FANtv-nl-logo-mobile

Voorkom brand

Eén van de grootste nachtmerries is waarschijnlijk brand in huis. Je moet er niet aan denken dat al je spullen in rook opgaan. Of nog erger nog: dat jou en je gezinsleden iets overkomt.

n nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig de nodige maatregelen getroffen, zoals het plaatsen van rookmelders. Vooral in oude huizen is de kans op brand aanwezig. In dit type huizen zit veel hout verwerkt en preventieve brandmaatregelen ontbreken nog wel eens. Zorg er voor dat bij een restauratie een goed brandpreventiesysteem wordt aangelegd. Welke maatregelen kun je nemen om brand te voorkomen? We geven je enkele tips:

 

Impregneermiddel
Brandbare onderdelen van een oud huis, zoals houten vloeren en daken kun je onbrandbaar maken door het te behandelen met een impregneermiddel. Dit middel ontleedt zich bij hoge temperaturen en heeft tot gevolg dat de temperatuur van de omgeving lager wordt. Er komen onschadelijke gassen vrij die verhinderen dat zuurstof kan toetreden. Tevens wordt de brandstof omgezet in onbrandbare koolstofverbindingen. Dit alles zorgt ervoor dat een beginnende brand direct wordt gedoofd. Impregneermiddel is in verschillende doe-het-zelfzaken en speciaalzaken te koop.

Brandwerende deuren
Brandwerende deuren zijn een must voor huizen met een hoog brandrisico. Deze deuren zorgen voor het afsluiten van verschillende ruimtes om zo het uitbreiden van brand te voorkomen of te beperken. In geval van brand doorstaat de brandwerende deur een brand voor minimaal zestig minuten.

 

 

Rookmelders
Schaf meerdere rookmelders aan. Het aantal is afhankelijk van de grootte van het pand. Hang er één in de gang tussen de huiskamer en keuken. Plaats er in ieder geval ook één op de slaapkameretage en op zolder. Monteer de rookmelder aan het plafond, minstens tien centimeter van de muur. Rookmelders gaan gemiddeld tien jaar mee. Vervang de batterij elk jaar.

Brandblusser
Schaf een brandblusser aan. Een brandblusapparaat kan het beste op een toegankelijke plek worden geplaatst, bijvoorbeeld in de gang.

 

 

Vluchtplan
Maak een vluchtplan. Een vluchtplan maak je samen met je huisgenoten. Leg de veiligste en snelste vluchtroute vast. In geval van brand kun je op die manier uit de woning komen. Zorg dat deze vluchtroute vrij is van obstakels zoals meubelen, vuilniszakken etc.

Wist je dat zestig procent van de branden in huis door de bewoners zelf wordt veroorzaakt? Voorzichtig zijn met vuur, koken en elektrische apparaten voorkomt al een hoop. Een aantal tips:

  • Houd het huis zoveel mogelijk stofvrij. Stofophoping is zeer brandbaar.
  • Let vooral goed op in de keuken. Keukens waarin hout is verwerkt, zijn zeer risicovol. Als je de keuken groots gaat restaureren, is het aan te raden het kookgedeelte houtvrij te laten.
  • Let ook extra op met roken. Vooral als het huis houten vloeren heeft, is het belangrijk om rookwaar en asbak op een stevige, brede tafel te plaatsen.
  • Leg geen snoeren onder het tapijt. Bij kortsluiting vat het tapijt of de eventuele houten vloer snel brand.
  • Zet gaan vazen of planten op of bij het tv-toestel. Bij het water geven, vergroot je de kans op kortsluiting.
  • Gebruik je een kabelhaspel voor zware apparaten, rol deze helemaal uit. Zo voorkom je oververhitting.

Vergelijkbare artikelen