FANtv-nl-logo-mobile

Stevig vast met injectiemortel

Zonneschermen, luifels, schotels, en regenpijpen. Het zijn allemaal zware objecten die opgehangen moeten worden. Maar wat gebruik je nou om het stevig te bevestigen? Een injectiemortel is de beste optie.

De injectiemortel wordt meestal in de bouw gebruikt, maar is ook heel geschikt voor de doe-het-zelver. Vooral in een smal oppervlak is het goed om injectiemortel te gebruiken in plaats van pluggen.

Spanning
Als je na het boren een plug in de muur doet en er een schroef in draait, wordt de spanning op de muur erg groot. Hierdoor is de meer kans dat er scheuren of barsten ontstaan. Injectiemortel zet het materiaal niet onder spanning, waardoor er geen scheuren in het materiaal kunnen komen.

Met injectiemortel kun je objecten bevestigen in onder andere baksteen, beton en steen. Als het agressieve middel styreen niet in de mortel zit ruikt het minder en is het beter voor het milieu.

Stofvrij
Boor eerst de gaten en maak die daarna goed schoon. Pas als het gat helemaal stofvrij is kun je de mortel aanbrengen. Het stofvrij maken kan met een borstel en een speciaal verkrijgbare blaasbalg. Heb je die niet bij de hand? Gebruik dan een fietspomp of een stofzuiger.

Bij massief materiaal zoals baksteen en beton is het belangrijk dat je na het inspuiten van de mortel een draadeind of een binnendraadanker in het gat drukt. Zo kun je de schroef er later weer uit draaien. Bij holle materialen zoals geperforeerde steen kun je de injectiemortel ook gebruiken, maar dan moet je eerst een zeefhuls plaatsen. Die zorgt ervoor dat de mortel tegen wordt gehouden in de huls.

Injectiemortel is verkrijgbaar bij je bouwmarkt.

Tags: pluggen, schroeven