FANtv-nl-logo-mobile

Bescherm je hout tegen UV-stralen

Het regent. Balen, want nu je moet weer een jas aan en je kunt niet meer in je tuin van het zonnetje genieten. Maar niet alleen jij, maar ook het hout in de tuin heeft onder die weerschommelingen te lijden.
Je weet vast wel dat je hout moet beschermen tegen regen omdat het anders gaat rotten. Maar het warme weer van de afgelopen weken heeft ook zijn invloed gehad. De UV-stralen die de zon uitstraalt kunnen het hout en de verf die daarop zit namelijk ook aantasten.


UV-straling
Ultraviolette straling is op zich niet slecht. Het zorgt ervoor dat je een lekker bruin kleurtje krijgt en dat je lichaam voldoende vitamine D aanmaakt. Maar zoals met alles is teveel UV-straling niet goed. En zo werkt het ook bij hout en verf. Ultraviolette straling bevat namelijk erg veel energie. Daardoor worden de macromoleculen in de verf sneller afgebroken. Zijn er periodes waarin je afgewisseld zowel te maken hebt met zon én regen? Dan versnelt die afbraak nog eens. Zo moeten mensen in Florida (tropisch klimaat) hun hout vaker opnieuw schilderen dan in Nederland.UV-straling, vocht en zuurstof
Dit komt doordat de energie die in de ultraviolette straling zit samen met het vocht (regen) en zuurstof de verfmoleculen in steeds kleinere deeltjes breekt. Uiteindelijk zijn die deeltjes zo klein dat ze gemakkelijk op kunnen lossen in regenwater. Haarscheurtjes in de verf zijn ook vaak het resultaat van deze reactie. Het is belangrijk om dan opnieuw te verven, want verf dient als een beschermde laag voor het hout.


Extra bescherming
Is er dan niets tegen te doen? Jawel hoor, er zijn speciale verven te koop die extra bescherming bieden tegen UV-straling. In deze verven zitten pigmenten. Die zorgen ervoor dat de straling geabsorbeerd wordt en dat de verf langer goed blijft.Rotten of vergrijzen
Het ultraviolette licht heeft ook invloed op de kwaliteit van het hout zelf. In combinatie met zuurstof en water kan het hout namelijk gaan rotten of vergrijzen. Dit proces kun je beter begrijpen als je weet dat hout vooral bestaat uit de stoffen lignine en cellulose. Door het zonlicht wordt de lignine afgebroken en blijft het cellulose over. De lignine zorgde voor de donkere kleur van het hout, dus krijgt het nu een lichtere kleur. Omdat cellulose niet zo sterk is, kan het gemakkelijk worden weggespoeld door regenwater en ontstaan er rafelige patronen op het hout. Er juist daaraan kun je rottend hout herkennen.


Microklimaat
Niet alleen het macroklimaat heeft invloed op de gesteldheid van het hout, ook het weer op één plek (microklimaat) kan belangrijk zijn. Zo kan het gebeuren dat een houten deur die aan de zuidkant hangt er op een bepaald moment zo lelijk uitziet dat hij een verfbeurt moet hebben, maar dat precies dezelfde deur aan de noordkant gemakkelijk nog zo'n drie jaar mee kan. Dit heeft te maken met de stand van de wind, de kant waar de zon het meest schijnt enz.Duurzaamheidsklassen
Maar gelukkig is dit niet voor alle soorten hout hetzelfde. De ene soort is namelijk sterker dan de andere. Sommige soorten, zoals tropisch hardhout, hoeven niet eens behandeld te worden tegen houtrot. Hout is ingedeeld in vijf 'duurzaamheidsklassen'. Klasse I is het sterkst en klasse V is dat helemaal niet. Maar hoe weten ze dat? Door kleine stukjes hout in de grond te stoppen, kun je de duurzaamheid gemakkelijk testen. Als je het stukje na een bepaalde tijd uit de grond haalt, kun je zien hoe ver de ontbinding van het hout is. Aan de hand daarvan wordt er een klassering gegeven. Heb je hout nodig voor in de tuin, dan is het slim om een sterk soort hout (klasse I of II) te nemen.

Vergelijkbare artikelen