FANtv-nl-logo-mobile

Zelf het werk van de loodgieter doen

Loodgieten is een vak apart. Toch kun je veel van dit soort werkzaamheden zelf verrichten. Als je maar weet wat je doet.

Water komt via de watermeter het huis binnen, van daaruit gaat het door koperen leidingen naar de kranen. Deze leidingen zijn maar 6 meter lang en lopen door het huis in allerlei bochten. Hoe maak je deze bochten en hoe verbind je de verschillende leidingen aan elkaar? In eerste instantie heb je te maken met drie soorten waterleidingen: 

Leidingen van kunststof
Het voordeel van leidingen van kunststof is dat het lekker snel en makkelijk werkt. De leiding is makkelijk te buigen en je kunt er elke bocht mee maken die je voor ogen hebt. Bovendien zijn de koppelingen naderhand nog te corrigeren. Een nadeel is dat je ze niet in de muur kunt wegwerken.

Flexibele koperen leidingen
Het voordeel van flexibele koperen leidingen is dat deze makkelijk te buigen zijn. Dat gaat gewoon met de hand. Het nadeel is dat je de koppelingen niet in de muur kunt verwerken. Deze leiding is ook aan de dure kant.

Hard koperen leidingen
Het voordeel van leidingen die gemaakt zijn van dit materiaal is dat ze makkelijk in de muur weggewerkt kunnen worden.

Bovendien zijn deze leidingen goedkoop in aanschaf. Het nadeel is dat je aanvullend gereedschap nodig hebt om deze deze leidingen te buigen, namelijk een buigtang. Dit is ook een werkje wat je erg precies moet doen. De meest gebruikte diktes zijn 12 en 15 mm.

Hard koper
Bij verbouwingen worden meestal leidingen van hard koper gebruikt, vanwege de bovengenoemde voordelen die daar aan kleven. Hard koper is verkrijgbaar in diverse lengtes, maar vrijwel nooit in de lengte die je moet hebben.

 
De leidingen kunnen ingekort worden met een ijzerzaag of een pijpensnijder. Daarmee bereik je een recht resultaat. De braam die dan ontstaat moet verwijderd worden. Daar gebruik je een schuurpapiertje voor. Dit doe je aan de binnenkant om ervoor te zorgen dat er geen vuil blijft hangen en aan de buitenkant zodat er een goede lijmverbinding ontstaat. Doe je dat niet, dan kunnen de leidingen gaan 'fluiten'.
Buigen
Voor het buigen wordt een buigijzer gebruikt. Voor iedere dikte is een ander buigijzer vereist. Als je een bocht van 90 graden wilt hebben moet je iets verder buigen, de pijp veert immers nog een stuk  terug.

Knelkoppelingen
Erg handig bij het werken met de waterleiding zijn knelkoppelingen. Solderen is dan niet meer nodig, met twee steeksleutels en natuurlijk een pijpensnijder en buigijzers kom je een heel eind. Draai de knelkoppeling, vast maar overdrijf niet. Als de knelkoppeling te vast zit kan er teveel spanning op komen en kan de leiding er uit schieten. De koppeling zit te los als deze nog een beetje lekt als de waterdruk weer op de leidingen is gezet. In dat geval kan de koppeling nog iets aangedraaid worden.

 
Voordat je kunt gaan solderen moet de koperen leiding eerst goed geschuurd worden met een speciaal staalborsteltje. Hiermee maak je de leiding goed schoon, zodat het tin beter hecht aan de leiding. Het tin zorgt dan voor een waterdichte verbinding.


   

De volgende stap die je tijdens loodgieten tegenkomt, is de afvoer.

PVC-buizen
Voor het afvoeren van het vuile water worden afvoerbuizen van PVC gebruikt. Deze buizen moeten altijd afschot hebben. Dat betekent dat de buis af moet lopen en niet recht mag zijn, anders blijft er vuil in de leidingen achter en ontstaat er vroeg of laat een verstopping. Ook de doorstroming moet goed zijn. Gebruik daarom bij het leggen van een afvoer liever twee bochten van 45 graden die je op elkaar laat aansluiten dan één bocht van 90 graden.

Zagen
Deze buizen kunnen op lengte gezaagd worden met een ijzerzaag. Door de buitenkant van de buis en de binnenkant van de koppeling te schuren zorg je voor een betere hechting. De buizen kunnen in elkaar geschoven worden, zonder dat je daar lijm voor nodig hebt.

Verbindingen
PVC-buizen kunnen ook verbonden worden met koppelstukken met rubberen manchetten. Deze hoeven niet gelijmd te worden. Je kunt dan ook dunwandige PVC-buizen gebruiken die niet gelijmd mogen worden.

Stankafsluiters
Stankafsluiters voorkomen dat de stank uit het riool in huis komt. Die hebben de vorm van een sifon of een doucheputje.


   


Ontspanningsleiding
Om te voorkomen dat er een vacuüm ontstaat in de leidingen, bijvoorbeeld tijdens het doorspoelen van de wc, wordt er altijd een ontspanningsleiding aangebracht. Deze loopt door tot het dak, zodat de lucht van buitenaf het vacuüm opheft.

Tips voor loodgieten:

  • Knelkoppelingen zijn makkelijk bij het werken aan de waterleiding. Solderen is niet nodig, met twee steeksleutels en natuurlijk een pijpensnijder en buigijzers kom je een heel eind.
  • Gebruik een ijzerzaag of nog beter een kapzaag om PVC te zagen voor een rechter resultaat
  • De bramen die na het doorzagen zijn ontstaan, verwijder je met een schuurpapiertje. Dit doe je aan de binnenkant om ervoor te zorgen dat er geen vuil blijft hangen en aan de buitenkant zodat er een goede lijmverbinding ontstaat.
  • Voordat je kunt gaan solderen moet je de koperen leidingen eerst goed schuren met een speciaal staalborsteltje. Hiermee maak je de leiding goed schoon, zodat het tin beter hecht aan de leiding. Het tin zorgt dan voor een waterdichte verbinding.
  • Er bestaan 2 soorten waterleidingen: kunststof- en koperenleidingen. De kunststof leiding is makkelijk te buigen en daarmee kan je elke bocht maken die je wilt. Voor het buigen van een koperen leiding kan je het beste een buigtang gebruiken.
  • Draai de knelkoppeling stevig vast maar net té. Hierdoor kan er teveel spanning op de koppeling komen en kan de leiding eruit schieten.
  • Als de koppeling nog een beetje lekt als de waterdruk is teruggezet, dan kan je de koppeling nog iets aandraaien.

Vergelijkbare artikelen