FANtv-nl-logo-mobile

Een kleur kiezen voor de buitenkant

Kleur is iets heel persoonlijks. In het interieur kun je iedere kleur die je mooi vindt toepassen. Maar als het om buitenkleuren gaat, zijn de meeste mensen een stuk behoudender.

Dat is ook wel logisch, want buitenschilderwerk wil je niet na een seizoen weer overdoen omdat je bent uitgekeken op de kleuren. Let daarom bij het kiezen van een kleur goed op. Kijk naar de gevel, zijn het donkere of lichte bakstenen, maar let ook op de kleur van het dak. Bij een donkere steensoort doet een lichte kleur voor de kozijnen het goed.

Donker en licht
Dat is ook de meest gebruikelijke verdeling: een lichte kleur voor de kozijnen en een donkere voor de deur en ramen zelf. Maar andersom zie je ook, dat geeft bij klassieke woningen een chic aanzien.

 

 

Reflectie
Hou met het bepalen van je buitenkleuren er rekening mee dat lichte kleuren een reflecterende eigenschap hebben, waardoor ze langer mee gaan dan donkere kleuren. Zeker als een woning op de zuid/westzijde is georiënteerd. Donkere kleuren absorberen zonlicht, waardoor het oppervlak van het hout tot wel vier keer zo warm wordt als licht schilderwerk.

Thuis kiezen
Een kleur kiezen is best lastig. Je kunt het beste een waaier bij de verfwinkel halen en de kleuren thuis bepalen. Kijk dan zowel aan de zonzijde áls aan de schaduwzijde. Want een tintje donkerder lijkt misschien wel leuk maar wordt voor hetzelfde geld helemaal zwart aan de schaduwkant van je huis. Andersom geldt ook: een donkere geeltint, die in de waaier bijna oker lijkt, kan op een groter vlak als je voordeur veel helderder ogen.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl