FANtv-nl-logo-mobile

Veel bouwvakkers tillen te zwaar

Bouwvakker is een zwaar beroep! Wat denk je van al die bouwmaterialen die opgetild moeten worden. Een groot deel van de bouwvakkers krijgt vroeg of laat problemen aan zijn rug.Zware glasplaten, grote stenen of stoepranden. Een beetje bouwvakker doet geen moeite om ze op te tillen. Zonder hulpdmiddelen. Maar vaak zijn ze veel zwaarder dan vijfentwintig kilo.Maar 25 kilo
Omdat je volgens de norm eigenlijk niet zwaardere voorwerpen dan vijfentwintig kilo mag tillen, kan dit nadelig uitpakken voor de gezondheid van de bouwvakkers. Problemen met hun rug, armen of knieën zijn daarom ook niet zeldzaam. Met een beetje pech kunnen bouwvakkers door het zware werk zelfs arbeidsongeschikt raken.


Hulpmiddelen
Het is zelfs zo dat ruim een derde van het aantal bouwvakkers dat arbeidsongeschikt raakt, problemen heeft met hun rug of hun gewrichten. De oorzaak van de problemen is onder andere dat er te weinig gebruik gemaakt wordt van hulpmiddelen. Er is op een bouwplaats vaak te weinig ruimte voor deze hulpmiddelen of bouwvakkers weten zelfs niet van het bestaan ervan af.


Verandering
Dit bleek na een inspectie van vorig jaar. Op 209 van de 475 bouwplaatsen die geïnspecteerd werden, bleek dat bouwvakkers meer dan vijfentwintig kilo moesten tillen. Om daar verandering in te laten komen, komt er in de herfst een actie om bouwvakkers op de hoogte te stellen van de hulpmiddelen die er zijn.

Vergelijkbare artikelen