FANtv-nl-logo-mobile

Hergebruiken van hout

Wist je dat het hout dat bij de bouw wordt weggegooid vaak een nuttig tweede leven krijgt? Bouwafval kan namelijk prima worden hergebruikt.

Bij het bouwen van een huis, bij het klussen, bij het koken, eigenlijk krijg je altijd te maken met afval. Door dit afval te scheiden kan het gemakkelijker hergebruikt worden. Zo bespaar je een hoop geld en hoeven er niet onnodig bomen gekapt te worden. Maar welke weg legt het afval eigenlijk af voordat je het weer kunt gebruiken?

 
Bouwafval
Als voorbeeld kijken we naar bouwafval. Er blijft bij verbouwingen altijd een hoop hout over dat zomaar wordt weggegooid. Zonde natuurlijk, maar gelukkig wordt het grootste deel hergebruikt.

Behandeld hout
Het hout dat in de houtcontainer ligt, wordt door een vrachtwagen naar het afvalstoffenbeheercentrum gebracht. Als de container aankomt wordt het hout eerst gewogen en gestort. Een speciaal apparaat sorteert nu het hout op behandeld- en onbehandeld hout.

Het onbehandelde hout is niet geperst of geschilderd, dus kan er gemakkelijk nieuw hout van worden gemaakt. Bij behandeld hout is dat moeilijker, dus wordt dat vaak gebruikt als brandstof voor energiecentrales.


Houtmolen
Het onbehandelde hout gaat naar de houtmolen. Daar wordt het geshredderd zodat de spijkers, beslag en eventueel andere vervuilingen zoals papiertjes of kunststof los komen te liggen. Dit wordt er door middel van magneten of afzuiging uitgehaald waardoor de grondstof schoner wordt.

Het hout dat overblijft wordt met de boot naar een fabriek gebracht waar er meubelplaten van gemaakt worden. Zo krijgt het oude hout een nieuwe bestemming in een nieuw meubelstuk.

Vergelijkbare artikelen