FANtv-nl-logo-mobile

Een muur uitvlakken

Als je een bakstenen muurtje wilt gaan betegelen, moet je er eerst voor zorgen dat de muur vlak is. Anders blijven de tegels niet goed zitten en ziet het er niet mooi uit.

Voor het uitvlakken van een muur kun je het beste kalkstucmortel gebruiken. Dat komt omdat het een stucmortel op cementbasis is. Dat betekent dat de muur ongevoelig voor vocht is, dus kun je het ook in de badkamer en buiten gebruiken. Naast tegels is kalkstucmortel ook een heel goede ondergrond voor sierpleister.

Eisen
Voordat je de muur kunt stukadoren, moet de ondergrond voldoen aan een aantal eisen. Zo moet de ondergrond vetvrij, stofvrij, vormvast en verfloos zijn. Maak het muurtje daarom eerst goed schoon en verwijder loszittende onderdelen. Controleer ook of je te maken hebt met sterk zuigende ondergrond. Is dat zo, dan droogt de kalkstucmortel straks niet gelijkmatig en heb je niet genoeg tijd om het glad te krijgen.

 

  

 

Universele primer
Je kunt de zuigende werking van de muur opheffen met een universele primer. Je kunt de primer niet zomaar op de muur smeren, je moet het eerst verdunnen met water. Gebruik voor elk deel primer drie delen water. Om er zeker van te zijn dat je de hele muur insmeert, kun je de primer het beste van onder naar boven aanbrengen.

Hulplat
Als de muur droog is, kan het echte werk beginnen. Omdat je straks met een rei de stucmortel glad moet maken, heb je een hulpmiddel nodig. Kijk of je aan de rechter- en linkerkant misschien een kozijn van een deur hebt zitten. Als je maar aan een kant een kozijn hebt, kun je van multiplex een hulplat maken. Bevestig deze met stalen nageltjes, zodat hij weer gemakkelijk te verwijderen is. Zorg ervoor dat de hulplat even dik is, zodat je stuc mooi glad verdeeld kan worden. Krijg je veel niveauverschillen? Vul dan de lege ruimtes op met kleinere houtjes.

 

  

 

Mengen
Dan is de tijd aangebroken om echt te beginnen met het stucwerk. Maar voordat het zover is, moet je eerst de kalkstucmortel aanmaken. Gebruik hiervoor 4,75 liter per zak. Doe eerst het water in de emmer en voeg dan pas de mortel toe. Doe dit rustig, zodat het meteen al kan gaan mengen. Nu kan het echte mengen beginnen. Dit kan met de hand, maar ook met een mixer. Met de hand ben je ongeveer vijf minuten kwijt, maar met de mixer gaat het veel sneller (3 min).

Aanbrengen
Nu kun je met de stuchulpmiddelen de mortel aanbrengen op de muur. Heb je dat gedaan, dan kun je met de rei alles mooi glad maken. De hulplat zit nu nog wel op de muur. Verwijder deze en vul de lege ruimte alsnog op met stucmortel. Als de muur gedroogd is, moet je het nog een beetje opschuren. Hiervoor moet je de muur toch weer een beetje bevochtigen, zodat je een beter resultaat krijgt. Het schuren doe je met lichte druk en draaiende bewegingen.

 

  

 

Nu is het een kwestie van laten uitharden en het betegelen kan beginnen.

Vergelijkbare artikelen