FANtv-nl-logo-mobile

Bouwen met kalkzandsteen

De beroemde Egyptische vorst Djoser gaf rond 2680 vóór Christus zijn huisarchitect Imhotep opdracht een grootse begraafplaats te construeren. Dat deed hij met… kalkzandsteen.

Imhotep bedacht een bouwwerk van 62,5 meter hoog. De trappiramide. Hij construeerde het volledig in een nieuw materiaal: kalkzandsteen. De steen is in de woestijngebieden in het westen van Egypte volop aanwezig.

Grandeur
Tot het einde van de 19e eeuw is natuurlijke kalkzandsteen vanwege de grandeur die het witte materiaal aan gebouwen geeft, een aantrekkelijk bouwmiddel geweest. Bekende voorbeelden zijn de tempel van Salomo (van vóór het begin van onze jaartelling), het Heidelberger slot (1544) en het Paleis op de Dam (1648) in Amsterdam.

 

  

 

Toename
Rond het begin van de 20ste eeuw werden in Nederland verschillende kalkzandsteenfabrieken gestart en al gauw nam het gebruik van dit materiaal in Nederland flink toe. Tegenwoordig hebben kalkzandsteenproducten een zeer brede toepassing in zowel de woningbouw als de utiliteitsbouw, renovatieprojecten en de agrarische bouw.

 

Eigenschappen
Waarom is kalkzandsteen zo'n veelgebruikt bouwmateriaal geworden? Bijna 2 op de 3 huizen worden er op dit moment mee gebouwd, dus projectontwikkelaars, architecten en aannemers moeten goede redenen hebben om dit product zo massaal toe te passen. De belangrijkste eigenschappen op een rijtje:

  • Goede druksterkte (CS12-36)

  • Lagere bouwkosten (lagere m2-prijs)

  • Hogere bouwsnelheid (meer wand-m2's per dag)

  • Meer flexibiliteit (gemakkelijk afwijken van een standaard wandindeling)

  • Goede geluidsisolatie

  • Groot vermogen om warmte vast te houden

  • Hoge brandwerendheid
  • Ademende eigenschappen van kalkzandsteen zorgen voor goede vochtregulering in ruimten

 

Assortiment
Er zijn verschillende formaten en sterkten verkrijgbaar. Globaal wordt het assortiment opgedeeld in stenen, blokken en elementen (qua formaat) en CS12, CS16, CS20 en CS36 (qua sterkte). CS36 kwaliteit wordt gebruikt voor het Hoogbouwelement®, dat naast hogere sterkte ook een veel hogere volumieke massa heeft. Er zijn in totaal ongeveer 120 verschillende kalkzandsteen artikelen.

Vergelijkbare artikelen