FANtv-nl-logo-mobile

Terugverdienen met spaarlampen

Spaarlampen zijn beter voor het milieu en voordeliger voor je energierekening. Tegenwoordig zijn de lampen kleiner en bijna overal inpasbaar, ook is het licht warmer geworden.Hoewel de aanschafprijs van spaarlampen gemiddeld 7 euro tegen 0,90 euro cent van een gewone gloeilamp hoger ligt, heb je het bedrag vaak al binnen een jaar terugverdiend. Op de lange duur zijn spaarlampen erg voordelig. Dat komt door de lage energiekosten en de lange levensduurZeventig tot tachtig procent minder energie
De verlichting vormt een grote post op de energierekening. In totaal gebruikt een huishouden ongeveer 3300 kWh per jaar. Eenzesde hiervan wordt in beslag genomen door de verlichting. Het loont dus de moeite om te letten op het elektriciteitsgebruik door verlichting. Als je alle lampen die gemiddeld langer dan drie kwartier per dag branden, zou vervangen door spaarlampen, halveer je het energiegebruik voor verlichting!


Terugverdienen
Stel er branden bij in huis vijf lampen gemiddeld 3 uur per dag. Wanneer je spaarlampen van 15 Watt gebruikt in plaats van gloeilampen van 60 Watt, dan bespaart je 250 kWh. Dat is ongeveer de helft van het totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik voor verlichting. Dit scheelt ongeveer 50 euro per jaar.


Tips:  • Let bij het kopen van nieuwe armaturen op of ze geschikt zijn voor spaarlampen. Koop eventueel armaturen die geschikt zijn voor spaarlampen met steekfitting.

  • Voorkom sluipverbruik van transformators van halogeenlampen en dimmers.

  • Door op bepaalde plaatsen een schakelklok, timer, bewegingsmelder of lichtsensor voor de verlichting aan te brengen voorkom je dat lampen onnodig blijven branden. Dat kan bijvoorbeeld bij de buitenverlichting of in de hal. Als je hierbij TL- of spaarlampen wilt gebruiken, koop dan uitvoeringen die daar speciaal geschikt voor zijn. Anders gaat de lamp snel kapot.

  • Vermijd het gebruik van halogeenlampen met een vermogen van meer dan 100 Watt. Deze worden gebruikt in uplighters (vloerarmaturen die vooral licht naar boven stralen). Ze gebruiken veel energie.

  • Regelmatig aan en uit doen van TL- en spaarlampen kost geen extra energie. Het kan wat extra slijtage geven. Vuistregel: verlaat je een ruimte voor langer dan drie minuten, dan loont het de lamp uit te doen.

  • Spaarlampen en Tl-buizen bevatten kwik. Lever ze daarom in als klein chemisch afval.

  • Gewone gloeilampen bevatten, naast glas, ook andere materialen. Ze mogen daarom niet in de glasbak, maar gaan bij het gewone huisvuil.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl