het-zelfzaak te huren of bij een verbouwing een speciale container te huren.

milieubewuste-klustips

Bouwmaterialen hergebruiken
Door zorgvuldig te slopen kun je materialen hergebruiken. Bijvoorbeeld bij een aanbouw kunnen bestaande kozijnen of tuindeuren worden hergebruikt.

Voorkom verspilling van bouwmaterialen
Bereken vooraf goed hoeveel materiaal je nodig hebt voor een klus, zo voorkom je milieubelasting en extra kosten. Koop verpakkingen op maat, zodat je na de klus niet met grote restpartijen zit. Werk zorgvuldig, zodat je geen meetfouten maakt en materialen niet worden beschadigd.

Energiezuinig
Door je huis goed te isoleren en gebruik te maken van energiezuinige installaties kun je het energiegebruik behoorlijk verlagen. Denk bij een verbouwing ook aan het benutten van het zonlicht, plaats bijvoorbeeld grote ramen op het zuiden. In veel gevallen verdienen energiebesparende maatregelen zich snel terug door een lagere energierekening.

Tags: milieu